Iš verslo senbuvių vadžias perima įpėdiniai

Per 25 nepriklausomos Lietuvos metus kai kurie verslininkai spėjo ne tik įsitvirtinti, bet ir užsiauginti pamainą. Įmonių įkūrėjai pastaruoju metu vadovavimą perleidžia savo vaikams, o patys imasi kitokios veiklos.

V.Matijošaičiui tapus Kauno meru „Vičiūnų“ vairas atiteko jo sūnui Šarūnui.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Matijošaičiui tapus Kauno meru „Vičiūnų“ vairas atiteko jo sūnui Šarūnui.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė („Lietuvos rytas“)

Apr 18, 2015, 9:00 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 12:36 PM

Kauno mero rinkimuose nugalėjęs Visvaldas Matijošaitis „Vičiūnų“ įmonių grupės vadžias nutarė perleisti sūnui Šarūnui. Taip jis pasielgė toli gražu ne pirmasis.

Prieš kurį laiką bendrovės „Eika“ vadovas Robertas Dargis, kelis dešimtmečius ėjęs generalinio direktoriaus pareigas, jas perleido Didžiojoje Britanijoje mokslus baigusiam sūnui Domui, o pats tapo Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentu.

Prieš keletą metų pasitraukė ilgametis „Rokiškio sūrio“ vadovas Antanas Trumpa ir vadovo kėdę užleido sūnui Dariui.

Subrendo naujai veiklai

Užleisdamas vietą savo sūnui V.Matijošaitis iš viso pasitraukė iš „Vičiūnų“ grupės ir visų susijusių įmonių vadovo pareigų, tačiau bendrovių akcijos liko V.Matijošaičio nuosavybė.

„Iš verslo išeinu ir pareigas perduodu ramia širdimi, nes žinau, kad sūnus jau yra pasirengęs naujai veiklai ir iššūkiams.

Jis yra aktyvus, imlus, daug patirties turintis žmogus.

Aš ilgai ir nuosekliai jį tam rengiau – net ir neišrinktas meru pareigas Šarūnui būčiau perdavęs po poros metų“, – tikino V.Matijošaitis.

Jo sūnus 34 metų Šarūnas „Vičiūnų“ įmonių grupėje pradėjo dirbti 2001 m., darbo patirtį pradėjo kaupti nuo vadybininko pareigų. Š.Matijošaitis Kauno technologijos universitete yra įgijęs ekonomikos ir vadybos bakalauro bei verslo vadybos magistro laipsnius.

„Visada mokiausi iš aukščiausio lygio vadovų.

Žinoma, didžiausias mano mokytojas – tėtis. Mačiau iš labai arti, kaip jis priima verslo sprendimus, kokiomis vertybėmis vadovaujasi ir kokius tikslus kelia“, – sakė naujas „Vičiūnų grupės“ valdybos pirmininkas.

Specialybę rinkosi kryptingai

Aštuoneri metai, praleisti Didžiosios Britanijos mokymo įstaigose, ir darbas vienoje didžiausių šios šalies nekilnojamojo turto agentūrų dabartiniam 31 metų „Eikos“ direktoriui D.Dargiui padėjo sukaupti žinių bagažą, kuris dabar labai praverčia vadovaujant šeimos verslui.

Studijuodamas verslo vadybą D.Dargis dar nebuvo apsisprendęs, kokios karjeros norėtų siekti, o magistro studijas jau rinkosi kryptingai. Redingo universitete jis pasirinko nekilnojamojo turto specialybę.

„Tada dar nemaniau, kad dirbsiu šeimos versle.

Rinkausi, nes man buvo įdomu“, – savo sprendimą „Lietuvos rytui“ aiškino verslininkas.

Iš Didžiosios Britanijos į Lietuvą grįžęs Domas iš karto paniro į „Eikos“ darbus, tapo įmonės plėtros direktoriumi.

Perėmęs „Eikos“ vairą D.Dargis pasinaudojo patirtimi, kurios pasisėmė ir studijuodamas, ir dirbdamas užsienyje. Tačiau jis neslėpė, kad vienas didžiausių mokytojų jam buvo tėtis.

Užaugo su Biržų duona

Bendrovė „Biržų duona“ jau daugiau kaip dešimtmetį priklauso Kurganovų šeimai. Jos direktorius Viktoras Kurganovas, į įmonę atėjęs 1996 metais, pamažu vadovo pozicijas užleido sūnui ir kepyklos bendraturčiui Andriui.

Andrius augo valgydamas dabar jų šeimai priklausančios kepyklos duoną. „Gyvenome daugiabutyje, kurio pirmame aukšte buvo maisto prekių parduotuvė.

Prisimenu mašinas, kurios atveždavo dar šiltos nefasuotos duonos. Ir tą nepakartojamą duonos kvapą“, – pasakojo A.Kurganovas. Tada nė minties nekilo, kad jis galėtų būti šios kvapios duonos kepyklos šeimininku.

Vilniaus Gedimino technikos universitete baigęs pramonės inžinerijos, o Vilniaus universitete – rinkodaros studijas, Andrius, galima sakyti, nė trumpam nenutolo nuo Biržų.

Kiekvieną laisvą minutę, kiekvieną vasarą gimtajame mieste padėjo šeimai tvarkytis jai priklausančioje kepykloje. Pernai jis dar baigė dvejų metų studijas Psichologijos akademijoje.

Dabar jam šie įgūdžiai praverčia bendraujant tiek su darbuotojais, tiek su verslo partneriais.

„Įsivaizduoju įmonę, kuri dirba ne tik vietos rinkai, bet ir eksportui, kuri, gebėdama kurti naujus gaminius, išlaiko senąją lietuvišką duonos kepimo tradiciją.

Tiek, kiek kompanija gyvuos, sieksime išlaikyti tradiciją. Išsaugoti tai, ką esame paveldėję iš savo protėvių“, – „Biržų duonos“ ateitį piešė jaunasis verslininkas.

Liko laiko pomėgiams

Seniausios konditerijos gaminių įmonės „Dzūkija“ vadovas Rimantas Žulys, sulaukęs 75 metų, maždaug prieš metus bendrovės vairą patikėjo 42 metų dukrai Rimantei.

Vilniaus universiteto Ekonomikos fakultetą baigusi moteris jau iki tol dirbo šakočiais ir kitais kepiniais garsėjančios „Dzūkijos“ gamybos direktore.

„Ankstesnes pareigas ėjau daugiau nei 12 metų. Tėčio pamokos nenuėjo veltui, tęsiu jo pradėtą liniją“, – sakė į šeimos verslą įsisukusi Rimantė.

Valdybos pirmininko pareigas pasilikęs R.Žulys teigė dabar galintis skirti daugiau laiko savo savo pomėgiams – kelionėms ir fotografijai.

Pasitikėjo žentu

Po daugiau kaip dviejų dešimtmečių vadovo vietą Jiezne veikiančioje langų gamybos įmonėje „Doleta“ jos savininkas Vytautas Silevičius (nuotr.) užleido žentui – ISM universitete studijas baigusiam 34 metų Mindaugui Skardžiui.

Įmonės finansus tvarko ir verslininko duktė Simona. Pats V.Silevičius pasiliko plėtros vadovo pareigas.

Pasak verslininko, atotrūkis nuo kasdieninio darbo duoda akivaizdžios naudos – jis gali keliauti į parodas, susitikti su potencialiais klientais, skirti laiko strateginiams sprendimams.

„Svarbiausia, kad kiekvienas žmogus dirbtų tai, ką geriausiai išmano ir kas labiausiai jam prie širdies“, – sakė V.Silevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.