„Žvaigždžių dieta“: vegetaru jaunystėje buvęs A. Valinskas dabar valgo tarakonus ir bebrieną

Scenos vilkas, buvęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas – tikrai spalvinga asmenybė. 1987 m. A. Valinskas buvo pašalintas iš Vilniaus universiteto studentų sąrašo dėl „elgesio, nesuderinamo su tarybinio studento vardu“. 1988 m. jis tęsė mokslus, po dvejų metų buvo vėl išmestas. To priežastis – aktyvi koncertinė veikla buvo sunkiai suderinama su studijomis.

TV žvaigždė labai mėgsta armėniškus „balandėlius“. Taip jis vadina šį patiekalą, nes primena lietuviškuosius balandėlius.<br>T. Bauras
TV žvaigždė labai mėgsta armėniškus „balandėlius“. Taip jis vadina šį patiekalą, nes primena lietuviškuosius balandėlius.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Tumosa

Mar 26, 2013, 8:28 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:11 AM

1991 m. jis vėl buvo grąžintas į mokslus, o pakartotinai pašalintas 1992 ir 1994 m. Tik 2002 m. jis galiausiai užbaigė neakivaizdines teisės studijas ir gavo teisės magistro laipsnį. Su scena ir televizija Arūnas nesiskyrė visus tuos metus. Net dirbdamas Seime jis vis pasirodydavo TV projektuose. „Seimas yra šou, tik didesnė scena“, – ne kartą yra pabrėžęs A. Valinskas. Begalės TV laidų vedėjas, bendraautorius, prodiuseris, personažas šou pasaulyje pradėjo suktis nuo pirmųjų lietuviškų komercinių televizijų pradžios.

Toks aktyvus darbas scenoje ir vedant laidas ar renginius A. Valinskui visada padėdavo sudeginti daug kalorijų ir palaikyti geras kūno formas. „Viskas ant scenos ar prieš kamerą tiesiog išprakaituojama“, – sako jis.

Šoumenas niekada nesilaikė jokių dietų. Tiesa, sėdint Seimo posėdžių salėje, svoris pradėjo šiek tiek augti: „Visi dirbantys Seime gali pradėti tukti, jei nesilaikytų mitybos įpročių ir neprisižiūrėtų savęs.“

„Niekada gyvenime neturėjau problemų dėl antsvorio. Gal dėl to, kad mano šeimoje visi buvo liekni. Tiesa, tėvukas turėjo pilvuką, bet po to susiėmė. Tačiau dabar jis vis tiek stambesnis už mane.“

O valgo jis viską, savęs neriboja, sako vyras. Vasarą jam dažniausiai užtenka pavalgyti vieną kartą – vakare. „Tuomet kertu viską. O šaltuoju metu valgau tris kartus – ryte dievinu kiaušinienę, per pietus rimčiau, vakare – mažiau. Nemėgstu saldumynų. Tiesiog neskanu. Mėgstu aštrų maistą.“

Jaunystėje Arūnas buvo vegetaras. Tačiau tai truko vos vienerius metus. Tiesiog užsimanė ir pabandė. Po metų suprato, kad tai – ne jam. A. Valinskas prisimena, kad nusprendęs nebebūti vegetaru surijo pusę vištos vienu metu.

Arūno aistra – medžioklė. Bent kartą per mėnesį jis stengiasi vykti medžioti. „Valgau daug žvėrienos. Labai mėgstu elnieną, šernieną, labai skanu bebriena. Mitas, kad bebro mėsa atsiduoda silke. Jis net nevalgo žuvies. Bebras – vienas švariausių gyvūnų“, – tikina Arūnas.

TV žvaigždė labai mėgsta armėniškus „balandėlius“. Taip jis vadina šį patiekalą, nes primena lietuviškuosius balandėlius. Tik vietoj kopūsto armėnai naudoja vynuogių lapus. „Kartą paklausiau vieno virėjo, ar tinka lietuviškų vynuogių lapai, o jis atsakė: „Pabandykite ir suprasite.“ Ir tinka! Mūsiškės vynuogės duoda šiek tiek rūgštoko skonio“, – pasakoja A. Valinskas.

