Lietuvos aktorių nuomonė: jeigu R. Castellucci spektaklis – ne menas, tai Seimas – cirkas

Seime verda aštrios diskusijos apie tai, ar vilniečiai turi teisę išvysti savaitgalį vyksiančiame tarptautiniame teatro festivalyje „Sirenos“ ketinamą pristatyti režisieriaus Romeo Castellucci spektaklį „Apie Dievo Sūnaus veido koncepciją“. Parlamentarai kritikuoja italų menininką už neva viešai kurstomą tyčiojimąsi iš renesanso dailininko Antonello da Messinos nutapyto Išganytojo portreto. Lietuvos aktoriai pakraupę dėl valdžios požiūrio į meną: jie stebisi politikų nenuovokumu ir abejoja, ar teatras laisvoje demokratinėje valstybėje apskritai tebeturi žodžio laisvę.

Absurdo teatras, cirkas, vaikų darželis – tai tik dalis dviprasmiškų epitetų, kuriais žinomi Lietuvos aktoriai apibūdina susiklosčiusią situaciją dėl Romeo Castellucci spektaklio.
Absurdo teatras, cirkas, vaikų darželis – tai tik dalis dviprasmiškų epitetų, kuriais žinomi Lietuvos aktoriai apibūdina susiklosčiusią situaciją dėl Romeo Castellucci spektaklio.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Oct 4, 2012, 5:00 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:45 AM

Absurdas, cirkas, vaikų darželis – tai tik dalis dviprasmiškų epitetų, kuriais jie apibūdina susiklosčiusią situaciją Lietuvoje. Portalas lrytas.lt pakalbino kelis žinomus aktorius ir pasidomėjo jų nuomone apie tikra sirena tapusį šių metų „Sirenų“ spektaklį.

Leonardas Pobedonoscevas: „Čia kažkoks vaikų darželis“

„Visa tai yra mažų mažiausiai juokinga. Visi juk žino, koks yra Castellucci! Jeigu žmonės jaučia, kad spektaklis gali juos šokiruoti ir supykdyti – tegul į jį tiesiog neina“, – mintimis dalijosi aktorius Leonardas Pobedonoscevas-Leo. Jis įsitikinęs, kad toks Seimo narių elgesys prilygsta vaikų darželyje vykstantiems dialogams, o diskutuodami apie teatrą politikai tiesiog bando nukreipti mintis nuo daug svarbesnių dalykų.

L. Pobedonoscevas įsitikinęs, kad kiekvienas turi teisę laisvai reikšti mintis. Šiuo atveju spektaklis „Apie Dievo Sūnaus veido koncepciją“ – tik išraiškos forma to, kas vyksta režisieriaus galvoje. „Svarbu, kad žiūrovas nebūtų žalojamas fiziškai, o jo mintyse gali dėtis įvairiausi dalykai. Juk dažnas žiūrovas ateina į teatrą tikėdamasis būti sukrėstas. Viskas priklauso nuo asmeninio požiūrio“, – sakė Leo.

Aktorius ketina ir pats savo akimis išvysti šį spektaklį. Ne tik todėl, kad uždrausti dalykai daug labiau vilioja, bet ir todėl, kad itin žavisi R. Castellucci kūryba. Jis taip pat tikisi, kad parlamentarai kuo greičiau supras, jog iš nieko išpūtė didžiulį muilo burbulą.

Vytautas Šapranauskas: „Seimo nariai turėtų išmokti gebėti teatrą atskirti nuo cirko“

„Menas negali būti apolitiškas“, – įsitikinęs aktorius ir televizijos laidų vedėjas Vytautas Šapranauskas, todėl visą šį skandalą tiesiai šviesiai vadina tiesiog „marazmu“. Aktoriaus teigimu, tie lietuviai, kuriems nepatinka tai, ką siūlo pasaulinį pripažinimą pelnęs režisierius, turėtų pasiieškoti sau įdomesnės veiklos.

„Žmonėms reikėtų pasidomėti, kur jie eina, ir patiems nuspręsti - nori jie tai matyti, ar ne. Visuomet atsiras nesusipratėlių, tačiau tai – jų problema“, – portalui lrytas.lt kalbėjo V. Šapranauskas.

