Nesupranta neįgalaus sūnaus mamos – tokios patirties savajam nelinkėtų

Po straipsnio apie mamą, kuri trūk plyšk nori, kad jos neįgalus sūnus mokytųsi bendrojo lavinimo mokykloje, kilo įvairių minčių. Vien dėl to, jog pati auginu sunkios negalios sūnų. 

Laiško autorė nesupranta mamos, kuri savo neįgalų vaiką nori vesti į bendrojo lavinimo mokyklą.<br> D.Umbraso nuotr.
Laiško autorė nesupranta mamos, kuri savo neįgalų vaiką nori vesti į bendrojo lavinimo mokyklą.<br> D.Umbraso nuotr.
Naįgalų vaiką auginanti mama nenori, kad jis mokytųsi bendrojo lavinimo mokykloje.<br> D.Umbraso nuotr.
Naįgalų vaiką auginanti mama nenori, kad jis mokytųsi bendrojo lavinimo mokykloje.<br> D.Umbraso nuotr.
 Naįgalų vaiką auginanti mama nenori, kad jis mokytųsi bendrojo lavinimo mokykloje.<br> D.Umbraso nuotr.
 Naįgalų vaiką auginanti mama nenori, kad jis mokytųsi bendrojo lavinimo mokykloje.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vienatvė

Dec 2, 2017, 1:07 PM

Nesupranta mamos

Pirmiausia kilo klausimas, kodėl mama taip nori, kad jos sūnus mokytųsi būtent bendrojo lavinimo mokykloje?

Turbūt todėl, kad ji, kaip ir daugelis kitų lietuvių, įsitikinusi, jog specialiose mokyklose neįmanoma gauti išsimokslinimo, prilyginamo bendrojo lavinimo mokyklų išsimokslinimui. Todėl baigęs specialią mokyklą, jos vaikas negalės tęsti mokslų aukštojoje mokykloje ir pan. 

Labai norėtųsi išgirsti švietimo sistemos ekspertų nuomonę, ar iš tiesų specialiojoje mokykloje vaikai su fizine negalia negali gauti atestato, su kuriuo galėtų stoti į aukštąją mokyklą?

Jei mokymosi programos adaptuojamos prie mokinių gebėjimų bendrojo lavinimo mokyklose, turbūt tas pats vyksta ir specialiose mokyklose?

Nenori suteikti streso

Sakote, reikia neįgalius vaikus integruoti į visuomenę. Ką daryti man (ir ne tik man), jei aš nenoriu, kad mano neįgalus vaikas būtų bandomuoju triušiu sveikų mokinių klasėje?

Aš nenoriu, kad dėl mano neįgalaus vaiko sveikieji mokytųsi vadinamosios tolerancijos ir supratimo. Jei jie taip nori mokytis tos tolerancijos, lai eina mokytis į specialiąsias mokyklas.

Aš noriu, kad mano vaikas nejaustų jokio streso, kad gautų kuo daugiau specialistų dėmesio ir pagalbos. Mano tikslas, kad vaikas gautų viską ir kiek įmanoma daugiau. Visa tai jis gali gauti tik specialiojoje mokykloje. 

Ir aš nė kiek nebijau stigmos. Taip taip - stigmos, kad jei jau mokaisi specialiojoje mokykloje, tai esi nepilnavertis. Čia turėtų prasidėti sveikųjų integracija į neįgaliųjų pasaulį, o ne atvirkščiai, kaip kad dabar. Kai neįgalūs vaikai, nelyginant mokymosi priemonės, stumiami į bendrąsias mokyklas.

Pirma pritaikykite aplinką neįgaliesiems: į autobusus įlipti neįmanoma, ant šaligatvių užvažiuoti neįmanoma, į parduotuvių viršutinius aukštus pakilti neįmanoma. Kur bepažvelgsi, Lietuvoje neįgaliesiems savarankiškai judėti - misija neįmanoma. 

Užtat kažkokie proto bokštai Seime sugalvojo, kad reikia uždaryti specialiąsias mokyklas. Mat neįgalieji privalo integruotis į visuomenę. Tai gal uždarykime bendrojo lavinimo mokyklas ir integruokime sveikuosius į neįgaliųjų mokyklas? Nepatinka idėja? O kaip gi tolerancija?

Užsienyje nediskriminuoja

Uždarius specialiąsias mokyklas, mano vaikas liks namuose. Nes, kaip jau sakiau, nesiruošiu jo aukoti kažkokiai niekuo nepagrįstai integracijai. Vien tam, kad kažkas Seime taip sugalvojo. Gaila sūnaus. 

Todėl kraustysimės į Jungtinę Karalystę (JK). Ten išvystytas specialiųjų mokyklų ir centrų tinklas. Ten nėra stigmos, kad mokslas specialiojoje mokykloje yra nepilnavertis.

JK valdžia nediskriminuoja neįgaliųjų uždarydama jiems skirtas mokyklas. Atvirkščiai – skiriamas didžiausias dėmesys ir rūpestis šioms mokykloms ir mokiniams.

Pabaigai: nieko nėra baisiau, kai atimama teisė rinktis. Žmonės Seime, sumanę uždaryti specialiąsias mokyklas, atima iš manęs galimybę rinktis, į kurią mokyklą leisti savo sūnelį.

Tie veltėdžiai Seime nori, kad mano sūnus tūnotų namuose. Nesulauksit – mano sūnus mokysis specialiojoje mokykloje, tik Jungtinėje Karalystėje. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.