„Žvaigždžių karų“ kūrėjai gavo kirtį: per daug baltaodžių vyrų

Kova dėl lygiateisiškumo kartais įgauna komizmo atspalvį. Legendinės kino epopėjos „Žvaigždžių karai“ kūrėjai apkaltinti rasizmu ir moterų teisių pamynimu.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2018, 4:58 PM

Paprastas noras užleisti moteriai vietą transporte pastaruoju metu gali būti įvertintas kaip lytinis priekabiavimas. „Oskarų“ ceremonijoje įžvelgtas rasizmas, nes prizą gauna per mažai juodaodžių aktorių. Feminizmo aktyvistės priešinasi netgi tam, kad mergaitės žaistų lėlėmis, – taip, girdi, joms primetamas klasikinis elgesio visuomenėje stereotipas.

Kas ieško, rasizmo ir diskriminacijos ras bet kur. Šį kartą pretenzijos pareikštos legendinei kino epopėjai „Žvaigždžių karai“.

1977 metais George’o Lucaso į pasaulį paleistas projektas per keturis dešimtmečius virto tikra visata, turinčia šimtus milijonų gerbėjų ir finansinę apyvartą, skaičiuojamą milijardais dolerių.

„Žvaigždžių karuose“ figūruoja įvairių rasių atstovai, tarp pagrindinių herojų – moterys, kurių elgesį, feminisčių nuomone, būtų galima pavadinti pavyzdiniu parodomuoju. Autorių teigimu, sagoje dabar atstovaujama ir gėjų, lesbiečių bendruomenei. Kas dar galėtų būti ne taip?

Neseniai amerikiečių savaitraštis „Variety“, nušviečiantis pramogų pasaulio įvykius, išspausdino korespondentės Maureen Ryan žurnalistinį tyrimą, kuris pavadintas „Žvaigždžių karai“: 96 procentai scenaristų ir režisierių – baltaodžiai vyrai“.

Straipsnio pradžioje M.Ryan prisipažįsta, kad visada buvo „Žvaigždžių karų“ gerbėja, žavėjosi princese Lėja Organa, kurią vaidino Carrie Fisher, tačiau negali nematyti „šablonų ir trūkumų“.

„Žvaigždžių karams“ jau 41 metai ir per tą laiką sukurta 17 ilgametražių filmų (jau esamų arba suplanuotų). Mano skaičiavimu, per tuos keturis dešimtmečius buvo pasamdyti 24 žmonės režisuoti, scenarijams rašyti arba kitaip vadovauti „Žvaigždžių karų“ filmams.

23 iš tų pagrindinių kūrėjų buvo baltaodžiai vyrai. Vienintelė išimtis – Leigh Brackett, baltaodė moteris, dalyvavusi rašant prieš 38 metus pasirodžiusios serijos „Imperija kontratakuoja“ scenarijų.

Kitų rasių atstovai ir moterys niekada nėjo vadovaujamų pareigų. Tai šokiruoja ir reikalauja neatidėliotinų permainų“, – rašė žurnalistė.

Studijai, kuriančiai „Žvaigždžių karus“, vadovauja ir pagrindinio serialo prodiuserio pareigas eina moteris – 64 metų Kathleen Kennedy.

Pagal pajamas iš savo prodiusuotų juostų iki pastarojo meto ji nusileido tik Stevenui Spielbergui.

Tačiau, straipsnio autorės nuomone, K.Kennedy nesiima reikiamos „Žvaigždžių karų“ komandos pertvarkos ir nekviečia „talentingų spalvotųjų vyrų bei moterų“.

Nors naujausiuose sagos filmuose juodaodžių personažų daugiau, M.Ryan nuomone, to nepakanka.

Žurnalistei nerimą kelia ir tai, kad kurti naujų „Žvaigždžių karų“ serijų pakviesti „Sostų karų“ scenaristai Martinas Benioffas ir D.B.Weissas. M.Ryan teigimu, „Sostų karuose“ vyrauja baltieji herojai, serialas pagrįstas „moterų lytiniu išnaudojimu“.

„Po 41 sagos metų kur „Žvaigždžių karai“, režisuoti afroamerikietės? – piktinosi M.Ryan. – Kur filmas, sukurtas azijiečio? Kodėl nematome meksikiečių kilmės moters filmo? Kodėl negalime pamatyti Jėgos ir Tamsiosios pusės jų akimis?“

„Žvaigždžių karų“ kūrėjai pateko į keblią padėtį. Jeigu ims ginčyti pareikštas pretenzijas, gali pelnyti rasistų ir moterų nekentėjų etiketę. Todėl, matyt, geriausia patylėti – tuomet galima tikėtis, kad tema nesulauks platesnio atgarsio.

Grėsmė kyla ir Nobelio premijos skyrimo komitetui?

„Žvaigždžių karų“ gerbėjai savo nuomonę išreiškė straipsnio komentaruose „Variety“ tinklalapyje.

„Žinoma, žmones reikia rinktis atsižvelgiant į lytį ir etninę priklausomybę. Viešpats draudžia žmones rinktis pagal talentą ir nuopelnus.

„Autorė nieko neparašė apie „droidų diskriminaciją“ klasikiniuose „Žvaigždžių karuose“.

„Feminizmas sunaikina viską, prie ko prisiliečia. Nuleis į kanalizaciją ir „Žvaigždžių karus“.

„Ar nėra noro pataršyti Nobelio premijos komiteto? 896 vyrai (94,53 proc.), 49 moterys (5,47 proc.).

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.