Albumo apžvalga. Aleksandras Makejevas „Ša! Tyliai!“

Jau dešimtąjį albumą išleidęs A.Makejevas – švelniai tariant, spalvingas personažas. Rašantis ironija ir sarkazmu persmelktas dainas, bet sukūręs ir hitą grupei „69 danguje“ apie baltas kelnaites. Širdyje pankas, bet dabar kuriantis dainas, artimas bardų stiliui. Nesvajojantis apie pilnas arenas, bet kone kiekviename mieste turintis kelias dešimtis ar šimtą ištikimų klausytojų, kurie ateina į jo akustinius koncertus baruose ar kultūros centruose.

Aleksandras Makejevas.<br>D.Umbraso nuotr.
Aleksandras Makejevas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2019, 6:45 PM, atnaujinta Mar 1, 2019, 6:52 PM

Albumo pavadinimas, kaip ir šio Trakų dainiaus dėvimi marškinėliai su užrašu „Didis blogis“ – sarkastiška užuomina ir į visuomenės taisykles, ir į atlikėjo padėtį Lietuvos muzikos pasaulyje. A.Makejevas ne sykį yra skundęsis, kad jo muzikos į eterį nepriima didieji transliuotojai.

Priežastys atrodo nuspėjamos – dainose būna keiksmažodžių, A.Makejevas internete gana atvirai reiškia nuomonę, kad jam nelabai patinka lytinės mažumos, Lietuvos valdžia ir Europos Sąjunga. Naujas albumas vargu ar ką pakeis. „Kai man protą p...a, aš rūkau hašišą“, – jau pirmame albumo priedainyje užtraukia A.Makejevas. „Man reikia užsimest“, – eilutė iš kitos dainos „Kokainas“. Dainoje „Sielos viduramžiai“ jis prabyla apie „tolerancijos vėžį“.

To pakaks, kad radijo stočių muzikos redaktoriai užrakintų albumą į giliausią stalčių ir dėl viso pikto prarytų raktą. Tačiau prisitaikėliškumą, priklausomybę nuo interneto ir daugybę kitų reiškinių aštriai kritikuojantis A.Makejevas užsispyręs – panašu, kad jis tiesiog mėgsta plaukti prieš srovę ir giliai nepakenčia bet kokių suvaržymų ar draudimų.

„Jeigu reikia, galiu ir pro grotas į pasaulį žiūrėti“, – dainoje „Toks mano kelias“ ironizuoja Aleksandras.

Muzika? Nuo pankiškų motyvų iki regio ar sunkiojo roko, bet, svarbiausia A.Makejevo kūryboje – ne instrumentai ar balsas, o tekstai. Vienas kūrinių įrašytas duetu su grupės „Siela“ lyderiu Aurelijumi Sirgedu (kuris prisidėjo ir prie kitų dainų). Dar yra dainas atskyrę trumpi, moterišku balsu skaitomi intarpai, kuriuos A.Makejevas pavadino „galaktikos absurdo centro pranešimais“. Tiksliausia juos vadinti filosofiniais pakvailiojimais.

Provokuojantis, daug ką papiktinti galintis atlikėjas, kurio stiprybė – kad jam visiškai nusispjaut, kas ką apie jį galvoja.

Įvertinimas – 7 iš 10.

A.Makejevo vaizdo klipas „Šiais metais vasaros nebus“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.