„Žvaigždžių dieta“: A. Ramanauskas nevalgo kiaulienos, nes ji smirdi

TV laidų vedėjas, aktorius, politikas Algis Ramanauskas-Greitai daugeliui kelia pasipiktinimą dėl aštrių, tačiau, pripažinkime, dažniausiai teisių, pasisakymų apie vieną ar kitą Lietuvos veikėją ar visuomenės reiškinį. Kartu jis ir peikiamas, ir mylimas. Atrodo, kam gali nepatikti aštrialiežuvis Algis?! Gal net tie, kuriems jis įgėlė, slapčia atleido ir toliau kvatojasi žiūrėdami Algio vedamas laidas žydruosiuose ekranuose ar linksėdami galvą, tarsi pritardami, skaito jo tinklaraštį.

Iš raciono Algis jau senokai išbraukė kiaulieną. Tačiau yra vienas patiekalas iš šios mėsos rūšies, kuriam jis negali atsispirti. Jis pasakoja: „Nevalgau kiaulienos, nes ji smirda ir yra per sūri. Nebent tai būna gerai nuliesinti, acte marinuoti sovietinio tipo šašlykai, kurie, kad ir būdami pasityčiojimu iš tikrų šašlykų, vis dėlto man yra skanūs, ir aš juos mielai suvalgau, kai kas pavaišina.“<br>V. Balkūnas
Iš raciono Algis jau senokai išbraukė kiaulieną. Tačiau yra vienas patiekalas iš šios mėsos rūšies, kuriam jis negali atsispirti. Jis pasakoja: „Nevalgau kiaulienos, nes ji smirda ir yra per sūri. Nebent tai būna gerai nuliesinti, acte marinuoti sovietinio tipo šašlykai, kurie, kad ir būdami pasityčiojimu iš tikrų šašlykų, vis dėlto man yra skanūs, ir aš juos mielai suvalgau, kai kas pavaišina.“<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Tumosa

Mar 14, 2013, 12:45 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:34 AM

Nesuskaičiuojamas personažų įkūnijimas – pradedant nuo „Radioshow“ Zbignevo, o baigiant... Turbūt baigti skaičiuoti Algio Greitai personažus dar gerokai anksti. Jų bus tikrai ne vienas ir ne du.

O Algis turi ir kitą savo pusę – tai tikroji, asmeninė gyvenimo pusė. Jis yra rimtas politikas, kuris 2006 m. įstojo į Tėvynės sąjungos Vilniaus skyrių.

Po 2010 m. vykusių pirmųjų homoseksualų eitynių Lietuvoje jis sustabdė veiklą partijoje, pasipiktinęs kolegos Kazimiero Uokos elgesiu. Tuomet K. Uoka kartu su kitu politiku Petru Gražuliu nepakluso policininkų nurodymams netrukdyti eitynėms ir bandė kiršinti eitynių priešininkus, atvirai reiškė neapykantą gėjams ir lesbietėms ir kitaip provokavo savo elgesiu. Nuo 2007 m. A. Greitai yra Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys.

Dar jis turi mylinčią šeimą – išsiskyręs, su drauge jis augina sūnų. Algis su malonumu sukiojasi virtuvėje. Nevengia ir pats pagaminti sau ir šeimai vakarienę. Kaip jis pats sako, nors sukiotis prie puodų jam nėra nemiela, tačiau papildomi kilogramai ant juosmens jau seniai nebeauga. „Buvo etapas, kai maždaug 2000-aisiais staiga buvusios kelnės ūmai tapo per siauros. Tada ėmiau pirkti didesnes, o didesnių jau dešimt metų nereikia“, – sako TV laidų vedėjas ir politikas.

Tačiau dietos jis nesilaikė. „Ne, niekada. Niekad apie tai negalvojau. Mano medžiagų apykaita, ar kaip ji ten, visada buvo energinga“, – paklaustas atsakė A. Ramanauskas-Greitai. Bet vis dėlto jis prioritetą skirtų skaniems, sotiems pietums: „Keli gramai antsvorio ir griežta dieta manęs nedomina.“

„Manau, kad pirmiausia storam žmogui, o aš savęs tokiu tikrai nelaikau, yra nedėkinga medžiagų apykaita, dėl ko žmogus jokiu būdu nėra kaltas. Aišku, būna apkūnių žmonių, kurie tiesiog ryja be saiko, bet ir tokiu atveju negalima sakyti, kad jie patys kalti. Žmogus nori valgyt ir valgo. O tie, kurie verčia savo vaikus valgyti, kai vaikai yra sotūs, nusipelno tėvystės teisių atėmimo“, – griežtai pasisako komikas.

Iš raciono Algis jau senokai išbraukė kiaulieną. Tačiau yra vienas patiekalas iš šios mėsos rūšies, kuriam jis negali atsispirti. Jis pasakoja: „Nevalgau kiaulienos, nes ji smirda ir yra per sūri. Nebent tai būna gerai nuliesinti, acte marinuoti sovietinio tipo šašlykai, kurie, kad ir būdami pasityčiojimu iš tikrų šašlykų, vis dėlto man yra skanūs, ir aš juos mielai suvalgau, kai kas pavaišina.“

A. Greitai teigia, kad nesveika mityba yra individualus reikalas. Kam kažkas sveika, kitam gali būti nesveika. Anot jo, jei vienas „madingai“ nemaišo angliavandenių su baltymais ir yra laimingas, tai kitas visai sveikas ir laimingas yra juos maišydamas. „Aš privengiu to, kas man neskanu“, – trumpai nurėžia jis.

