„Auksiniuose gaubliuose“ triumfavęs filmas „12 metų vergovės“ „Oskarų“ ceremonijoje šansų neturi?

Praėjusiais metais buvo išleista per daug gerų filmų, kad „Auksinių gaublių” apdovanojimuose išsiskirtų vienintelis lyderis. Tad Holivudo užsienio spaudos asociacija keturiolika vaidybiniam kinui skirtų prizų išdalijo vienuolikai filmų.

Režisieriaus S.McQueeno (nuotr. viduryje su Auksiniu gaubliu) dramoje „12 metų vergovės” (12 Years a Slave) pagrindinius vaidmenis atlieka (iš kairės) aktoriai Lupita Nyong’o, Chiwetelis Ejioforas, Sarah Paulson ir Michaelas Fassbenderis.
Režisieriaus S.McQueeno (nuotr. viduryje su Auksiniu gaubliu) dramoje „12 metų vergovės” (12 Years a Slave) pagrindinius vaidmenis atlieka (iš kairės) aktoriai Lupita Nyong’o, Chiwetelis Ejioforas, Sarah Paulson ir Michaelas Fassbenderis.
Daugiau nuotraukų (1)

Edvinas Pukšta

Jan 18, 2014, 4:20 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:17 AM

Gausybė nominacijų ir lyderio statusas dar nereiškia garantuotų laimėjimų. Emocingą istorinę dramą „12 metų vergovės” nuo visiško pralaimėjimo išgelbėjo paskutinės minutės stebuklas, kurio jau mažai kas tikėjosi.

Režisieriaus nominacijoje nugalėtas Steve’as McQueenas sėdėjo nusiminęs ir susitaikęs su nelaime. Jis akivaizdžiai nustebo išgirdęs, kaip Johnny Deppas skaito jo filmo pavadinimą.

Pralaimėjimas „Auksiniuose gaubliuose” toli gražu nereiškia, kad nieko nepelnęs kūrinys yra nevertas dėmesio.

Brolių Coenų muzikinė pseudobiografinė drama „Groja Liuvinas Deivisas”, Paulo Greengrasso tikrų įvykių trileris „Kapitonas Phillipsas” ir Alexanderio Payne’o melancholiška komedija „Nebraska” sąžiningai nusipelnė vietų geriausių 2013 m. amerikietiškų filmų dešimtuke.

Šiemet tiesiog nepalankiai susiklostė aštri konkurencija, kai nugalėtojus lemia nedidelis balsų skirtumas, o laimėti gali tik vienas ir vienodai geri filmai lieka už borto.

Ceremonijos stebėtojai laukė, kad pagrindinį apdovanojimą gaus revoliucinis kosminis Alfonso Cuarono trileris „Gravitacija”, tačiau Holivudo užsienio spaudos asociacijoje balsuojantys kino kritikai ir žurnalistai iš daugelio pasaulio šalių išlaikė intrigą ir geriausiai įvertino sunkią dramą „12 metų vergovės”.

S.McQueeno drama dabar yra įstrigusi tarp žemės ir dangaus. „Auksiniuose gaubliuose” nedominavusiam filmui būtinai reikėjo šios stebuklingos pergalės, nes kitaip jis būtų praradęs visus šansus.

Septynios nominacijos ir tik viena statulėlė patvirtina, kad dauguma balsuotojų vis dar neapsisprendė dėl vergovę Amerikoje smurtiškai, nepatogiai ir negailestingai vaizduojančio filmo.

Auksinis gaublys suteikė vilties spindulį, kad prieštaringos nuomonės dar spės pasikeisti per artimiausius pusantro mėnesio, kai Holivude užvirs esminės batalijos dėl „Oskaro”.

Dažnai kalbama, kad „Auksiniai gaubliai” yra „Oskarų” pranašai, bet iš tiesų Amerikos kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų likimą lems kiti veiksniai.

Sensacingų netikėtumų nepateikę „Auksiniai gaubliai” tik nubrėžė gaires, bet nežinia, ar jų laikysis skandalingais kriterijais filmus vertinantys kino akademijos balsuotojai.

„Auksiniai gaubliai” iš dalies atspindi užsienio kino kritikų nuomonę, o gerą reputaciją turinčio specialisto ar eksperto žodis gali būti lemiamas neapsisprendusiam balsuotojui.

Akivaizdu, kad dėl pagrindinių „Oskarų” kausis trys filmai: „12 metų vergovės”, „Amerikietiška afera” ir „Gravitacija”. Lyg tyčia, visi jie nugulė vienos Lietuvos kino platinimo kompanijos sąraše.

A.Cuarono vizionieriškas kosminis šedevras jau pasiekė fantastišką rezultatą, Davido O.Russello intrigų kupina apsimetėlių šventė „Amerikietiška afera” rodoma nuo šio savaitgalio, o S.McQueeno vergovės žiaurumais galėsime įsitikinti vasario mėnesį.

Jeigu kurioje nors nominacijoje nebus vieningos nuomonės, tai lengvai nugalės „Gravitacija”, nes kiti du konkurentai atiminės balsus vienas iš kito.

Būtent taip įmanoma paaiškinti ir netikėtą šiuolaikinių kino technologijų meistro A.Cuarono pergalę „Auksiniuose gaubliuose”: ten, kur pešasi du, dažniausiai laimi trečias.

Jei spręstume iš „Auksinių gaublių” mitologinių pranašysčių, tai lažybų punkte reikėtų statyti už „Amerikietišką aferą”, kuri užšoko ant aukštesnio debesies pagal Holivudo užsienio spaudos asociacijos versiją.

Trys statulėlės sufleruoja, kad šmaikštus, stilingas, viliojantis ir provokuojantis filmas labiau patiks balsuojančiai daugumai.

Nesutramdomo charakterio D.O.Russellas dar kartą įrodė mokantis rašyti nuostabius vaidmenis moterims – abi nominuotos jo filmo aktorės – Jennifer Lawrence ir Amy Adams – laimėjo užtikrintai.

Kokių galimybių turi „12 metų vergovės”? Reikėtų manyti, kad šis bekompromisis filmas yra pernelyg žiaurus vyresnio amžiaus balsuotojams, o akademijos pagrindinį būrį juk sudaro senukai.

„Amerikietiška afera” gali būti rami dėl vienos nominacijos. „Bado žaidynių” ir „Iksmenų” gražuolė J.Lawrence rimtos aktorės karjerą kuria neįtikėtinais vaidmenimis D.O.Russello filmuose.

Jai nereikės nieko apgaudinėti ir po metų pertraukos „Optimisto istorijos” triumfą papildys dar vienas „Oskaras”. Jaunajai aktorei tai nerealus laimėjimas.

Iki „Auksinių gaublių” dar buvo girdėti tylių prognozių, kad geriausios antraplanės aktorės nominacijoje labiau nusipelnė nugalėti dramos „12 metų vergovės” atradimu tapusi debiutantė Lupita Nyong’o, tačiau finiše balsuotojai vis dėlto renkasi populiaresnę asmenybę.

Aišku, J.Lawrence nereikėtų užmigti ant laurų po dar vienos pergalės, bet ji jau gali pagalvoti apie padėkos kalbą.

Jos kolegei A.Adams Auksinį gaublį iškeisti į „Oskarą” faktiškai neįmanoma, nes čia šeimininkaus dar labiau sustiprėjusi kritikų favoritė Cate Blanchett („Džesmina”), kuri pagaliau pateko į rankas dar vienam genialių moteriškų vaidmenų ekspertui Woody Allenui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.