Auksiniai gaubliai: kas jų laukia ateityje?

Atrodo, kad tokio kino premijų sezono atidarymo dar nematėme. Šiais metais Auksinio gaublio laureatai paskelbti be žvaigždžių, raudonojo kilimo, žiniasklaidos ir ceremoniją lydinčių vakarėlių. Apie laimėtojus paprasčiausiai pranešta socialiniuose tinkluose ir apdovanojimų teikėjo – Holivudo užsienio spaudos asociacijos (HFRA) – tinklalapyje.

N.Kidman ir W.Smithas – geriausi dramos aktoriai.<br>„Scanpix“ nuotr.
N.Kidman ir W.Smithas – geriausi dramos aktoriai.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Vestsaido istorija“ – garsiojo Brodvėjaus miuziklo apie 6-ojo dešimtmečio Manhatano Romeo ir Džuljetą nauja ekranizacija.<br>Kadras iš filmo
„Vestsaido istorija“ – garsiojo Brodvėjaus miuziklo apie 6-ojo dešimtmečio Manhatano Romeo ir Džuljetą nauja ekranizacija.<br>Kadras iš filmo
„Šuns galia“ pasakoja apie praėjusio amžiaus trečiojo dešimtmečio kaubojus.<br>Kadras iš filmo
„Šuns galia“ pasakoja apie praėjusio amžiaus trečiojo dešimtmečio kaubojus.<br>Kadras iš filmo
N.Kidman – geriausia dramos aktorė.<br>„Scanpix“ nuotr.
N.Kidman – geriausia dramos aktorė.<br>„Scanpix“ nuotr.
W.Smithas – geriausias dramos aktorius.<br>„Scanpix“ nuotr.
W.Smithas – geriausias dramos aktorius.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 17, 2022, 9:44 AM, atnaujinta Jan 17, 2022, 1:13 PM

Auksiniai gaubliai sausio 9-ąją išdalyti 79-ą kartą. Šįkart renginys Los Andželo viešbutyje „The Beverly Hilton“ buvo uždaras – jame dalyvavo tik kai kurie pačios Holivudo užsienio spaudos asociacijos nariai. Tad nebuvo nei įprastos transliacijos per NBC, nei per internetą.

Tokį formatą lėmė ne tiek vis dar nesitraukianti COVID-19 pandemija, o beveik visus praėjusius metus ceremoniją gaubę skandalai.

Mat 2021-ųjų vasarį leidinys „Los Angeles Times“ paskelbė žurnalistinį tyrimą apie Auksinio gaublio užkulisius – atskleisti korupcijos atvejai ceremoniją rengiančioje Holivudo užsienio spaudos asociacijoje ir problemos dėl rasinės bei etninės įvairovės: tarp beveik šimto Auksinio gaublio žiuri narių nėra nė vieno juodaodžio.

Holivudo žvaigždės beveik vieningu frontu metėsi prieš HFPA.

Boikotuoti Auksinį gaublį ragino tokios garsenybės kaip Scarlett Johansson, kuri pareiškė, kad „dažnai susidurdavo su kai kurių HFPA narių seksistinėmis replikomis, beveik prilygstančiomis lytiniam priekabiavimui“, taip pat Markas Ruffalo ir Tomas Cruise’as: pastarasis netgi grąžino organizatoriams visus savo gaublius.

Transliuoti renginį atsisakė NBC, bendradarbiavimą su HFPA nutraukė „Netflix“, „Amazon“ ir „WarnerMedia“, o pasiūlymą nušviesti premiją atmetė daugiau kaip 100 viešųjų ryšių kompanijų.

Kaip dar ceremonijos išvakarėse informavo „The Guardian“, žvaigždės atsisakė teikti statulėles ir gauti apdovanojimus.

Beveik niekas iš nominantų viešai nepadėkojo HFPA, kaip buvo įprasta anksčiau.

Pasak žiniasklaidos, šiemet Holivude visi nusiteikę „apsimesti, kad Gaublių apskritai nėra“, ir atsisako komentuoti bet ką, kas susiję su premija.

Per ceremoniją transliuotus vaizdo sveikinimus įrašė tik aktoriai Arnoldas Schwarzeneggeris ir Jamie Lee Curtis.

O štai paskelbus Auksinių gaublių laureatus nė viena garsenybė neskubėjo dalytis savo džiaugsmu socialinėje žiniasklaidoje.

Tiktai „Vestsaido istorijos“ oficialioje „Twitter“ paskyroje aktoriai ir kūrybinė grupė pasveikinti dėl laimėtų trijų Auksinių gaublių.

