Kur geriausia vasaros savaitgalį ištrūkti iš Vilniaus mūrų?

Vasaros savaitgalius mažiausiai norisi praleisti tarp miesto mūrų. Dažnas, atėjus laisvadieniams, susikrauna daiktus ir su šeima ar draugais traukia vandens telkinių link. Tačiau ką daryti tiems, kurie vasaros savaitgalius nori praleisti ne tik besikaitindami saulėje ir kepdami šašlykus, bet ir aplankydami naujas vietas bei pasisemdami kultūrinių žinių?

Daugiau nuotraukų (1)

Fausta Mikalauskaitė

Jul 11, 2013, 9:50 PM, atnaujinta Nov 3, 2022, 4:04 PM

Pasižvalgykime po vietas, kuriose šią vasarą lankomasi daugiausia, ir kur patartina vasaros savaitgalį ištrūkti gyvenantiems Vilniuje.

Populiarūs parkai gamtos prieglobstyje

„Atėjus vasarai padaugėjo išvykų į Kairėnų botanikos sodą, Verkių bei Pavilnių regioninius parkus, aplankant Verkių dvaro sodybą, pasivaikštant Pūčkorių taku iki Belmonto pramogų parko“, - turistų lankymosi tendencijas vasarą Vilniuje ir šalia jo vardijo Vilniaus turizmo informacijos centro direktorė Jolanta Beniulienė.

Kaip ir kiekvieną vasarą didelio susidomėjimo sulaukia Europos parkas ir Europos geografinis centras.

Atostogaujantys lietuviai, atvykę į sostinę iš kitų miestų, šiltuoju metų laiku plūsta į informacijos centrus išskirtinai domėdamiesi apie sostinėje teikiamas vasaros pramogas ar organizuojamus renginius.

Aktyvaus poilsio mėgėjai vis dažniau renkasi netradicines veiklas, kurios dar prieš kelerius metus nesulaukdavo didelio susidomėjimo. Populiarėja ėjimas šiaurietiškomis lazdomis, taip pat šią vasarą ypač pagausėjo skrydžių oro balionais.

Trakai – savaitgalio kurortas

Vasaros savaitgalį traukiniai, važiuojantys maršrutu Vilnius-Trakai, – sausakimši. Miestas, turintis vieną gražiausių pilių Lietuvoje ir garsėjantis čia gaminamais kibinais, vasarą virsta gamtos išsiilgusių vilniečių poilsio vieta.

Maršrutai dviračių ir pėsčiųjų takais, žygiai į Varnikus ir Aukštadvario apylinkes, plaukiojimai laivais – vienos populiariausių veiklų.

Trakų turizmo informacijos centro direktorė Laima Balčytienė pastebi, kad vis labiau domimasi dviračių žygiais, tačiau didžiausia problema – jų trūkumas mieste.

Nors skelbiama, kad mieste yra trys dviračių nuomos punktai, tačiau savaitgaliais dažniausiai dviračiai būna išgraibstyti.

Vis dažniau atvyksta vilniečiai, norintys savaitgalį keliauti į žygį dviračiais Trakų apylinkėse. Jei išvyka planuojama ne tą pačią dieną, patariama dviračius rezervuoti iš anksto.

Prieš kiekvieną savaitgalį Trakų turizmo informacijos centras sulaukia galybės žmonių skambučių, besiteiraujančių apie vyksiančius renginius ar prognozuojamus orus.

Nors dauguma žmonių čia nelinkę atvykti pramogauti kaip Palangoje, tačiau Trakuose vėlyvais vakarais vis dažniau sutinkama besilinksminančio jaunimo. Dauguma jų – vilniečiai, kurie pasigenda naktinio traukinio maršruto Trakai-Vilnius.

Atšilus orams – į Molėtų apylinkes

Žiemą iš Vilniaus dažniau keliaujama link Dzūkijos, į Druskininkus, pasilepinti vandens ir SPA paslaugomis. Vasarą keičiama kryptis, ir sukama Aukštaitijos link.

„Pastaruosius kelerius metus Molėtų apylinkės sulaukia ypač daug dėmesio šiltuoju metų laiku“, - tvirtino vienos iš keliones po Lietuvą organizuojančios bendrovės vadybininkė D. Meilutė.

Molėtų kraštas ilgą laiką populiarus būdavo tarp moksleivių, tačiau pastaruoju metu keliauja ne tik jų grupės, bet ir kolektyvai bei pavieniai žmonės.

Molėtų kraštas, kuris visada buvo žinomas kaip ežerų regionas, lankytojus traukia ir pažintiniais objektais.

Vasarą visuomet lankytojų gausu Asvejos regioniniame parke. Nuo aukšto piliakalnio, esančio buvusioje saloje prie Dubingių miestelio, atsiveria puikus vaizdas į patį ilgiausią (22 km) ežerą Lietuvoje – Asveją.

Lietuvos etnokosmologijos muziejus vasarą domina organizuojamomis naktinėmis ekskursijomis bei apžvalgos bokštu, nuo kurio atsiveria vaizdas į Molėtų krašto apylinkes.

Atvykstanys į Molėtus vis dažniau ieško ir netradicinių objektų, todėl šią vasarą ypač lankomas „Žalvario parkas“. Čia 40 ha teritorijoje įkurdinta daugiau nei 50 netradicinių meninių eksponatų.

Molėtai siekia pritraukti lankytojų ne tik šiltuoju metų laiku. „Vis intensyviau ieškoma galimybių, kaip keliautojus sudominti ne tik vasarišku gamtovaizdžiu, bet ir čia siūloma veikla žiemą“, – savo tikslais dalijosi Molėtų turizmo informacijos centro direktorė Daiva Kulienė.

Šiuo metu svarstoma, kokiais būdais gerinti poledinės žūklės šventę Mindūnuose, į kurią suvažiuoja daug lankytojų.

Teminiai kaimai ir paukščių stebėjimas

Lankantis Molėtuose nevertėtų praleisti galimybės vieną savaitgalio dieną pakeliauti ir po šalia esantį Aukštaitijos nacionalinį parką.

Parkas šiemet siūlo naują edukacinį maršrutą „Teminiai kaimai“. Tai bendras Lietuvos ir Latvijos projektas, jungiantys teminių kaimų tinklą.

Ši netradicinė idėja įrodo, kad Lietuvoje egzistuoja nesunykusių ir savas bendruomenes turinčių kaimų, kurie vis dar puoselėja vietines tradicijas ir plėtoja smulkųjį turizmo verslą.

Atvykusieji į Aukštaitijos nacionalinį parką ieško ne tik geriausių vietų maudynėms ar kaimo turizmo sodybų. Dairomasi ir netradicinių laiko praleidimo būdų.

„Nors Ladakalnis, Ginučių vandens malūnas, bitininkystės muziejus vasaros metu pilni lankytojų, tačiau pastaruoju metu nemažai turistų domisi galimybe stebėti paukščius, gausiai lankomas paukščių stebėjimo bokštelis“, – apie šios vasaros turistų poreikius pasakojo Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcijos informacijos ir kultūros paveldo skyriaus vyriausioji specialistė Dainora Liškauskaitė.

Molėtai nuo Vilniaus nutolę 65 km, Aukštaitijos nacionalinis parkas - apie 100 km.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.