Žagarės vyšnių festivalyje – kaliausių manija

Šią savaitę Žagarės špokams atėjo siaubo dienos – vyšnių rajūnams baidyti skirtos kaliausės žagariečių kiemuose ėmė dygti dar prieš prasidedant Žagarės vyšnių festivaliui, o pagrindinę festivalio dieną – šeštadienį - Žagarę užplūdo tikra kaliausių manija.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jul 20, 2013, 5:55 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:17 PM

Prieš penkerius metus kaliausę Žagarės vyšnių festivalio akcentu padaryti pamėginusi, „Kaliausių fabrikėlį“ šiame mieste įkūrusi profesionali lėlininkė Aušra Petrauskienė sukėlė tikrą kaliausių šėlsmą.

Šeštadienį jau iš ryto prie Žagarės dvaro parke įrengtos pagrindinės scenos įsikūręs kaliausių manijos štabas kvietė į šventę atvykusius svečius prisijungti prie persirengėlių ir kartu dalyvauti siekiant rekordo.

Siūlė ir drabužių, ir psichologinę pagalbą

Kai kurie žmonės į šventę atvyko jau iš anksto apsirengę baidyklėmis, o tiems, kurie tapti kaliausėmis panoro čia, padėjo profesionali kaliausių manijos komanda.

Kaliausių grožio ir mados salone baidyklėmis panorėję tapti šventės dalyviai galėjo išsirinkti iš anksto jau paruoštus drabužius bei pasigražinti. Tiems, kam transformacija į kaliausę sukėlė psichologinių problemų, suskubo padėti čia pat veikusios psichologinės tarnybos specialistės.

Kad prisimintų, kaip atrodė persirengę kaliausėmis, persirengėliai buvo kviečiami fotosesijai.

Į šventę atvykusiems žmonėms buvo siūloma pasinaudoti kaliausių paštu – išsiųsti pažįstamam žmogui atvirlaiškį su kaliausės atvaizdu.

Mis Kaliausės titulas atiteko šešiametei

Tiems, kurie kaliausių manijos šėlsme panoro dalyvauti nekeisdami savo išvaizdos, buvo pasiūlyta pasidaryti kaliauses iš rengėjų parūpintų medžiagų.

Pasigaminti kaliausę panorusiems žmonėms tai padaryti padėjo Kaliausių fabriko direktorė A. Petrauskienė ir jos pagalbininkai.

Per kelias valandas trukusią kaliausių maniją buvo pagamintos 272 kaliausės, o į šventę atvyko ar čia pat kaliausėmis persirengė 333 žmonės.

Per festivalį buvo apdovanoti įdomiausių kaliausių šeimininkai bei šiurpiausiai, išradingiausiai, gražiausiai kaliausėmis persirengę šventės dalyviai. Gražiausiomis kaliausėmis buvo pripažintas joniškiečio Gyčio Kinderio ir jo dukters Urtės duetas. Šešiametė Urtė Kinderytė tapo ir „Mis Žagarės kaliause“.

Lietus „kaliausių“ neišbaidė

Jau po vidurdienio visos kaliausės buvo pakviestos ruoštis rekordui – daugiausia kaliausių į vieną vietą sutraukti turinčiam bendram kaliausių šokiui („Flashmob“).

Nors šokio repeticijas nutraukęs lietus nesiliovė ir per patį šokį, šis gamtos kaprizas kaliausių neišbaidė.

Pašokusios šokį kaliausės sugiedojo specialiai šiai šventei Egidijaus Žiedo ir Algimanto Raudonikio sukurtą „Kaliausių himną“.

Po to kaliausėmis persirengę bei pačių pasigamintomis kaliausėmis nešini šventės dalyviai buvo susodinti į traktorių priekabas ir nuvežti į Vyšnių sodą.

Čia šalia augančių vyšnaičių įbestas kaliauses palikę eisenos dalyviai buvo pavaišinti ant duonos užtepta zapte (vyšnių uogiene) ir pienu.

Į Žagarę pakviesti geriausieji

Turininga programa šventės dalyvių laukė ir pasibaigus kaliausių manijai.

Ketvirtadienį vakare Žagarėje prasidėjusio ir iki sekmadienio truksiančio jau devintojo Vyšnių festivalio šūkis šiemet yra – „Renkasi geriausieji“.

Koncertuoti į festivalį pakviesti aktoriai Gediminas Storpirštis, Kostas Smoriginas, bardas Olegas Ditkovskis, Markas Palubenka, choras „Brevis“, Neda ir Vytauto Labučio kvartetas, Jurga Šeduikytė su grupe, Jazzu, Leonas Somovas su grupe, Donatas Montvydas, grupė „The Stanleys“ iš Australijos, SEL.

Šventės dalyvių laukė net keli turgeliai, naktinės filmų peržiūros, žirgų lenktynės, futbolo varžybos ir kiti renginiai.

Sekmadienį festivalį uždarys režisieriaus Vitalijus Mazūro lėlių teatro spektaklis „Ožka su septyniais ožiukais Žagarėje“ ir Lietuvos rusų dramos teatro spektaklis „Eglutė pas Ivanovus“ bei koncertai su Sandra Janušaite ir Kauno kvartetu, Modestu Pitrėnu, Ieva Prudnikovaite, Asta Krikščiūnaite, Dainiumi Puišiu, Klaipėdos kameriniu orkestru ir Stasiu Povilaičiu.

Devintą kartą rengiamas Žagarės vyšnių festivalis turėtų tapti generaline repeticija prieš jubiliejinį festivalį bei padėti pasiruošti 2015-ųjį metų renginiams, kai Žagarė bus paskelbta Lietuvos kultūros sostine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.