Joninėms – karščio ir perkūnijos dozė

Šiemet Joninės į Lietuvą atneša vasarišką kaitrą – būtent nuo savaitgalio prognozuojamas smarkus atšilimas. O kad karščiai pernelyg neišsekintų, kartu su jais ateis ir trumpi, bet vietomis gana stiprūs lietūs su perkūnijomis. Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėjos Vidos Ralienės, kol kas tiksliai pasakyti, kuriame Lietuvos regione Joninių laužai degs geriau, o kuriame juos skalbs lietus, ankstoka – prognozės dar bus tikslinamos.

Tiksliai pasakyti, kuriame Lietuvos regione Joninių laužai degs geriau, o kuriame juos lietus skalbs, kol kas ankstoka.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Tiksliai pasakyti, kuriame Lietuvos regione Joninių laužai degs geriau, o kuriame juos lietus skalbs, kol kas ankstoka.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Jun 19, 2013, 7:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:33 AM

„Bet apskritai šį ilgąjį savaitgalį orai Lietuvoje turėtų būti labai šilti ir net karšti“, – sako sinoptikė. Kartu orai bus ir neramūs, permainingi.

Nuo birželio 22-osios prasidės karščiai su trumpais lietumis, perkūnijomis. Per perkūnijas kritulių pasiskirstymas visuomet būna labai netolygus. „Vienur gali pilti kaip iš kibiro ir dar su ledais, o kitame pakraštyje žmonės tik debesėlio kraštelį vos pamatys“, – aiškina meteorologė.

Ilgąjį savaitgalį keliaujant į gamtą, pasak V. Railienės, reikėtų atsiminti, kad gamtos stichija yra galinga, ir būti atsargiems, bent retkarčiais pasidairyti į dangų. Nereikėtų naktį paežerėse po netvirtais medžiais statytis palapinių, kad miegant ir nepamačius artėjančio audros debesies jie netyčia neužgriūtų.

Perkūnijos ir audros apie Jonines – nieko nuostabaus. Tai laikotarpis, kai būna ilgiausios dienos ir trumpiausios naktys, žemė labiausiai įšyla – tuomet ir perkūnijos daugiausia formuojasi.

„Bet reikia būti optimistams – tikėkimės, kad lietus lis ne toje ežero pusėje, kurioje mes būsime, ne tame kaime, kuriame mes švęsime“, – drąsina V. Railienė.

Birželis apskritai nėra lietingiausias vasaros mėnuo. Lietingiausias laikas Lietuvoje yra liepa ir rugpjūtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.