Įveikęs mirtį aktorius M. C. Hallas paslydo džiaugsmo akimirką

Dėl chemoterapijos nuslinkusius plaukus pakeitęs perukas, priklijuoti antakiai ir blakstienos. Taip grumiantis su vėžiu aktoriui Michaelui Carlyle’ui Hallui (44 m.) teko vaidinti kriminaliniame seriale „Deksteris“.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 21, 2015, 7:21 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 7:59 AM

Kai M.C.Hallą pakirto Hodgkino limfoma (kraujo vėžys), buvo sakančių, kad tai bausmė už jo herojaus nusikaltimus, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Policijoje tarnaujantis maniakas Deksteris Morganas, šaltakraujiškai žudantis kitus maniakus. Tokį herojų M.C.Hallas įkūnijo kriminaliniame seriale „Deksteris“ (Dexter).

Pasaulis tokio veikėjo dar nebuvo matęs, todėl jau pirmą sezoną serialas tapo tikra sensacija. Kino kritikai neslėpė susižavėjimo, o visuomeninės organizacijos – pasipiktinimo dėl amoralių ir žiaurių scenų. Psichologai rašė mokslinius darbus apie naują mūsų laikų herojaus tipą.

Per aštuonerius metus (serialas buvo kuriamas 2006–2013 m.) „Deksteris“ pagerino visus žiūrimumo rekordus ir buvo pripažintas vienu sėkmingiausių serialų kino istorijoje.

Pagrindinio vaidmens atlikėjo šlovė augo žaibiškai. M.C.Hallas buvo nominuotas įvairioms kino premijoms, pelnė Auksinį gaublį kaip geriausias draminio serialo aktorius ir pagrindinį JAV kino aktorių gildijos apdovanojimą, tapo vienu populiariausių savo kartos aktorių.

Jo karjera ir asmeninis gyvenimas buvo laikomi sėkmės pavyzdžiu.

Prieš penkerius metus, 2010-aisiais, M.C.Hallo gerbėjus ir kolegas pribloškė žinia – aktoriui nustatyta Hodgkino limfoma. Patinęs veidas be antakių ir blakstienų. Tokias sergančio aktoriaus nuotraukas išspausdino žiniasklaida, o „Deksterio“ prodiuseriai ėmė svarstyti, ką daryti su serialu. Juk būtent dėl M.C.Hallo herojaus žiūrovai prilimpa prie televizorių ekranų.

Vargu ar aktorius būtų atlaikęs šį košmarą, jei ne žmona Jennifer. Ji nedejavo, nerodė vyrui gailesčio, bet ir neapsimetė, kad nieko neįvyko. Tik pasakė, kad visas negandas atlaikys kartu, ir savo žodį tesėjo.

Vėžiu sergantiems žmonėms dažnai rekomenduojama lankytis ir pas psichoanalitiką. Uždaro būdo Michaelas neturėjo nė mažiausio noro kam nors pasakoti apie savo bėdas, tačiau šių vizitų pareikalavo kino studija.

Iš pradžių aktoriui buvo kilusi mintis sumeluoti, kad lankosi pas šiuos sielos gydytojus, bet Jennifer tokio sumanymo nepalaikė.

Aktorių psichoanalitikas užvertė nemaloniais klausimais, pavyzdžiui: „Kada pirmą kartą susimąstėte apie mirtį?“

Tai nutiko vaikystėje. Michaelui buvo maždaug septyneri, kai jis nugirdo keistą tėvų pokalbį. Motina nuolat kartojo: „Aš iki šiol negaliu suvokti, kad ji mirė.“

Berniukas tuoj pat paklausė, kas mirė. „Tavo sesuo“, – atsakė tėvas. Motina metė piktą žvilgsnį į vyrą, bet buvo vėlu.

Kruopščiai rinkdama žodžius motina paaiškino sūnui, kad prieš jam gimstant jau turėjo dukrą, bet būdama vos pusantrų metų ji mirė nuo įgimtos širdies ydos.

Tėvams buvo sunku susitaikyti su pirmagimės netektimi. Skausmą kiek apmalšino sūnaus Michaelo gimimas.