Kilus skandalui, HFPA skubiai ėmėsi pertvarkos: per keletą mėnesių pakeitė daugelį ceremonijos rengimo principų, išplėtė žiuri, kuri tapo etniškai įvairesnė.

Asociacija uždraudė savo nariams priimti prabangias dovanas ir kvietimus į prašmatnius viešbučius iš jų balsų siekiančių studijų, taip pat atkreipė dėmesį į savo filantropinę veiklą.

Per pastaruosius 25 metus HFPA paaukojo apie 50 mln. dolerių, kurie buvo skirti daugiau kaip 70 fondų, susijusių su pramogų industrija, stipendijų programomis, kino juostų restauravimu ir humanitarinėmis iniciatyvomis. Daugelis tų organizacijų per pastaruosius dvejus metus smarkiai nukentėjo nuo pandemijos.

„Didžiuojuosi, kad dirbu su jais šiame projekte“, – iš anksto įrašytame ir sekmadienį HFPA „Twitter“ paskyroje paskelbtame vaizdo įraše sakė aktorė J.L.Curtis, turėdama omenyje HFPA bendruomenės programų finansavimo iniciatyvą.

Tačiau, kaip rašė „Vulture“, pažado vertinimo komisijoje turėti 13 procentų juodaodžių „Auksinio gaublio“ organizatoriai neįvykdė, todėl industrijos atsakas toks: „Vis tiek nepakanka, pabandykite dar kartą kitais metais.“

Panaši NBC pozicija. Oficialiame TV kanalo vadovybės pranešime sakoma: „Mes manome, kad HFPA stengiasi iš esmės reformuotis. Tačiau tokio masto pokyčiai reikalauja laiko bei pastangų, ir mes esame įsitikinę, kad HFPA reikia laiko padaryti tai tinkamai.

Taigi NBC netransliuos „Auksinio gaublio 2022“. Jeigu organizacija įgyvendins savo planą, tikimės, kad galėsime transliuoti renginį 2023-iųjų sausį.“

Vis dėlto HFPA paskelbė šių metų Auksinio gaublio laureatus. Pagal nominacijų skaičių lyderiai buvo režisieriaus Kennetho Branagh „Belfastas“ („Belfast“) ir Jane Campion „Šuns galia“ („The Power of the Dog“) – po septynias nominacijas, tarp serialų – „Paveldėjimas“ („Succession“).

Prognozės beveik pasiteisino: „Šuns galia“ ir „Paveldėjimas“ gavo pagrindinių kategorijų prizus. Legendinio režisieriaus Steveno Spielbergo perkurtas miuziklas „Vestsaido istorija“ („West Side Story“) laimėjo geriausios kino komedijos arba miuziklo kategorijoje.

J.Campion filmo veiksmas rutuliojasi praėjusio amžiaus trečiajame dešimtmetyje.

Broliai Berbenkai – Filas (akt. Benedictas Cumberbatchas) ir Džordžas (akt. Jesse Plemonsas) – valdo didžiausią rančą Montanoje. Džordžas veda jauną našlę Rouz (akt. Kirsten Dunst), parsiveža ją į namus, bet Filui naujoji giminaitė nepatinka ir jis nutaria jos gyvenimą paversti tikru pragaru.

Filmas apdovanotas kaip geriausia drama, už geriausią režisūrą (J.Campion) ir geriausią antraplanį vyro vaidmenį (Kodi Smitas-McPhee už įtaigų Piterio, Rouz sūnaus, vaidmenį).

J.Campion tapo tik trečiąja režisiere, laimėjusia Auksinį gaublį už geriausią režisūrą. Iki jos šį prizą buvo gavusios Barbra Streisand (filmas „Yentl“, 1983 m.) ir Chloe Zhao („Klajoklių žemė“, 2021 m.).

„Vestsaido istorijai“ – garsiojo Brodvėjaus miuziklo apie 6-ojo dešimtmečio Manhatano Romeo ir Džuljetą naujai ekranizacijai – taip pat atiteko trys Auksiniai gaubliai: už geriausią komediją arba miuziklą, geriausią komedijos arba miuziklo aktorę (Rachel Zegler už pagrindinės herojės Marijos vaidmenį) ir geriausią antraplanę aktorę (Ariana DeBose, suvaidinusi Marijos draugę Anitą).

Kadangi Auksiniai gaubliai vadinami „Oskarų“ pranašais, „Šuns galios“ ir „Vestsaido istorijos“ galimybės laimėti geriausio filmo „Oskarą“ padidėjo.

Tačiau kai kurie kritikai įsitikinę, kad Kino akademijos laureatu vis dėlto taps britų režisieriaus K.Branagh „Belfastas“ – kontrastingas pasakojimas apie religinio smurto protrūkį 7-ojo dešimtmečio pabaigoje.

