Į televiziją grįžtanti R. Janutienė kviečia mesti jai iššūkį

Žurnalistė Rūta Janutienė (47 m.) tvirtai sukirto rankomis su „Lietuvos ryto“ televizijos vadovais. Nuo kovo 4–osios eteryje du kartus per savaitę pasirodys jos laida „Nuoga tiesa“, kurioje dalyvauti ji kviečia ir savo priešininkus.

Nuo kovo 4–osios eteryje du kartus per savaitę pasirodys jos laida „Nuoga tiesa“, kurioje dalyvauti ji kviečia ir savo priešininkus.<br>J. Stacevičius
Nuo kovo 4–osios eteryje du kartus per savaitę pasirodys jos laida „Nuoga tiesa“, kurioje dalyvauti ji kviečia ir savo priešininkus.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė („Lietuvos rytas")

Feb 17, 2013, 9:20 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 6:00 PM

Grįžti į televiziją žurnalistė ir laidų kūrėja pasižadėjo tik pabaigusi knygą apie Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę.

„Iki sėjos, iki kovo 1–osios“, — viename iš interviu Rūta tvirtino baigsianti šalies vadovės biografiją, kuri ją sudomino dar kuriant laidas TV3. Tačiau būtent dėl šios temos jai ir teko atsisveikinti su buvusia darboviete.

Iššūkiai šiai žurnalistei nebaisūs. Greičiau priešingai — užsitrenkus durims ji ne tik atveria langines, bet ir pro jas moja savo oponentams. Turintys drąsos išsakyti savo nuomonę ir paprieštarauti būsimos laidos vedėjos teiginiams galės būriais veržtis į „Lietuvos ryto“ TV studiją.

— Tad kokia gi bus naujoji jūsų laida? Karštų diskusijų šou su trinksinčiomis durimis ir dūžtančiais stiklais? — paklausiau R. Janutienės.

— Taip, „Nuoga tiesa“ — diskusijų, bet kartu ir tiriamosios žurnalistikos laida. Jeigu jau mes ko nors imamės, tai norime tą temą išnagrinėti iš visų pusių. Pasakyti tai, kas nepasakyta, atskleisti visus nutylėjimus.

Būna tokių lėkštų temų, kai reikia ieškoti kabliuko. Kuo daugiau atgarsių sukelia dalykas, tuo labiau jis darosi lėkštas — nieko naujo neatsiranda. Tokią muilo operą visi moka nuo A iki Ž ir ji darosi nuobodi.

O kartais reikia atkasti požeminius vandenis, kad jie ištrykštų į paviršių. Taigi mūsų tikslas — tyrimai. Bus ir filmuotų siužetų, ir žmonių, kurie komentuos įvykius.

Mes nesistengsime papasakoti visos istorijos, bandysime atrasti joje ką nors netikėto, ypatingo. Į studiją kviesimės įvykių liudininkus.

Tačiau nuobodu, kai ekrane matai tik kalbančias galvas, kurios jau šnekėjo per visus radijus ir televizijas. Reikia rasti žmonių, kurie gali tą istoriją taip argumentuotai pasukti, kad visiems akys atsivertų.

Pasakosime tik tikras istorijas. Iš piršto laužtų temų nebus.

Iš to, ką jau esame suplanavę, suprantu, kad ramių laidų irgi nebus.

— Buvote numatę ir du laidos vedėjus: vienas — kaltintojas, kitas — gynėjas.

— Man reikia atsvaros, reikia partnerio. Jeigu yra manančių, kad aš tokia jau šališka, tegul ateina į studiją ir išrėžia savo tiesą. Demokratijos vartai atverti. Tam antram vedėjui net numatyta vieta studijoje, dekoracija.

Tai, ką esame sugalvoję laidos debiutui, bus tikrai netikėta.

— Manote, kad vienos Rūtos Janutienės laidoje neužtenka, būtinai reikia antro?

— Manau, kad labai reikia. Nemiegojau pusę nakties ir galvojau, kaip bus puiku, kai studijoje turėsiu oponentą. Atsiranda galimybė dar daugiau visko parodyti. Visai kita manevro laisvė. Dvi pusės yra gerai, o jeigu atsirastų trys pusės, būtų dar geriau.

— Jus daug kas puola, vadina šališka žurnaliste. Nejau iki šiol neatsirado kolega, kuris išdrįstų stoti į kitą barikadų pusę?

— Lietuvoje yra tokia bėda — parašyti anoniminį komentarą galime visi, bet kai reikia atsistoti ir išrėžti tiesą, tai gali padaryti tik Arūnas Valinskas. Taigi norisi, kad mūsų ginčuose ne tik gimtų tiesa, bet kad tokiose pagrįstose, argumentuotose diskusijose dar būtų ir smagu dalyvauti. Labai laukiu tokio žmogaus.

— Galima paskelbti, kad Rūta ieško žmogaus, galinčio mesti jai pirštinę?

— Taip, būtent taip ir yra. Noriu, kad kas nors man mestų iššūkį. Kai ištiriu kokią nors istoriją, turiu apie ją nuomonę. Reikia, kad kas nors, jeigu turi drąsos, ateitų ir tą mano nuomonę sudaužytų. Plačiai atveriu langines ir kviečiu visus pasireikšti.

— Esate stipri asmenybė, bet ar tikrai nieko nebijote?

— Bijau... kutenimo. (Juokiasi.)

— Jeigu oponentai neatlaikys jūsų spaudimo, ar esate pasiryžusi kiekvienoje laidoje juos keisti?

— Lietuvoje yra beveik trys milijonai...

— Seniai tiek nebėra...

— Na, tiek to. Manau, ir iš likusių bent trys drąsuoliai atsiras.

Norintys susikauti TV ekrane gali rašyti adresu: nuogatiesa@lrytas.lt.

Ketina nustebinti

— R. Janutienė — prieštaringai vertinama žurnalistė. Kodėl ryžotės ją pasikviesti? Ar nerizikuojate netekti dalies žiūrovų? — „TV antena“ paklausė „Lietuvos ryto“ TV generalinio direktoriaus Lino Ryškaus.

— Iki mūsų pokalbių su Rūta buvau nepažįstamas. Kuo daugiau bendrauju, tuo labiau įsitikinu, kad ji — jautrus žmogus ir profesionali žurnalistė. Be to, išsiskiria puikiu humoro jausmu. Laikas visiems ją pažinti kitokią. Manau, ji labai netikėtai atsiskleis „Lietuvos ryto“ TV žiūrovams.

O dėl rizikos — labiausiai rizikuoja tie, kurie nieko nedaro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.