Palangoje susigundė populiariais ledais, bet supratę, iš ko jie pagaminti, nebepalietė

Su šeima šį savaitgalį atvykome pailsėti į Palangą. Oras puikus, šviečia saulė. Kaip supratome, nuo šio savaitgalio jau ne tik kurorto centre, bet ir paplūdimių prieigose prasidėjo prekyba ledais. Visur matyti spalvingi ledų vežimėliai. Ledai ypač vilioja vaikus.

 Poilsiautojai susigundė paragauti naujų ledų, tačiau pamatę sudėtį jų net nepalietė.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Poilsiautojai susigundė paragauti naujų ledų, tačiau pamatę sudėtį jų net nepalietė.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Poilsiautojai susigundė paragauti naujų ledų, tačiau pamatę sudėtį jų net nepalietė.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Poilsiautojai susigundė paragauti naujų ledų, tačiau pamatę sudėtį jų net nepalietė.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Birutė

May 16, 2023, 8:25 PM, atnaujinta May 17, 2023, 9:23 AM

Mūsų dėmesį patraukė vieni naujausių firmos „Aurum“ ledų – granatų skonio valgomieji ledai su granatų įdaru. Jie taip viliojančiai atrodė. Jau, regis, visa šeima pirksime po porciją jų paragauti, nes tiesą sakant esame šio prekės ženklo ledų mėgėjai, ypač patinka „Retro“ ledų linija.

Ir ką jūs manote? Šios naujienos visgi neparagaveme. Taip vilioję granatų ledai taip ir liko pardavėjo vežimėlyje. Kodėl? Ogi todėl, kad esame įpratę skaityti produktų etiketes. Norime žinoti, ką valgome.

Granatų skonio ledų etiketėje yra nurodyta, kad kaip dažiklis naudojamas maisto priedas – E120. Tai karminas – ryškiai raudonas pigmentas, pagamintas iš vabzdžių. Karmino pigmentas yra karmino rūgštis. Sintetinis karminas naudojamas kosmetikos ir maisto pramonėje.

E120 – dažiklis, kuris yra gaminamas iš skydamarių (vabzdžių). Panagrinėjus daugiau, paaiškėjo, kad šis dažiklis gali sukelti alerginę reakciją, nes karmino rūgštis yra alergenas. Europoje E120 nėra uždraustas, nes laikoma, kad alergijos rizika nėra didesnė nei valgant tokius produktus kaip citrusai, šokoladas, žemės riešutai. Šalutinis maisto priedo poveikis – gali padidinti vaikų hiperaktyvumą.

Skydamariniai (Coccoidea) – lygiasparnių (Sternorrhyncha) vabzdžių antšeimis, anksčiau buvo pobūris. Tai smulkūs ir vidutiniai vabzdžiai, aptinkami dažniausiai ant sumedėjusių augalų gumbelių arba skydelių pavidalu.

Tai negi tokia didelė įmonė, kaip ICECO, gaminanti tikrai skanius ledus, negali pasirinkti kitokių dažiklių? Juk daugelis įmonių konditerijos gaminiams naudoja natūralius dažiklius, tarkim, išgaunamus iš burokėlių, morkų.

Juk vasarą tikrai nesinorės gaivintis ledais, nuspalvintais iš vabzdžių išgautais dažais... Visai neseniai duonos gamintojai taipogi eksperimentavo su džiovintų svirplių miltais. Tačiau, ačiū Dievui, tokių konditerinių eksperimentų atsisakė!

***

UAB ICECO Marketingo vadovas Vytautas Kubolis komentavo, kad kartais norint išgauti aukščiausios kokybės ledų išvaizdą, skonį bei tekstūrą reikia panaudoti tam tikrus gyvūninės kilmės komponentus.

„Mums džiugu, kad vartotojai aktyviai seka mūsų produkcijos naujienas bei domisi maisto produktų sudėtimi. Mūsų įmonei kokybė yra svarbiausias prioritetas, todėl UAB ICECO ledai yra įdiegta visame pasaulyje pripažįstama integruota kokybės ir maisto saugos vadybos sistema IFS Food bei kiekvienais metais atliekami tarptautiniai auditai.

Gamindami ledus mes vadovaujamės visais Lietuvoje bei Europos Sąjungoje galiojančiais maisto aktais ir gamyboje naudojame tik saugius, sertifikuotus ir leidžiamus ingredientus bei priedus. Skaitytojos minimas E120 dažiklis, dar vadinamas karminu, yra priskiriamas nepavojingiems. Mes nesame gavę duomenų, kad jį būtų draudžiama naudoti nors vienoje pasaulio šalyje.

Suprantame, kad atskirais atvejais šis, kaip ir daugelis kitų maisto produktų gali kelti riziką atskirų visuomenės grupių žmonėms, tačiau tai vienas iš leidžiamų naudoti maisto priedų.

Kartu norime atkreipti dėmesį, kad „ICECO Ledai“ gamina itin platų ledų asortimentą, tiek formų, tiek skonių prasme, o šiais metais prekyboje rasite apie 40 skirtingų „Aurum“ prekės ženklu pažymėtų ledų rūšių. Nenuostabu, kad pasirinkti tarp tokios gausybės skonių yra sudėtinga, o kuriant naujus produktus mes, kaip įmonė, atsižvelgiame į daugybę faktorių.

Nors dažnai prioritetas teikiamas natūralioms vietinės kilmės ir vartotojams gerai pažįstamoms žaliavoms, kartais sprendimą priimame pagal kitus kokybinius parametrus: geriausią skonį, spalvą, tekstūrą. Norime atkreipti dėmesį, kad ledus gaminame pasitelkdami pažangias maisto gamybos technologijas ir įrangą.

Dėl šios priežasties, kartais norint išgauti aukščiausios kokybės ledų išvaizdą, skonį bei tekstūrą reikia panaudoti tam tikrus gyvūninės kilmės komponentus. Bet kuriuo atveju, kurdami ledus naudojame tik saugius, sertifikuotus ir leidžiamus ingredientus bei priedus. Šiuo atveju pasirinktas dažiklis Karminas, kuris suteikia ledams sodrią, raudoną spalvą.

Iš kitos pusės – džiaugiamės, kad skaitytoja mėgsta mūsų „Aurum Retro“ linijos ledus, kurie pasižymi itin gera sudėtimi. Pavyzdžiui, „Aurum Retro“ vanilinis plombyras, kurio pagrindinės sudedamosios dalys yra pienas ir sviestas, viršija aukščiausio galimo – plombyro kokybinio lygio ledams keliamus reikalavimus.

Tikimės, kad kiekvienas vartotojas skaitys ir vertins produktų sudedamąsias dalis taip, kaip ši ponia ir suras sau tinkamiausius produktus bei ledus“, – komentavo ICECO Marketingo vadovas V. Kubolis .

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.