Hallų šeima gyveno nedideliame name Rolio (Šiaurės Karolina) mieste. Michaelo tėvas Williamas Carlyle’as turėjo gerai mokamą kompiuterinių technologijų specialisto darbą, o motina Janice dirbo mokykloje metodininke – organizuodavo seminarus. Toks darbas leido moteriai skirti pakankamai laiko šeimai.

Tėvai lepino sūnų ir tikėjo jo sugebėjimais. Tiesa, berniukas krimtosi, kad taip ir negavo jų leidimo laikyti šunį.

Kai Michaelui buvo 11-a, vos 39-erių sulaukęs W.C.Hallas mirė nuo prostatos vėžio. Tėvo liga ir mirtis sukrėtė. Tas ligoninės lovoje gulintis sulysęs, nuplikęs, vamzdeliais apraizgytas žmogus nebuvo panašus į jo tėvą. Žvelgdamas į jį Michaelas suvokė, kad atsitiks kažkas bloga.

Ir kapinėse, kai žiūrėjo į karstą, nuleidžiamą į duobę, ir per šermenis, kai susigraudinusios kaimynės glostė jam galvą, ir net kai namuose įsivyravo spengianti tyla, vaikas vis dar nesuvokė, kad tėvas iškeliavo į amžinybę.

Motina stengėsi, kad Michaelas kuo rečiau būtų vienas. Ji ragino sūnų su draugais eiti į mokyklos beisbolo komandos rungtynes, vykti į ekskursijas, pramogauti kino teatre ar kavinėje.

Nuo penktos klasės Michaelas tapo vienu aktyviausių mokyklos teatro aktorių. Jis tiesiog įsimylėjo aktorystę, repeticijose tvyrančią atmosferą.

Mokykloje dažniausiai buvo statomi miuziklai. M.C.Hallas išsiskyrė puikiu balsu, kuris sėkmingai atlaikė paauglystės pokyčius. Jis dainavo chore, net buvo išvykęs koncertuoti į Austriją.

Vis dėlto apie profesionalaus aktoriaus karjerą Michaelas nesvajojo. Sėdėdama mokyklos koncertų salėje motina, žinoma, su pasididžiavimu plojo sūnui ir tarsi tarp kitko primindavo, kad jis gimė tą pačią dieną kaip amerikiečių kino žvaigždė Clarkas Gable’as, sukūręs Reto Batlerio vaidmenį filme „Vėjo nublokšti“ (1939 m.).

Pasitaręs su motina Michaelas nusprendė savo ateitį susieti su teise. Vaikinas įstojo į Teisės fakultetą, studijavo storus Amerikos įstatymų tomus, rengėsi atlikti praktiką kokioje nors advokatų kontoroje, o galiausiai apsivilti griežto stiliaus tamsų kostiumą ir teikti teisininko paslaugas.

Vieną dieną rišdamasis kaklaraištį ir žvelgdamas į savo atvaizdą veidrodyje Michaelas suprato, kad darosi panašus į karstų pardavėją. Tuomet vaikinas nė neįtarė, kad po kelerių metų jį išgarsins laidojimo namų darbuotojo vaidmuo.

Staiga būsima teisininko karjera jam pasirodė nepakeliamai nuobodi ir primenanti lėtą merdėjimą. Nesunku įsivaizduoti, kaip nustebo motina, kai sūnus pareiškė metantis mokslus.

Netrukus M.C.Hallas įstojo į Niujorką universiteto Tischo menų mokyklą ir pasirinko aktoriaus meistriškumo studijas. Jau antrame kurse jį priėmė į nedidelį Niujorko teatrą, o netrukus – į Brodvėjų. Dar nebaigęs universiteto Michaelas vaidino „Makbete“, miuzikluose „Kabaretas“ ir „Čikaga“.

Būtent „Čikagos" trupėje jis sutiko savo būsimą pirmą žmoną Amy Spanger.

Bendraamžiai aktoriai iškart pajuto abipusę simpatiją. Amy ir Michaelas buvo ryški scenos pora, puikiai vienas kitą jaučiantys partneriai. Tai negalėjo neturėti įtakos jų asmeniniams santykiams.

2002-aisiais įsimylėjėliai susituokė, bet labai greitai suprato padarę klaidą.