Mėgstamiausi Arūno patiekalai yra iš jūros gėrybių. Krevetės, kalmarai, aštuonkojai – jo mėgiamiausi skanėstai. Dažniausiai tuo jis mėgaujasi svečiose šalyse, kartais Lietuvos restoranuose. Labai mėgsta žuvį. Taip pat patinka japoniška virtuvė. A. Valinskas sako apie sūnaus atsivežtą patirtį: „Kadangi sūnus mokėsi Japonijoje, tai turėjo laiko susipažinti su tradiciniais tikraisiais sušiais. Todėl kartais čia, Lietuvoje, mes visi pasidarome sušių vakarėlius.“

Arūnas niekada nebuvo saldumynų, pieno produktų mėgėjas, tačiau tai, kas daugeliui gali pasirodyti keista, gal net nepriimtina valgyti, jis suvalgo su malonumu. „Šiaip valgau viską. Nesu išrankus maistui. Valgau ir kiaulieną. Daržovių mažai valgau. Man geriausia daržovė – bulvės. Visko norisi paragauti. Labiausiai egzotinių dalykų – tarakonų, gyvačių, skėrių. Valgiau ir šunienos. Skonis kaip paprastos mėsos. Didžiąją dalį valgant neįprastus patiekalus sudaro psichologinė būsena. Jei pasakau kam nors, kad tuoj paragausim bebro, tai visi pradeda raukytis. Jei nepasakai iš anksto, tai nesupranta, kas tai buvo, ir giria kokia, skani mėsa“, – apie neįprastą maistą kalba A. Valinskas.

„Ragavau ir jūros agurką. Nardant Kanaruose teko jį paliesti – degina rankas, būna gleivėtas. Bet skonis visai neprastas. Pačiam teko gaminti tik aštuonkojį. Tik nesupratau, ką pjaunu – galvą ar kojas“, – juokiasi Arūnas.

Tačiau A. Valinskas pastebi: „Man smagu ragaut neragautus dalykus, o kartais norisi tiesiog namuose susipjaustyti pomidorą, svogūnėlių, užsibarstyt druskos, pipiriukų ir su grietine suvalgyt. Man keista, kai žmonės valgo ir pradeda ilgai pasakoti apie maistą, kaip jį ruošė, ką ten dėjo. Maistas kartais per daug sureikšminimas. Maistas tampa vienintele tema prie stalo. Pavyzdžiui, valgo kokį prancūzišką paštetą ir kalba apie jį valandą. Paruoštum jiems paprastą vaikišką paštetą už tris litus ir pasakytum, kad čia prancūziškas paštetas, tai girtų tą paštetą neužsičiaupdami.“

Anot A. Valinsko, didžiausia nutukusio žmogaus klaida – per didelis „ėdimas“. „Reikia nustot tiek „ėst“. Kartais susidaro įspūdis, kad lašiniai ne tik ant klubų ir ant pilvo auga, bet aptunka ir smegenys. Didžiausia problema yra tavo mąstysenoje. Jei susitvarkai problemas su galva, tai gali mesti ir svorį“, – sako jis.

Arūnas mano, kad didelę problemą sudaro ne tai, ką mes valgome, bet tai, ką mes geriame. Sveiko gyvenimo pagrindą sudaro tyras vanduo. „Juk didžiausią kūno masę sudaro vanduo. Aš per dieną išgeriu 2-2,5 l vandens. Maistas tų, kurie laikosi dietos, man kartais kelia šypseną. Nes dieta – tai daugiau savęs nuraminimas ir galimybė apie tai pasigirti draugams. Universali dieta visiems – reikia mažiau „ėst“! Tik tai yra tikslingiausia dieta“, – nurėžia A. Valinskas.

„Jei nesilaikai jokio režimo, nebūtinai dietos, jokios maisto filosofijos, tai tuomet gali valgyti bet kur, bet ką ir bet kada. Pats sau susikuri kažkokias taisykles. Kada tu daugiau įmestum į krepšį aikštelėje – kai žaistum be taisyklių? Aišku, kad taip – meti ir meti kamuolį. Bet kai yra taisyklės – baudos, tritaškiai, kiti apribojimai, tai ir būna daug sunkiau. Visa tai tinka ir mitybai. Kita vertus, šiais laikais dietinis maistas jau kelia daug abejonių.“

