Dešimt užburiančio grožio pasaulio ežerų

Ar mėgstate leisti laiką prie ežerų? Ramiai tyvuliuojantis vanduo, lengvas vėjelis ir kiek tolėliau augantys medžiai suteikia išties jaukią atmosferą. O jeigu dar maudynių sezonas! Šį kartą norime jums papasakoti apie dešimt išskirtinio grožio pasaulio ežerų. Jie sukuria nepaprasto grožio panoramą, kuri užhipnotizuoja. Paskaitykite ir, galbūt, savo būsimas atostogas nuspręsite praleisti prie vieno iš jų.

Komo ežeras<br>Shutterstock nuotr.
Komo ežeras<br>Shutterstock nuotr.
Negyvoji jūra<br>Shutterstock nuotr.
Negyvoji jūra<br>Shutterstock nuotr.
Nakuru ežeras.<br>Shutterstock nuotr.
Nakuru ežeras.<br>Shutterstock nuotr.
Peito ežeras.<br>Shutterstock nuotr.
Peito ežeras.<br>Shutterstock nuotr.
Penkių gėlių ežeras.<br>Shutterstock nuotr.
Penkių gėlių ežeras.<br>Shutterstock nuotr.
Plitvicų ežerai.<br>Shutterstock nuotr.
Plitvicų ežerai.<br>Shutterstock nuotr.
Kraterio ežeras.<br>Shutterstock nuotr.
Kraterio ežeras.<br>Shutterstock nuotr.
Baikalo ežeras.<br>Shutterstock nuotr.
Baikalo ežeras.<br>Shutterstock nuotr.
Manasarovaras.<br>Shutterstock nuotr.
Manasarovaras.<br>Shutterstock nuotr.
Melissani ežeras.<br>Shutterstock nuotr.
Melissani ežeras.<br>Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jan 3, 2018, 10:31 AM

1. Komo ežeras, Italija

Pirmasis mūsų sąraše – Komo ežeras, esantis šiaurės Italijoje, Alpių pietinėje pašlaitėje. Tolumoje stūksantys didingi kalnai, statūs ir uolėti krantai, daug žalumos, švelniai melsvas ežero vanduo, ramiai praplaukiančios jachtos ir galybė nedidelių namelių, kuriais nusėtos ežero pakrantės. Vaizdai iš tiesų kerintys. Dar senovės romėnai čia mėgdavo leisti savo laisvalaikį. O šiais laikas, Komo ežerą renkasi tie turistai, kurie nori ramybės, tyro kalnų oro, kerinčių vaizdų. Beje, Komo ežeras itin pamėgtas ir tarp įžymybių – savo atostogas čia mėgsta leisti Bradas Pittas, Davidas Beckhmanas, Richardas Bransonas ir kt. Rekomenduojame Komą aplankyti ir jums!

2. Negyvoji jūra, Izraelis

Turistai, vykstantys į Izraelį, nepraleidžia galimybės aplankyti Negyvosios jūros. Nors šį vandens telkinį ir vadiname jūra, iš tiesų, tai – ežeras, mat neturi jokio ryšio su pasaulio vandenynais. Negyvosios jūros vanduo – be galo sūrus, jame gausu įvairiausių mineralų. Dėl šios priežasties, maudynės jame – naudingos žmonių sveikatai. Sakoma, jog reguliarūs pasiplaukiojimai Negyvojoje jūroje gali padėti išgyti nuo odos ligų, o taip pat suteikia energijos, padeda atgauti jėgas.

Druskingos vandens pakrantės atrodo labai įdomiai. Tikrai verta pamatyti savo akimis!

3. Nakuru ežeras, Kenija

Kenijoje esantis Nakuru – tai seklus, savanų supamas ežeras, kuris yra paskelbtas nacionaliniu parku. Klausiate, kodėl ežeras turi tokį statusą? Ogi dėl to, jog ežere augantys dumbliai pritraukia labai daug paukščių. Jeigu visada svajojote išvysti didžiulius flamingų būrius, pelikanus, kormoranus ar kragus – Naguru ežeras, tai vieta, kurioje šių paukščių atskrenda be galo daug! Beje, aplinkinėse savanose ir kiek tolėliau esančiuose miškuose gausu šiam kraštui būdingų gyvūnų, pavyzdžiui, raganosių, zebrų, buivolų, žirafų ir kt. Jie taip pat atklysta prie ežero. Tad jei norite pažinti laukinę Afrikos gamtą, Nakuru – tai vieta, kurią verta aplankyti.

4. Peito ežeras, Kanada

Banfo nacionalinis parkas – tai nepaprasto grožio saugoma gamtos teritorija Kanadoje, kurią, viešint šioje šalyje, aplankyti tiesiog būtina. Spindinčios kalnų viršūnės, spygliuočių miškai ir tyvuliuojantys ežerai šią vietovę paverčia tiesiog magiška.

Vienas iš Banfo nacionalinio parko perlų – Peito ežeras. Jis telkšo Vaputiko kalnagūbryje net 1,88 km aukštyje virš jūros lygio! Ežero ilgis – 2,8 km, plotis – iki 0,8 km. Jis – ledyninės kilmės, o kranto linija – raižyta. Ežero vandens spalva – sodriai žydra. Tokią spalvą jam suteikia mineralai. Peito krantai apaugę spygliuočių miškais, kurių tamsiai žalia spalva kontrastuoja su ežero mėliu. Nepaprastas vaizdas!

