K.Kardashian apvalumai nuotraukose pridengė rasistines užuominas

Realybės šou žvaigždė Kim Kardashian, įsileidusi kameras į savo asmeninį gyvenimą, vos prieš savaitę dar kartą įrodė, kad neturi ko slėpti. Drąsioje fotosesijoje ji nuoga ir su šypsena veide atsistojo tiesiai prieš fotoaparato objektyvą, o interneto vartotojai turėjo galimybę pasigrožėti nuotraukomis be jokios cenzūros.

Realybės šou žvaigždė Kim Kardashian, įsileidusi kameras į savo asmeninį gyvenimą, vos prieš savaitę dar kartą įrodė, kad neturi ko slėpti.<br>Paper nuotr.
Realybės šou žvaigždė Kim Kardashian, įsileidusi kameras į savo asmeninį gyvenimą, vos prieš savaitę dar kartą įrodė, kad neturi ko slėpti.<br>Paper nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-17 14:36, atnaujinta 2018-01-21 06:42

K.Kardashian apvalumus matė visi, tačiau vos keletas žmonių savo žvilgsnį atkreipė į pjedestalą po jos kojomis ir įžvelgė fotografo siekį atkurti savo ankstesnį darbą, skelbia portalas „Mic“.

Žurnalo „Paper“ viršelį nušvietė K.Kardashian apvalumai vieniems atėmė žadą, o kitiems priminė senas problemas. Iš naujo užvirė diskusija apie skirtingą publikos bei žiniasklaidos požiūrį į baltaodžių ir juodaodžių moterų kūno linijas.

Fotoaparatas, prieš kurį drabužius nusimetė K.Kardashian, priklausė baltaodžiui fotografui Jeanui Pauliui Goude. Jis daugeliui žinomas už savo rasistines metaforas, subtiliai pateikiamas jo darbuose. K.Kardashian ryžtas paklusniai vykdyti fotografo sumanymus ir publikos abejingumas dar kartą įrodė, kad žmonės dažnai lieka abejingi juodaodžių moterų menkinimui.

Teigiama, jog K.Kardashian už fotosesiją neėmė nė cento, nes troško noru dirbti su populiariuoju fotografu. „Paper“ žurnalo viršelio nuotraukoje nesunku įžvelgti panašumų su 1976-ųjų to paties fotografo nuotrauka „Carolina Beaumont“, dar žinoma pavadinimu „Šampano incidentas“ („Champagne Incident“). Joje nuoga ir besišypsanti moteris balansuoja prie mėlynos sienos su šampano taure ant sėdmenų.

Didžiausi skirtumai tarp „Carolina Beaumont“ ir „Paper“ viršelio nuotraukų – vienoje pozuoja baltaodė K.Kardashian, o kitoje – juodaodė moteris. Pastaroji yra pusiau pritūpusi, o ekspertai vis dar ginčijasi svarstydami, ar tokia poza išreiškiamas jos nuolankumas, paklusnumas. 1976-ųjų nuotrauka buvo išspausdinta nuotraukų albume pavadinimu „Džiunglių karštinė“ („Jungle Fever“), kurioje vaizduojamos juodaodės moterys. Šis albumas tapo skandalingu, nes jame moterų kūnai buvo panašūs į gyvūnų, o nuotraukos buvo persunktos užuominomis apie seksualinį fetišizmą.

J.P.Goude polinkis į juodaodžių moterų kūnus aiškiai atsispindi ir jo darbuose. Tamsiaodės moterys nuotraukose paverčiamos baltaodžių vyrų paniekos objektais, kurie demonstruojami nuogi ir necenzūruoti. Vienoje iš „Džiunglių karštinės“ albumo dalių fotografas net palygino juodaodžių moterų sėdynes su lenktyninių arklių.

K.Kardashian nuotraukoje su šampano buteliu visi pastebėjo apvalias jos formas, tačiau vos vienetai pastebėjo pjedestalą, ant kurio stovi realybės šou žvaigždė. Jį ekspertai sieja su aštuoniolikto amžiaus pabaigos „Hottentos Venus“, kurios tikrasis vardas – Saaritjie Baartman.

Ji buvo tikra vaikštanti ekspozicija. Juodaodė mergina buvo demonstruojama įvairiose Europos vietose. Ir visa tai – dėl jos kūno linijų. Keliaudama ji patyrė pažeminimą ir seksualinę prievartą. S.Baartman mirė 25-erių, sirgdama venerine liga, o jos kūnas buvo išskrostas ir užkonservuotas. Merginos kūnas buvo žmogaus akiai buvo prieinamas dar ne vieną dešimtmetį, o po žeme ji palaidota tik praėjus 187 metams po mirties.

Įkvėpti šių pavyzdžių, ekspertai iškėlė dvigubų standartų klausimą. Kokia būtų visuomenės reakcija, jei K.Kardashian oda būtų šiek tiek tamsesnė? Ne viena garsi juodaodė moteris, nusprendusi apsinuoginti, buvo pasmerkta ir sulaukė pašaipų. Toks likimas ištiko dainininkę Rihanną, balandžio mėnesį ant „Lui“ žurnalo viršelio apnuoginusiai savo krūtis.

Apie protestantę Scout Willis, nuogą vaikščiojusią po Manheteno rajoną Niujorke, kai kurie žiniasklaidos kanalai kalbėjo gražiais žodžiais. Tačiau tamsesnės odos Nicki Minaj, albumo viršelyje parodžiusi apnuogintą nugarą ir virvele pridengtą sėdynę, sulaukė aštrios kritikos.

Neigiami komentarai, kurių sulaukė K.Kardashian, apsiribojo švelnia kritika apie pernelyg atvirą nuogo kūno demonstravimą. Vis dėlto „Paper“ žurnalo viršelio misija buvo ne „sulaužyti internetą“ K.Kardashian sėdyne, o palikti dar vieną rasistinį atspalvį moterų kūno linijų demonstravimo istorijoje.

Parengė Emilija Riaukaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.