„Daug nulemia ir darbo specifika. Pažiūrėkime į Marijoną Mikutavičių – jis, kai nulipa nuo scenos, būna visas šlapias, „išprakaitavęs“ visas kalorijas. Tas pats dirbant televizijoje, vaidinant teatre. Tai yra didelis judėjimas. Seime, jei gerokai pavalgytum, tai greičiau užsiaugintum didelę sėdynę, nei taptum lieknu. Kita vertus, Seimas – tai tas pats šou pasaulis, tik scena didesnė. Jei nori, pilvą gali užsiauginti bet kur.“

„Esu matęs ir anoreksija sergančių merginų. Manau, tai siaubinga psichinė liga. Nors tai ne mano reikalas, bet vieną kartą vienai merginai pasakiau: „Jei būčiau laisvas, tai aš į tave nežiūrėčiau. Tu man negraži tokia liesa.“

Man gražiausios nėščios moterys. Tuomet jos būna natūralios, negali kovoti su gamta – auga pilvas ir viskas. Gamta padaro jas moteriškas, motiniškas. Taip pat gražu vaikus žindančius moterys.“

Vaikystėje A. Valinskas buvo kairiarankis, tačiau mokytojai „perauklėjo“ jį į dešiniarankį. Tačiau dažnai nutinka kurioziškų situacijų, nes Arūnas valgydamas peilį ir šakutę laiko priešingose, nei įprastai, rankose. „Kai kam tai gali pasirodyti nemokšiškumu, bet aš į tai nekreipiu dėmesio, nes man kitaip neišeina atsipjauti mėsos“, – šypsosi jis.

Skaitytojams rekomenduočiau šį receptą:

Išvirusią mėsą (gali būti po sriubos virimo nupjausčius mėsą nuo šonkauliukų) apkepti alyvuogių aliejuje, kad apskrustų. Gali būti jautiena, elniena, šerniena. Po to į keptuvę įpilti šaukštą sojų padažo, pakepintus svogūnus. Kai viskas pradeda virti, tuomet reikia įdėti didelį šaukštą medaus ir viską išmaišyti. Pridėti daug aštrių prieskonių pagal skonį. Baigus tai reikia palaukti, kol sojų padažas ir medus nugaruos. Galima ir žalią mėsą kepti, tačiau reikia kepti, kol ji visiškai iškeps.

- Su kokia pasaulio įžymybe labiausiai norėtumėte papietauti?

- Su Winstonu Churchilliu. Jis buvo azartiškas gyventi. Kartais jis pasakydavo tokių dalykų, kurie jam pakenkdavo, bet kurie buvo reikalingi. Jis buvo nuoširdus su tauta.

Sveikos mitybos ekspertės Vaidos Samsonaitės komentaras:

„A. Valinskas renkasi rimtus patiekalus iš mėsos, bulvių, jūrų gėrybių. Labai dažnai apkūnių žmonių antsvorio priežastis yra per didelis saldumynų vartojimas. Taigi šis mitybos modelis gana sėkmingas. Juk saldumynai turi daugiau kalorijų ir mažiau pasotina organizmą. Populiariausia ir veiksmingiausia visų laikų dieta – MĖ (mažiau ėsti). Net Arūnas pripažįsta, nes geriau niekas nieko dar nesugalvojo.

Nagrinėjant televizijos veikėjo mitybą pastebime, kad nebuvo paminėti vaisiai ir daržovės. Daržovių buvęs Seimo narys nemėgsta. Prie mėgstamų mėsos patiekalų puikiai tiktų dubenėlis skanių salotų su padažu ar supjaustytos prinokusios daržovės. Organizmas su laiku už tai labai padėkos.

Puiku, kad A. Valinskas supranta tyro vandens reikšmę žmogaus organizmui. Žmogaus organizmas sudarytas iš 70 proc. vandens, taigi jis yra visa ko pagrindas. Jeigu nevartojame gryno vandens, vargu ar organizmas galės tinkamai funkcionuoti. Kad visą dieną nereikėtų gurkšnoti vandens, galima rinktis vandeningus produktus: vaisius, sultis. Vandens vartojimo taisyklė tokia: kuo labiau koncentruotą maistą valgome, tuo daugiau vandens turime išgerti. Jeigu racioną sudaro daržovės ir vaisiai, vandens reikės kur kas mažiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.