Aktoriaus teigimu, Bažnyčia yra opiumas liaudžiai, tačiau to nereiktų painioti su menu. „Pats Seimas yra tokia scena, kad jau joks menas ten nebereikalingas. Kai Shakespeare'as rašė, kad pasaulis yra teatras, jis nežinojo, kad dar yra Seimas, kuris primena cirką. Seimo nariai turėtų gebėti šiuos du dalykus atskirti“, – ironizavo žinomas aktorius.

Rasa Samuolytė: „Neramu, jeigu Lietuvoje ribojama menininkų laisvė“

„Man ne tik gėda dėl mūsų valdžios požiūrio - man neramu, kad šioje šalyje negalima laisvai reikšti minčių“, – nepasitenkinimo politikų diskusijomis neslėpė aktorė Rasa Samuolytė. Pasak jos, absurdiška yra vien jau tai, kad spektaklio likimas sprendžiamas parlamente. „Nesuprantu, kaip Seimo nariai visos Lietuvos vardu gali bjaurėtis tuo, ko patys net nematė“, – sakė ji ir patikino, kad imdamiesi priemonių uždrausti rodyti spektaklį parlamentarai prieštarauja demokratinės valstybės dėsniams, kadangi tokiu būdu yra stipriai apribojama tiek menininko laisvė kurti, tiek žiūrovo laisvė rinktis.

R. Samuolytė įsitikinus, kad tie žmonės, kurie eina žiūrėti teatro žvaigžde vadinamo R. Castellucci kūrinio, žino, ko tikėtis. O tikintieji dėl užgautų jausmų taip pat neturėtų pulti daryti išankstinių išvadų – spektaklį visame pasaulyje jau spėjo pamatyti ne vienas krikščionis, daugeliui jų režisieriaus kūrinys paliko neišdildomą įspūdį. „Reikia mokėti suprasti meno kalbą. Juk granatos metimas Kristui į veidą – akivaizdi metafora, kuria menininkas išreiškia savo jausmus. Absurdas, kad daugelis dalykų priimami tiesiogiai. Ar tai reiškia, kad žmogus neturi teisės abejoti Dievu?“ – savo poziciją dėstė aktorė.

Akivaizdžios ribos, kas yra menas, o kas - brutalu ir neetiška, nėra. Ji neaprašyta ir vadovėliuose, remiasi menininko sąžine bei kompetencija. „Jeigu režisierius kviestų žmones daryti nusikaltimą, tuomet būtų kita kalba. Tačiau šiuo atveju jis tiesiog kiekvienam sužadina skirtingus jausmus. Tai du visiškai skirtingi dalykai, tačiau anaiptol nėra jokia šventvagystė“, – kalbėjo pašnekovė ir užsiminė, kad jau yra mačiusi kelis režisieriaus darbus ir šio laukia su nekantrumu.

Ramūnas Cicėnas: „Iš šventų dalykų tyčiotis negalima“

Ramūnas Cicėnas, nors R. Castellucci, kaip režisierių, labai gerbia, laikosi nuomonės, kad šventų dalykų niekinti nevalia. „Nesvarbu, ar tai Castellucci, ar Nekrošius, tačiau jeigu tyčiojamasi iš to, iš ko negalima tyčiotis, spektaklį reikia ne tik uždrausti, reikia už tai bausti“, – įsitikinęs jis.

Aktoriaus teigimu, pamynus žmogiškąją vertybių skalę visuomet galima susilaukti didelio dėmesio, tačiau ne visuomet taip galima elgtis. „Juk negaliu, pavyzdžiui, imti ir apsiusioti šventų dalykų. Viskam yra ribos, jas kiekvienas nusistato pagal tai, ką sako jo sąžinė“, – sakė jis.

Savaitgalį Vilniuje vyksiančiame spektaklyje aktorius apsilankyti neketina. „Pats vaidinsiu „Madagaskare“. Ten niekas nieko neniekina“, – šyptelėjo jis.

Kaip baigsis visa ši režisieriaus provokacija, kol kas dar neaišku, tačiau viena tikrai akivaizdu - reklamos spektakliui netrūksta. Spektaklis „Apie Dievo Sūnaus veido koncepciją“ bus rodomas abi artimiausio savaitgalio dienas Vilniaus nacionaliniame dramos teatre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.