5. Penkių gėlių ežeras, Kinija

Dziudžaigou slėnis – tai pietinėje Kinijos dalyje esantis gamtos rezervatas, užimantis net 72 tūkst. hektarų teritoriją! Tai vietovė, kurioje yra net 114 ežerų, 17 terasinių krioklių ir net 47 karštieji baseinai. O kur dar vešlios eglių, pušų, topolių ir gluosnių girios, Mino kalnų viršūnės, smailios uolos ir egzotiški gyvūnai. Dziudžaigou slėnį tikrai rekomenduojame aplankyti!

Minėjome, jog gamtos rezervato teritorijoje yra net 114 ežerų. Visi jie – stulbinančio grožio. Visgi, norime išskirti vieną – Penkių gėlių ežerą. Šio ežero vanduo – labai skaidrus, matyti visas dugnas. Jame gausu mineralų, kurie vandenį nudažo skirtingais atspalviais. Dėl šios priežasties, Penkių gėlių ežeras atrodo tarytum nutapytas! Beje, vietiniai gyventojai tiki, jog šis ežeras turi magiškų galių. Pasakojama, jog naktį jame maudosi fėjos.

6. Plitvicų ežerai, Kroatija

Viena iš Kroatijos vizitinių kortelių – įstabusis Plitvicų nacionalinis parkas. Čia kasmet atvyksta galybė turistų, norinčių išvysti garsiuosius parko ežerus (jų šioje teritorijoje yra net 16), kurie vienas į kitą įteka įspūdingais kriokliais.

Ežerų vanduo – sodrios turkio spalvos. Jame plaukioja daug įvairiaspalvių žuvų, kurias, dėl skaidraus ežero vandens, galima stebėti nuo kranto. Deja, bet maudytis ar žvejoti šiuose ežeruose – griežtai draudžiama. Nepaisant to, Plitvicų nacionalinį parką vis tiek verta aplankyti, mat gamtos grožis čia gniaužia kvapą.

7. Kraterio ežeras, JAV

JAV, Oregono valstijoje esantis Kraterio ežeras – tai vandens telkinys, susiformavęs po ugnikalnio išsiveržimo, maždaug prieš 7 tūkst. metų. Šis ežeras tyvuliuoja net 1,8 km aukštyje, jo gylis – 589 m, skersmuo – 8 km.

Įdomu tai, jog nors Kraterio ežero nemaitina jokios upės vanduo, jo lygis – visada pastovus. Taip yra dėl to, jog vasarą išgaravusį vandenį kompensuoja lietus ir sniegas, iškritęs žiemos sezonu. Ežero viduryje kyšo iš lavos ir pelenų susidaręs kūgis, kuris vadinamas Burtininko sala. Ši sala tik dar labiau pagyvina ir taip mistišką Kraterio ežero panoramą.

8. Baikalo ežeras, Rusija

Vienas iš žymiausių pasaulio ežerų – Baikalas, esantis Rusijoje, pietinėje vidurio Sibiro dalyje. Ar žinojote, jog šis ežeras – giliausias pasaulyje? Jo gylis siekia net 1,64 km! Geologai mano, jog Baikalas pradėjo formuotis maždaug prieš 25–30 milijonų metų.

Baikalas – tai vieta, kuri traukia ramybės išsiilgusius keliautojus. Gaivus oras, spygliuočių miškai, krištolo skaidrumo vanduo – tikra idilė. Žiemos sezonu ežeras užšąla, šiuo laikotarpiu jis atrodo tarytum iš pasakos apie ledo karalienę. Baikalo ežeras pripažintas viena unikaliausių ekosistemų pasaulyje, dėl šios priežasties jis įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

9. Manasarovaras, Kinija

Kinijoje, Tibeto teritorijoje esantis Manasarovaro ežeras – aukščiausias gėlavandenis ežeras pasaulyje. Jis tyvuliuoja net 4,56 km aukštyje! Išvertus iš sanskrito kalbos, ežero pavadinimas reiškia „Minčių ežeras“. Pagal indų mitologiją, ežeras iš pradžių buvo sukurtas dievo Brahma mintyse. Dėl šios priežasties, prie ežero plūsta daug piligrimų. Jis jiems – šventa vieta.

Manasarovaro ežeras – beveik tobulai apvalios formos. Pakrantėse ežero vanduo – sodriai mėlynos spalvos, o centre – turkio žalumo. Manasarovaro vanduo – labai skaidrus, todėl jame atsispindi Kailašo kalnas. Pasakiškas vaizdas!

10. Melissani ežeras, Graikija

Kefalonija – tai Graikijos sala, žavinti judriais kurortiniais miesteliais, įstabiais paplūdimiais, kalnais ir urvais. Būtent viename iš urvų – Melissani urve, slepiasi požeminis ežeras.

Melissani požeminis ežeras – bene populiariausia lankytina vieta visoje saloje. Turistams siūloma po ežerą plaukioti laiveliais. Tai – iš tiesų unikali patirtis. Beje, nereikia bijoti – aklinos tamsos šiame urve nėra. Pro viršuje esančią nemažą ertmę skverbiasi saulės spinduliai, apšviesdami požeminio ežero vandenį. Beje, įdomu tai, jog ežero dugne mokslininkai aptiko antikinių indų, lempų. Ant jų išgraviruoti simboliai, tokie kaip dievas Panas ar nimfos. Teigiama, jog kadaise šiame požemyje buvo dievui Panui skirta šventykla.

Kelionių akademijaieškantiems pažintinių kelionių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.