R.Abramovičiaus draugė Darja dėl savo pomėgio apkaltinta rasizmu

Mados pasaulį sudrebino skandalas, kurio centre atsidūrė rusų oligarcho Romano Abramovičiaus draugė menotyrininkė Darja Žukova, rašo „Lietuvos rytas“. Moteriai koją pakišo šiuolaikinio meno pomėgis.

Ant skandalingo dizaino kėdės D.Žukova prisėdo šiuolaikinio meno parodoje.
Ant skandalingo dizaino kėdės D.Žukova prisėdo šiuolaikinio meno parodoje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 22, 2014, 1:04 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:56 AM

Žmogaus teisių gynėjai iš Vakarų šalių sumaišė su purvais milijardieriaus R.Abramovičiaus draugę D.Žukovą, šiuolaikinio meno centro „Garaž“ direktorę, davusią interviu rusų interneto portalui „Buro 24/7“.

Skaitytojus papiktino ne redaktorės Miroslavos Dumos ir D.Žukovos pokalbio turinys, o nuotrauka, kuria buvo iliustruotas interviu.

Interviu nuobodokas, bet nuotraukoje 32 metų milijardieriaus draugė, dviejų vaikų motina sėdi ant savito dizaino kėdės, vaizduojančios juodaodę moterį, surištą diržu.

Moteris guli ant grindų aukštai pakėlusi kojas, kurios atstoja kėdės atkaltę. Ji avi ilgaaulius batus, mūvi pirštines ir siauras odines kelnaites. D.Žukovos prispausta juodaodė žvelgia į savo „šeimininkę“ iš apačios įviršų.

Maža to, interviu paskelbtas sausio 20-ąją, Martino Lutherio Kingo, garsaus judėjimo už juodaodžių pilietines teises JAV veikėjo, atminimo dieną.

Nuotrauka iš karto paplito po internetą ir iš pradžių sukėlė juoką, o po to – pasipiktinimą.

Kaip rašo britų dienraštis „The Daily Mail“, Amerikos moterų išsilaisvinimo organizacija D.Žukovą apkaltino rasizmu ir pareikalavo uždrausti jai atvykti į JAV.

Mados pasaulis taip pat neliko nuošalyje: mados tinklalapio „FashionBombDaily“ redaktorė Claire Sulmers pabrėžė, kad nuotrauka žemina juodaodes moteris ir demonstruoja baltosios rasės pranašumą. Ji paragino užkirsti kelią rasizmui meno ir mados pasaulyje.

Žiniasklaidoje jau pasirodė svarstymų, kad rasizmo, matyt, nebus išvengta ir per Sočio olimpiadą.

Pati D.Žukova kol kas nekomentavo skandalo. Kaip spėja rusų žiniasklaida, greičiausiai ji apsikabins su savo sena drauge Naomi Campbell ir pasakys, kad ją ne taip suprato.

Kadrą režisavo ir išrinko portalo „Buro 24/7“ steigėja M.Duma, buvusio naftos ir dujų kompanijos „Slavneft“ prezidento ir Federacijos Tarybos nario Vasilijaus Dumos duktė.

Kilus skandalui ji iškart iškadravo nuotrauką ir joje liko tik atkaltė – kvailai kyšantys aukštakulniai batai. Bet nuotrauka jau buvo išplatinta internete.

Komentatoriai D.Žukovą ir interviu autorę apkaltino ne tik rasizmu, bet ir seksizmu – girdi, surišta juodaodė, atstojanti kėdės pasparą, yra visų moterų įžeidimas.

Iš kur atsirado tiek triukšmo sukėlusi kėdė? Kaip išsiaiškino Rusijos laikraščio „Moskovskij komsomolec“ žurnalistai, kėdė kelis mėnesius stovi vienoje Paryžiaus galerijų ir iki šiol nieko pernelyg nesudomino.

Tai britų dizainerio Alleno Joneso kūrinio variacija. 1969 metais jis sukonstravo kėdę, kurioje sėdynę ir atkaltę atstojo surišta baltaodė moteris. Tai vienas ryškiausių praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio britų poparto pavyzdžių.

Be kėdės, jo objektų seriją „Baldai“ sudarė kabykla ir stalas. Pirmą kartą jie buvo parodyti dizainerio jubiliejinėje parodoje ir sukėlė sprogusios bombos efektą, plačiai išgarsino autorių.

Baldu paversta moteris – tai seksualumo ir nuolankumo, kuriuos perša reklama, komiksai, žurnalai, ironiška metafora. Matyti ne tiktai išorę, bet ir vidų – štai ką siūlė A.Jonesas provokuodamas žiūrovus.

A.Joneso kūrinio variantą su juodaode moterimi sukūrė JAV gyvenantis norvegų kilmės dailininkas Bjarne Megaardas ir nesulaukė jokių priekaištų dėl rasizmo.

Kėdė eksponuojama parodoje „Dabartinis Niujorko menas“, kuri lapkritį atidaryta Paryžiaus galerijoje „Thaddaeus Ropac“ ir veiks iki vasario vidurio.

Toje parodoje ir buvo padaryta internetą sudrebinusi D.Žukovos, šiuolaikinio meno gerbėjos, nuotrauka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.