Albumo apžvalga. „Žalvarinis“ „Einam tolyn“

Gitaristo ir kompozitoriaus Roberto Semeniuko įkurta „Žalvarinis“ – viena iš dviejų geriausiai žinomų Lietuvos folkroko grupių (greta taip pat tradicijas mėgstančios, bet kiek kitokiu keliu einančios „Skylės“.

„Žalvarinis“<br> J.Šeiboko nuotr.
„Žalvarinis“<br> J.Šeiboko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2018, 6:03 PM, atnaujinta Aug 30, 2018, 6:14 PM

„Einam tolyn“ – šeštasis jos albumas, išleistas ne tik kompaktinėje, bet ir dviguboje vinilo plokštelėje.

R.Semeniukas žino jausmą, kai groji didžiulėms minioms. Kartu su Sigita Jonynaite, su kuria kadaise mokėsi M.K.Čiurlionio menų mokykloje, jis muzikuoja ir Marijaus Mikutavičiaus grupėje.

„Žalvarinio“ auditorija kuklesnė, bet grupė neretai koncertuoja ir už Lietuvos ribų. Pavyzdžiui, pernai jau antrą sykį gastroliavo Kinijoje.

Iš tos kelionės grupė parsivežė ne tik nuotraukų ir prisiminimų, bet ir vieno kūrinio, kuris skamba šiame albume, idėją. Kūrinys „Mo Li Hua“ (kinų kalba – „jazminas“) – viena populiariausių lopšinių Kinijoje. Šią dainą kartu su vokaliste Ineta Meduneckyte Robertas įrašė jaukiai ir ramiai, grodamas ukulele. 

Bet albume yra ir kur kas trankiau skambančių kūrinių, o jį įrašyti padėjo net 50 muzikantų. Tarp jų – M.Mikutavičius, su kuriuo įrašyta daina „Oi ta ta“ dažnai skamba radijo eteryje, džiazo saksofonininkas Petras Vyšniauskas, folkloro žvaigždė Veronika Povilionienė, grupė „Ugniavijas“, choras „Ave Vita“.

Vienas įdomiausių eksperimentų – kūrinys, įrašytas su Mongolijos grupe „Marmot Band“. Internete pamatęs jos pasirodymo įrašą, kuriame grupė derino roką, folklorą ir gerklinį dainavimą, Robertas susižavėjo ir nusiuntė muzikantams kūrinio „O kur josim“ įrašą. Mongolai susidomėjo ir įrašė savo dalį – taip buvo suklijuota bendra daina, skambanti gana egzotiškai.

Poroje kūrinių skamba ir per pasaulį keliaujančio olando, tablos virtuozo Heiko Dijkerio grojimas – tai dar vienas „Žalvarinio“ bičiulis, savo partijas įrašęs Amsterdame.

„Žalvarinio“ formulė iš esmės nesikeičia – nuo energingo kūrinio „O kur josim“ iki švelnaus „Einam tolyn“, grupė folkloro motyvus įvelka į roko muzikos drabužius, kartais gal net ir kiek papiktindama liaudies muzikos klausytojus.

„Atlikti folklorą taip, kaip jis buvo sukurtas, mums tiesiog nėra labai įdomu. Tai – lyg būti muziejaus eksponatu“, – yra sakęs R.Semeniukas. Tačiau „Einam tolyn“ atrodo turtingesnis, įvairesnis, gal kiek lengvesnio skambesio darbas nei ankstesni grupės darbai.

Kaip sufleruoja „Žalvarinio“ pavadinimas, jie nesustodami eina tolyn, nebijodami pokyčių ir iššūkių (jau išleidus šį albumą, paskelbta, kad su grupe atsisveikino viena jos vokalisčių I.Meduneckytė).

Įvertinimas – 8 iš 10.

„Žalvarinio“ ir M.Mikutavičiaus klipas „Oi ta ta“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.