Užutrakio dvaras traukia lankytojus ir rekonstrukcijų įkarštyje

Jau trečią šimtmetį Galvės ežerą puošiantis Užutrakio dvaras kasmet gauna po apdovanojimą - už geriausiai tvarkomą kultūros paveldą ar naudingiausią struktūrinių fondų projektą. Tai paskatino jį aplankyti, nepaisant šiuo metu vykstančių rekonstrukcijos darbų ir niūriai apniukusio oro. Pasirodo, ne mane vieną. 

Praėjus miško takelius, atsiveria įspūdingo dydžio rūmai su išpuoselėtu didžiuoju parteriu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Praėjus miško takelius, atsiveria įspūdingo dydžio rūmai su išpuoselėtu didžiuoju parteriu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Živilė Karevaitė

Jun 21, 2014, 11:56 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:19 PM

Dvaro virtuvė bus atidaryta dar šiais metais

Užutrakio dvaro sodyba - valstybinės reikšmės kultūros paminklas, esantis Trakų istorinio nacionalinio parko teritorijoje, ant Galvės ežero kranto, kitapus Trakų pilies.

Dažniausiai sekmadieniais čia vyksta koncertai, muzikos vakarai, spektakliai ar Valstybinio simfoninio orkestro pasirodymai. Tačiau iki liepos 2 dienos Užutrakio dvaras uždarytas, ruošiamasi naujai parodai, vyksta aktyvūs filmavimo ir rekonstrukcijų darbai.

Kai lrytas.lt žurnalistai Užutrakyje apsilankė lietingą trečiadienio rytą, čia buvo ramu, tačiau ekskursantai atvažiuoja pasidžiaugti dvaro parku net ir vykstant darbams, pažymėtais Europos Sąjungos plakatais.

Teritorijos pradžioje, atokiau nuo dvaro, vyksta virtuvės restauracija ir pritaikymas kultūroms poreikiams, kuri turėtų būti baigta vasaros pabaigoje, o turistams prieinama jau šį rudenį.

Sezonas jau prasidėjo

Praėjus miško takelius, atsiveria įspūdingo dydžio rūmai su išpuoselėtu didžiuoju parteriu. Kai kur jau žydi rožės, žaliuoja skrupulingai nupjauta žolė, o taku, po lietaus, šliaužioja didžiulės sraigės.

Paėjėjus už rūmų, pasirodo ir mažasis parteris, užsibaigiantis baliustrada su ilgu suolu ir vazomis. Parterio pakraščiuose matyti neseniai atnaujinti antikinio stiliaus biustai. Baliustrada įrengta ant atraminės sienos, sumūrytos iš lauko akmenų ir raudonų plytų. Nuo šios terasos atsiveria vaizdas į Galvės ežerą, Trakų pilį ir žaliuojančias miško kalvas.

Iš ežere tingiai plaukiojančių jachtų ir katamaranų galima suprasti, jog sezonas ten, kitoje ežero pusėje, jau prasidėjo.

Su sunkumais tvarkosi patys

„Bandome kuo labiau išsaugoti prieš šimtą metų buvusį dvaro parko vaizdą. Juk tada nebuvo tokių žoliapjovių, takų dangos. Ir dabar filmų rengėjai skundžiasi, kad tuomet niekas taip lygiai žolės nepjovė“, - pasakojo Trakų istorinio nacionalinio parko direktorius Gintaras Abaravičius.

Kalbantis prie dvaro įėjimo, G.Abaravičius parodė į juodus taškelius ant sienų. Pasirodo, jau ne pirmus metus dvarą puola vorai, kurie tik perdažius, kitą dieną vėl apspinta. „Perdažyti dvarą kainuoja kelias dešimtis tūkstančių, tad bandome tvarkytis patys. Džiaugiuosi, kad esame draugiški gamtai, mus vis pagiria gamtininkai. Va, ant stogo kasmet peri ančiasnapių šeima, gyvena kiti paukščiai. Ir ką darysi, kad galinį parterį vis tenka valyti nuo jų išmatų, jie prideda daug grožio.“

Iš tiesų, ežero pakrantė knibžda nuo paukščių giedojimo. O vaikštant tenka sekti kojas, kad kokio gyvio nesumindytum.

Dvaras skambės nuo tango garsų

Nors parką vietoje gėlynų puošia erškėtrožės ir rožės, o vietoje plytelių čia parkui pritaikyta žvyro danga, nepasakytum, kad jam trūksta didybės ar grožio. Anaiptol, jo amžinybę diktuoja laukinės gamtos prieglobstis.

Jeigu iki šiol neteko apsilankyti Užutrakio dvare, puiki proga tai padaryti bus jau kitą savaitę, birželio 24-ąją, kur „Tango ritmu“ jaunųjų Lietuvos talentų instrumentais skambės Ástoro Piazzollos tango.

Tiesa, ekstravagantiškoms ilgoms suknelėms parko takai dar nėra pritaikyti, tad eidami į vasaros koncertus geriau būkite puošnios nuotaikos ir patogios aprangos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.