Visuomenininkas mėgsta, tačiau neina iš proto dėl Azijos virtuvės. „Japonuose man patinka tas sojos ir jūrų maisto stebuklas su vasabiu. Paprasta ir labai skanu. Ir miso-siru yra puiki sriuba – beveik iš nieko gaunamas geras rezultatas. Čia kaip minimalistinis džiazas, Miles Davis ar Steely Dan, leisiu sau snobiškai palyginti.“

„Kinuose man patinka tos jų hiperactinės sriubos, klaikaus rūgštumo ir aštrumo, ne be mano pagerinimo. Patinka, kai paprašai jų parinkti tikrai gerą antį, kad būtų mažiau odos ir riebalų. Kad pagamintų ją be jokių saldumų, o paprastai ir aštriai. Bet gink Dieve, negaliu pakęst tų jų saldybių mėsoje!“ – pasakoja Algis.

Kadaise vyras reklamavo vieną picerijos tinklą. A. Greitai atviravo, kad tai nebuvo prieš jo įsitikinimus prasilenkianti reklama. Jis su malonumu sukerta picą. Neatsisako jis ir dešrainių, mėsainių ir kitų vadinamųjų nesveikų maisto produktų. „Tačiau gruzdintų bulvyčių aš nemėgstu, kaip ir nemėgstu to idiotiško sąvokos iškraipymo – „fri“. Jos yra french fries, nors galima paprastai – fries, o lietuviškai galėtų būti fraisai. Bet kadangi mūsų kalbininkai yra nepagydomi idiotai, tai ir turime eilinę blogai nugirstą ir kaimietiškai iškraipytą nesąmonę. Kalbajobus reikia šaudyti, o jų lavonus išvežti gyvuliniais vagonais į Mėnulį“, – savo pagrįstas mintis dėsto Algis.

Mėsos patiekalų Algis negali valgyti su vis populiarėjančiu patiekimu – su saldžiais džemais ar uogiene. „Mėsa – antis ir avis, aštriai, bet kad nenumuštų jų įgimto skonio. Tik apsaugok, Viešpatie, nuo tų močiutės uogienių ant anties krūtinės, ką labai mėgsta perdozuoti kai kurie šefai.“

„Kartais – jautienos steikas, jei jį pagamino tikras specialistas. Aš pats kartais troškinu avį folijoj: nedidelis karštis orkaitėj, pusvalandis. Ant gabalo avienos privarau juodų pipirų, cinamono ir dosniai prišlakstau tabasco padažu. Išeina liesas, skanus ir aviena vis dar dvokiantis ėdalas, kuris man labai patinka.“

„Man patinka kalmarai. Kartą Nidoje valgiau šviežią rūkytą uotą, tai buvau labai nustebintas tokio gero skonio!“

- Su kokia pasaulio įžymybe labiausiai norėtumėte papietauti?

- Davidu Bowie. Nes jis geriausias. Ne tiek kūryba, kuri man patinka ne visa, kiek kaip asmenybė.

Sveikos mitybos ekspertės Vaidos Samsonaitės komentaras:

Aštrialiežuvis A. Ramanauskas-Greitai pripažįsta, kad savos gamybos maistas yra geriausias pasirinkimas. Tenka sutikti, kad jam tai tikrai padeda išlaikyti laibas kūno formas. Puiku, kad savo sūnų auklėja pagal tinkamą mitybos modelį.

Sovietiniai modeliai: „suvalgyk viską, kas lėkštėje“, „dar vieną šaukštą už mamytę, už tėvelį ir t. t“ - tiesiausias kelias į augančio vaiko nutukimą. Tėvystės teisių tokiems tėveliams atimti nereikėtų, bet į psichologo kabinetą užsukti pageidautina. Populiaru visas bėdas dėl riebalų sankaupų versti medžiagų apykaitai, tačiau tai tik gyvenimo būdo rezultatas.

Tiems, kas dirba sėdimą darbą, reikėtų suvartoti mažiau maisto. Jeigu skrandis ištampytas, norisi daugiau. Bėgant metams matome rezultatus, o jie - ne mūsų naudai. A. Ramanauskas-Greitai teigė, kad klauso savo organizmo. Tai daugelio nutukusių žmonių yda. Jeigu organizmo neklausome, atsiranda rizika nepasisotinti nenorimo maisto. Algio paminėta tradicinė japoniška sriuba puikus pasirinkimas!

Miso sriuba yra vienas iš populiariausių valgių Japonijoje. Šios sriubos gali pasiruošti kiekvienas. Tereikia puode pakaitinti vandenį, įdėti keletą šaukštų miso pastos (miso galima įsigyti sveiko maisto parduotuvėse). Pastai ištirpus pridėti įvairių priedų: supjaustyto kubeliais tofu, jūros dumblių, įvairių daržovių. Pabaigoje pabarstyti smulkintų laiškinių svogūnų. Dėl negirdėto „miso“ pavadinimo nereikėtų baimintis. Tai fermentuotos sojų pupelės, todėl ši sriuba turtinga baltymais. Vis dėlto, norint palaikyti lieknas kūno linijas, Algio mėgstamam aštriam maistui reikėtų duoti riebų pliusą. Aštrus maistas sukelia mažą šoką organizme, tokiu būdu paskatina medžiagų apykaitą. Tiesa, vien tik šiuo būdu lieknėti nepatartina, tačiau kaip pagalbinę priemonę galima įterpti.

Kadangi Algio mitybos racione vyrauja daug mėsos, o vienas mėgstamiausių produktų - kalmarai, patarčiau organizmui daug naudos neatnešančios mėsos „gardumynus“ pakeisti jūrų gėrybėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.