Albumo apžvalga. Paulius Kilbauskas „Elements“

Kompozitorius, muzikantas, prodiuseris P.Kilbauskas Lietuvos melomanams geriausiai žinomas kaip vienas jau iširusios grupės „Empti“ lyderių, tačiau yra pasižymėjęs ir kitais įdomiais darbais – pavyzdžiui, muzika kino filmams ir projektu „Bango Collective“ su romų muzikantais.

Paulius Kilbauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Paulius Kilbauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2018, 5:49 PM, atnaujinta Sep 14, 2018, 6:11 PM

„Elements“ – naujausias jo albumas, gimęs per metus, praleistus Indonezijos saloje Balyje. Vietoje, kuri visame pasaulyje garsėja gamelanu – tradicine šio regiono muzika, daugiausiai atliekama perkusiniais instrumentais, būgneliais, metalofonais.

Pažinčių su vietiniais muzikantais rezultatas – septyni kūriniai, kuriuose susipina P.Kilbausko seni sintezatoriai, gitara ir gamelano instrumentai, kuriais čia groja indonezietis I Putu Gede Sukuryana.

Skambesys – per šviesmečius nutolęs nuo „Empti“ popmuzikos, kad ir kokia įdomi ir skoninga ji būtų. Kalbant paprastai, „Elements“ – medituoti įkvepiantys, dažnai – gana monotoniški, į transo būseną įvedantys garsai, kuriuose kartais net gana sudėtinga įžvelgti aiškią melodiją (gamelano muzikantai naudoja vos kelias natas).

Vis dėlto, turint šiek tiek kantrybės ir tinkamą nuotaiką, „Elements“ užburia. Pagal gamtos elementus – žemę, orą, vandenį, vėją ir taip toliau – pavadinti kūriniai yra kupini subtilumo ir dėmesį prikaustančių detalių (į muziką įpinta ir nemažai aplinkos garsų).

Kartais jie skamba grėsmingai („Air“), kartais – švelniai („Time“), kartais - beveik linksmai („Space“). Viskas čia kvepia autentika – Indonezijoje Paulius garsus įrašė kambaryje ir kieme, tik vėliau sintezatorių skambesiu juos „aprengė“ Vilniuje.

Gal tai ir nevykęs palyginimas, bet čia yra ir muzikos, kuri patiks, pavyzdžiui, svajingesnius islandų grupės „Sigur Ros“ eksperimentus („Seven“) – tokia pat ramybės, erdvės ir lengvos mistikos atmosfera.

Tai nėra muzika, skirta fonui, skinant obuolius sode ar rašant kursinį darbą. „Elements“ geriausia klausytis per ausines, naktį, sutelkus visą dėmesį ir jusles – tada ši muzika atsiskleis visomis spalvomis ir, tikėtina, įkvėps svajoti apie tolimus, dar nematytus kraštus.

Įvertinimas – 8 iš 10.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.