Vanduo Lietuvos ežeruose – jau idealus maudynėms

Šį savaitgalį Lietuvos upės ir ežerai turėtų būti apgulti. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vedėjas Aleksandras Kajutis tikina, kad būtent šis metas – maudynėms pats maloniausias. Vanduo jau maloniai įšilęs, bet dar neželia, todėl švarus ir skaidrus. Prie jūros traukti dar neverta – Baltijoje vanduo dar beveik ledinis.

Vandens temperatūra ežeruose jau įšilo iki 21-22 laipsnių.<br>V. Balkūnas
Vandens temperatūra ežeruose jau įšilo iki 21-22 laipsnių.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 7, 2013, 9:20 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:32 PM

Apribojimų dėl prastos ekologinės vandens telkinių būklės šalyje kol kas nėra. Suprantama, nepatariama ir draudžiama maudytis tuose, kurie yra miestuose ir upėse už miesto. Vilniaus Valakampių paplūdimys yra dar prieš miestą, todėl vanduo čia švarus ir maudytis tinka.

Vandens temperatūra ežeruose jau įšyla iki 21-22 laipsnių – Tauragno ežere, Totoriškių ežere prie Trakų. „Ežeruose prie kranto praktiškai visur vanduo jau virš 20 laipsnių“, - sako hidrologas.

Panašaus šiltumo vanduo ir Kauno mariose, Nemune ties Druskininkais.

Nors Europą siaubia potvyniai, Lietuvos upėse vandens lygis nekelia visiškai jokio pavojaus. „Upėse vandens lygis šiuo metu nėra aukštas. Dėl didelio garavimo dabar upės yra vadinamajame išsekimo periode, vandens lygiai visur mažėjantys“, - sako A. Kajutis.

Ežeruose vandens lygis reikšmės neturi, bet šiuo metu maudytis juose ypač palanku dėl to, jog vanduo dar neužžėlė. „Dar tik prasideda augalijos plitimas. Dabar – pats tas laikas, kai maloniausia maudytis. Vanduo dabar pats švariausias ir jau pakankamai šiltas“, - aiškina hidrologas.

Vienintelė nemaloni aplinkybė – kad prie ežerų labai daug uodų.

Jūroje kol kas maudytis gali tik ekstremalai – vandens temperatūra Baltijoje ties Klaipėda – tik 10 laipsnių, o ties Nida – vos 6. Kuršių mariose gerokai šilčiau – 19-20 laipsnių.

„Jūroje viskas priklauso nuo srovių. Jos mums iš gelmių atplukdo į pakrantes šaltą vandenį. Jeigu jos nusilpsta, tada vanduo šyla, kol vėl neatplūsta šaltas“, - pasakoja A. Kajutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.