Michaelas šeimą įsivaizdavo kaip priebėgą nuo gyvenimo audrų, o Amy – kaip lygiaverčių partnerių kovos lauką. Ji buvo pasirengusi konkuruoti su vyru profesinėje srityje.

Šias varžybas Amy pralaimėjo, nes uždelsė dar prie starto linijos. Vos tik jie susituokė, Michaelas gavo Deivido Fišerio vaidmenį televizijos seriale „Šešios pėdos po žeme“ (Six Feet Under). Serialo premjera įvyko 2001-ųjų birželį.

Tuo metu Amy savo talentą įrodinėjo teatro scenoje, tačiau gaudavo tik antraeilius vaidmenis.

Michaelas daug dirbo, todėl nuolat jautėsi pavargęs. Deivido Fišerio vaidmuo taip išsunkdavo, kad grįžti į įprastą gyvenimą jam darėsi vis sunkiau.

Iš pradžių vyro savijauta Amy tik erzino, bet ilgainiui ji ėmė pavydėti ir pykti. Savaime suprantama, namuose prasidėjo barniai. „Juk ir aš dirbu!“, „Na, ir drožk į savo filmavimo aikštelę“, „Aš tau ne namų tvarkytoja“, – tokios frazės tapo poros kasdienybe.

Nesibaigiančios rietenos Michaelą ir Amy pavertė priešais. Negalėdami pakęsti vienas kito jie nusprendė išsiskirti. Poros santuoka truko trejus metus.

Tačiau M.C.Hallas neturėjo kada krimstis – be jokios atrankos buvo pakviestas atlikti pagrindinio vaidmens naujame seriale „Deksteris“.

Darbas „Deksterio“ filmavimo aikštelėje Michaelui teikė didžiulį pasitenkinimą. Kraują gadino tik jo herojaus seserį Debrą Morgan įkūnijanti aktorė Jennifer Carpenter.

Akylesni kolegos netruko pastebėti, kad J.Carpenter po akiplėšos kauke slepia nepasitikėjimą savimi. Ir tai buvo visiškai suprantama – iki „Deksterio“ ji buvo sukūrusi vos kelis vaidmenis.

Vieną dieną serialo režisierius Johnas Dahlis atsargiai paprašė M.C.Hallo: „Padėk Jennifer. Juk matai, kad jai nesiseka. Pasikalbėk su ja.“

Michaelas nustebo: „Apie ką?“

„Apie viską: darbą, vaidmenį. Apie ką tik nori. Gal tai jai padės atsipalaiduoti. Nejaugi tau sunku?“ – ragino režisierius.

Pasišnekėjęs su režisieriumi M.C.Hallas pakeitė savo taktiką – per filmavimo pertraukas ar pietus prisėsdavo šalia Jennifer ir stengdavosi užmegzti pokalbį.

Iš pradžių ji varžėsi ir net laidė įžūlias replikas, bet ilgainiui atsipalaidavo. Porelė ėmė šmaikštauti, draugiškai traukti vienas kitą per dantį.

Vakarais po darbo Michaelas ir Jennifer vis dažniau užsukdavo į kavinę ar restoraną, o šiek tiek išgėrę leisdavosi į nuoširdų ir atvirą pokalbį.

Jennifer prisipažino, kad gavusi Debros Morgan vaidmenį iš pradžių šokinėjo iš džiaugsmo, o paskui ėmė baimintis, jog patirs nesėkmę.

Kitokią kolegę pažinęs Michaelas ėmė jausti jai simpatiją. Jennifer irgi džiugino besimezgantis ryšys.

Nenorėdami skubinti įvykių aktoriai nusprendė slėpti savo santykius. Filmavimo aikštelėje jie vaidino brolį ir seserį, o baigę darbą susitikdavo vagonėlyje ant ratų, motelyje ar išsinuomotame bute.

Jennifer ir Michaelas taip slapstėsi ištisus metus, o kai fotografai užklupdavo kartu, dievagodavosi esantys tik draugai.

Vieną dieną M.C.Hallas suprato, kad jam atsibodo po meilės žaidimų keltis iš mylimosios lovos, važiuoti namo ir vaidinti, kad nieko nevyksta. Norėdamas permainų jis pasiūlė Jennifer susituokti ir sulaukė teigiamo atsakymo.

