Trispalvės išniekinimu M.A.M.A. scenoje apkaltinti ŽAS: „Tai visiška nesąmonė“

Penktadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjus muzikos apdovanojimų ceremonijai M.A.M.A., viešojoje erdvėje pasipylė svarstymai dėl grupės ŽAS pasirodymo. Atlikėjai renginyje dainavo kūrinį apie emigraciją „Ne kažką“ – šou metu scenoje pasirodė siauromis kelnaitėmis pasipuošusios merginos, nešusios Lietuvos vėliavą. „Tie, kurie mus kaltina, kad išniekinome vėliavą, visiškai nesuprato pasirodymo“, – sako ŽAS narys Marijus Berenis-Tru.

ŽAS narius pralinksmino reakcija į pasirodymą, kuriame Lietuvos trispalvę nešė apsinuoginusios merginos.<br>T.Bauro nuotr.
ŽAS narius pralinksmino reakcija į pasirodymą, kuriame Lietuvos trispalvę nešė apsinuoginusios merginos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jan 12, 2014, 7:45 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:44 PM

ŽAS pasirodymas iš tiesų traukė dėmesį – merginų kelnaites puošė Vytis, o ekranuose šmėkštelėjo ir Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės atvaizdas su klaustuko ženklu.

Pasigirdę svarstymai, esą toks pasirodymas buvo netinkamas ir įžeidžiantis, ŽAS nariams kelia tik šypseną.

„Išniekinome vėliavą? Visiška nesąmonė. Tie, kurie taip sako, turbūt nesiklausė dainos. Mes tiesiog norėjome parodyti, kad Lietuvoje – gražiausios merginos. Jokios kitos potekstės nebuvo.

Tuo metu, beje, ekrane buvo rodomi Lietuvos kraštovaizdžiai. Norėjome simboliškai parodyti, kad Lietuvoje turime gražią gamtą ir merginas.

Mes esame patriotai, sukūrę ne vieną patriotinę dainą. Tie, kurie piktinasi, tikriausiai perjungia kanalą, kai ekrane pamato besibučiuojančius žmonės. Jei tai, kad vėliavą scenoje nešė merginos su bikiniais, yra koks nors įžeidimas, tai man kelia juoką“, – sakė M.Berenis.

ŽAS kūrinyje „Ne kažką“ skamba mintis, kad emigrantams verta sugrįžti į Lietuvą, nes tai – gera šalis.

„Viskas čia aišku. Iš pradžių scenoje pasirodėme britų vėliavos spalvų drabužiais, tada juos nusiplėšėme – grįžome į Lietuvą.

Beje, nemanau, kad britų ambasada mums kels ieškinį. Mes neplėšėme jų vėliavos, nedeginome jos. Nusiplėšėme vėliavos spalvų drabužius – yra skirtumas. „Chippendales“ trupė savo striptizo šou irgi plėšo JAV vėliavos spalvų drabužius. Kelnaitės, kurias puošia Vytis, Lietuvoje laisvai parduodamos, mes jų nesugalvojome ir negaminome.

Baudžiamojo kodekso nepažeidėme. Jei kam atrodo kitaip, jie demonstruoja užspaustą mąstymą.

Mes nieko neįžeidėme. Jokiu būdu nepaniekinome ir emigrantų – gyventi svetur yra jų teisė. Pasirodymo pradžioje rodėme nufilmuotus emigrantų sveikinimus“, – komentavo M.Berenis.

Dar labiau ŽAS narius nustebino išgirsti priekaištai, kad toks šou įvyko iki sausio 13-osios likus trims dienoms.

„Bet juk ne sausio 13-ąją. Manau, tą dieną tokia šventė apskritai negalėtų vykti.

Manau, čia veikia senoji mūsų etiketė. Kad ir ką darytume, vis tiek skandalistai. Jei būtume išėję į sceną ir nieko nedarę, vis tiek atsirastų, kam nepatiktų.

Tokiais atvejais prisimenu eilutes iš mūsų albumo „Dozė“: „Aš dėjau ant tų, kurie nekenčia manęs, jie ar taip, ar taip nekęs“, – juokėsi Marius.

D.Grybauskaitės atvaizdas šou metu, anot ŽAS nario, tikrai nebuvo būdas iš jos pasišaipyti.

„Apie tai nėra jokios kalbos. Prezidentė – aukščiausios valdžios simbolis. Dainoje tuo metu buvo kalbama apie tai, jog emigrantai, grįžę į Lietuvą, nežino, kaip bus sutikti, ar čia jie reikalingi.

Ne paslaptis, kad kai kurie jų grįžta, apsidairo, ir vėl keliauja į užsienį, nes ten jiems lengviau. Manau, Lietuvoje turėtų būti sudarytos tokios sąlygos, kad žmonės norėtų likti.

Todėl ir rodėme prezidentę su klaustuku. Mintis: ar emigrantai Lietuvoje laukiami?“ – sakė M.Berenis.

ŽAS narys mano, kad skandalas išpūstas dirbtinai: „Visada atsiras piktų, nepatenkintų žmonių. Jei mūsų nebūtų, gal pyktų, kad Donatas Montvydas per ilgai dainavo.

Anoniminiai priekaištai, iškelti į kai kurių žiniasklaidos priemonių antraštes, man apskritai primena sovietinių laikų žiniasklaidą.“

Vakarų atlikėjai neretai seksualiam įvaizdžiui naudoja nacionalinę simboliką. Internete galima rasti šimtus fotosesijų ir nuotraukų iš koncertų, kuriose apsinuoginusios žvaigždės pozuoja su, pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos vėliava ar apatiniais su įvairių šalių vėliavų simbolika. M.A.M.A. Rengiančios asociacijos „Metų muzikos apdovanojimai“ vadovas Martynas Tyla portalui lrytas.lt sakė, kad irgi neįžvelgia ŽAS pasirodymo problemos.

„Jie visada sukelia skandalą, tai – šios grupės braižas.

Bet šiuo atveju nieko tokio nemačiau. Nemažai mūsų valstybinių švenčių rytą į savo namo kiemą vėliavos iškelti eina su pižama ar apatiniais. Nemanau, kad tai nusikaltimas“, – sakė M.Tyla.

Skandalingasis ŽAS pasirodymas:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.