Nors jis gavo septynias Auksinio gaublio nominacijas, laimėjo tik vieną – už geriausią scenarijų.

Willas Smithas, kaip ir prognozavo daugelis žurnalistų, paskelbtas geriausiu dramos aktoriumi už tenisininkių Venus ir Serenos Williams tėvo vaidmenį biografinėje dramoje „Karalius Ričardas“ („King Richard“).

Andrew Garfieldas tapo Auksinio gaublio laureatu geriausio komedijos arba miuziklo aktoriaus kategorijoje, suvaidinęs kompozitorių, juostos „Nuoma“ („Rent“) muzikos autorių Jonathaną Larsoną muzikinėje komedijoje apie kūrybos kančias „Tick, tick... Boom!“. Jį režisavo Linas Manuelis Miranda.

„Paveldėjimas“, HBO pasakojimas apie tarpusavio kivirčų krečiamą žiniasklaidos magnato šeimą, užėmė pirmąją vietą televizijos kategorijoje, pelnęs tris prizus, įskaitant apdovanojimą už geriausią dramą. „Walt Disney Animation Studios“ animacinis filmas „Enkanto“ („Encanto“) – kolumbietės mergaitės Mirabel, gimusios stebuklingoje šeimoje, istorija apdovanota geriausio animacinio filmo kategorijoje.

Geriausio filmo užsienio kalba nominacijos laureatu tapo japonų juosta „Drive My Car“ – to paties pavadinimo Haruki Murakami apysakos iš jo 2014 m. rinkinio „Vyrai be moterų“ ekranizacija.

Šio Ryusuke Hamaguchi filmo premjera įvyko praėjusių metų Kanų kino festivalyje – juosta gavo prizą už geriausią scenarijų.

Na, o pagrindinė „Auksinio gaublio 2022“ sensacija – Kristen Stewart, kuri dėl princesės Dianos vaidmens biografinėje dramoje „Spencer“ buvo laikoma pagrindine favorite geriausios dramos aktorės kategorijoje, bet liko be apdovanojimo. Jis atiteko Nicole Kidman už komikės Lucille Ball vaidmenį kitoje biografinėje juostoje „Būti Rikardo“ („Being the Ricardos“).

Holivudo užsienio spaudos asociacija Auksinį gaublį teikia nuo 1944 metų.

Laimėtojus balsuodami išrenka 90 žurnalistų, nušviečiančių pramogų pasaulio įvykius ir bendradarbiaujančių su užsienio leidiniais.

Pagrindinių prizų laimėtojai

Geriausia drama – „Šuns galia“ („The Power of the Dog“).

Geriausia komedija arba miuziklas – „Vestsaido istorija“ („West Side Story“).

Geriausias režisierius – Jane Campion („Šuns galia“).

Geriausias scenarijus – Kennethas Branagh, „Belfastas“ („Belfast“).

Geriausia dramos aktorė –Nicole Kidman, „Būti Rikardo“ („Being the Ricardos“).

Geriausias dramos aktorius – Willas Smithas, „Karalius Ričardas“

(„King Richard“).

Geriausia komedijos arba miuziklo aktorė – Rachel Zegler, „Vestsaido istorija“.

Geriausias komedijos arba miuziklo aktorius – Andrew Garfieldas,

„Tick, tick... Boom!“.

Geriausia antraplanė aktorė – Ariana DeBose, „Vestsaido istorija“.

Geriausias antraplanis aktorius – Kodi Smitas-McPhee, „Šuns galia“.

Geriausias filmas užsienio kalba – „Drive My Car“ (Japonija).

Geriausias animacinis filmas – „Enkanto“ („Encanto“).

Geriausias originalus garso takelis – Hansas Zimmeris, „Kopa“ („Dune“).

Geriausia daina – „No Time to Die“ (Billie Eilish, Finneasas O’Connellis).

Geriausias TV draminis serialas – „Paveldėjimas“ („Succession“).

Geriausias TV muzikinis arba komiškas serialas – „Gudrybės“ („Hacks“).

Geriausia TV draminio serialo aktorė –Mj Rodriguez, „Poza“ („Pose“).

Geriausias TV draminio serialo aktorius – Jeremy Strongas, „Paveldėjimas“.

Geriausia TV muzikinio arba komiško serialo aktorė – Jean Smart, „Gudrybės“.

Geriausias TV muzikinio arba komiško serialo aktorius – Jasonas Sudeikis, „Tedas Laso“ („Ted Lasso“).

Parengė Matilda Aleksandravičė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.