„Deksterio“ filmavimo grupei tai buvo netikėta žinia. Žiniasklaidoje pasipylė poros interviu ir nuotraukos. Slapstytis nebereikėjo, tad jie nusipirko namą Los Andžele.

Kurį laiką Jennifer ir Michaelas džiaugėsi gražiu šeiminiu gyvenimu, bet netikėtai atsliūkino nelaimė.

Pastebėjęs, kad ant kaklo atsirado gumbelių, M.C.Hallas nesijaudino, bet pasidavė žmonos įkalbinėjimams kreiptis į gydytojus.

Vizitas pas dermatologą, vėliau – pas onkologą. Diagnozė – Hodgkino limfoma.

Sužinojęs apie vėžį aktorius pirmiausia prisiminė savo tėvą, mirusį 39-erių. Michaelui tuo metu buvo 38-eri. Nejau likimas?

Apie užgriuvusią ligą M.C.Hallas papasakojo tik artimiausiems žmonėms. Jis nenorėjo gailesčio.

Kai buvo baigtos filmuoti ketvirto – kone sėkmingiausio – „Deksterio“ sezono serijos, apie pagrindinio aktoriaus ligą kolegos dar nežinojo.

Prasidėjo gydymas. Dėl chemoterapijos nuslinko plaukai ir antakiai, iškrito blakstienos. Aktorius smarkiai sulyso, o jo veidas ištino.

M.C.Hallui buvo nemalonu žiūrėti į save veidrodyje. Artėjo 2010 metų „Auksiniai gaubliai“ ir Kino aktorių gildijos apdovanojimų ceremonija. Jis žinojo, kad teks ne tik išeiti į viešumą, bet ir žengti į sceną, kreiptis į auditoriją.

Apdovanojimų scenoje „Deksterio“ aktorius pasirodė su juoda megzta kepuraite ir pripažino rimtai sergantis. Negana to, rado jėgų pajuokauti.

Linksmybės baigėsi. M.C.Hallui reikėjo toliau dirbti, gydytis ir filmuotis. Dirbti, kad galėtų susimokėti už gydymą.

Kuriant penktą „Deksterio“ sezoną aktoriui teko vaidinti dėvint peruką, prisiklijavus blakstienas ir antakius. Po kurio laiko duodamas interviu žiniasklaidai M.C.Hallas neslėpė labai džiaugęsis, kai ataugo savi.

Visą sunkų laikotarpį šalia Michaelo buvo žmona Jennifer. Tuokdamiesi jie pasižadėjo būti kartu ir varge, ir džiaugsme.

Vargus atlaikė, o štai džiaugsmui jėgų pritrūko.

Matydama, kad vyras sveiksta, Jennifer prasitarė norinti kūdikio. Michaelą ši mintis išgąsdino. Jis baiminosi, kad vėžys gali sugrįžti, o tuomet jo vaikui tektų patirti tai, ką pats išgyveno vaikystėje.

Sutuoktiniai ėmė tolti vienas nuo kito. Negana to, pasklido gandas apie audringą aktoriaus romaną su kolege Julija Stiles.

Bandydama suvokti savo jausmus J.Carpenter pasiūlė kurį laiką pagyventi atskirai. M.C.Hallas neprieštaravo.

O paskui įvyko greitos ir beveik neskausmingos skyrybos. Spauda jas pavadino civilizuotomis. Buvę sutuoktiniai ir toliau susitikdavo „Deksterio“ filmavimo aikštelėje.

Aštuonerius metus M.C.Hallas vaidino žudiką maniaką. „Deksteris“ buvo beprotiškai populiarus, o visi jo aktoriai tapo įžymybėmis.

Pagrindinis serialo aktorius pinigų uždirbo tiek, kad nelabai suprato, kaip juos panaudoti.

Jis pirmiausia įgyvendino vaikystės svajonę – nusipirko šunį. Su augintiniu M.C.Hallas mielai pozuoja fotografams.

Dabartinė aktoriaus draugė – literatūros kritikė ir rašytoja Morgan Macgregor. Su šia šviesiaplauke M.C.Hallas bendrauja jau daugiau nei dvejus metus.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.