Nebelyginate drabužių? Tuomet šis triukas jus pradžiugins

Pripažinkite – tikrai yra pasitaikę situacijų, kai rūbui būtinai reikia lygintuvo, o jo čia pat nėra. Sukdamiesi iš padėties žmonės sugalvojo ne vieną būdą, kaip išlyginti drabužius be lygintuvo. Laidyklė audinį lygina karščiu, garais ir vandeniu. Visi alternatyvūs būdai paremti tuo pačiu principu.

Džiaudami išgręžtus drabužius gerai nukrėskite.<br>M.Patašiaus nuotr.
Džiaudami išgręžtus drabužius gerai nukrėskite.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lygintuvą galima pakeisti kokiu kitu karštu metaliniu daiktu, kad ir puodu.<br>M.Astrausko nuot.
Lygintuvą galima pakeisti kokiu kitu karštu metaliniu daiktu, kad ir puodu.<br>M.Astrausko nuot.
Jei jūsų skalbimo mašina turi džiovinimo funkciją, prieš ją įjungdami į būgną įmeskite tris kubelius ledo.<br>V.Balkūno nuotr.
Jei jūsų skalbimo mašina turi džiovinimo funkciją, prieš ją įjungdami į būgną įmeskite tris kubelius ledo.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 7, 2017, 5:14 PM

Lyginkite spausdami

Ilgiausiai trunkantis procesas – patiesti lyginamą rūbą po presu. Juo gali būti net ir čiužinys, ant kurio miegate. Tik svarbu, kad čiužinys neslankiotų.

Lyginimas garais

Jei prireikia išlyginti didelį daiktą, kad ir marškinius, pakabinkite jį virš karšto vandens prileistos vonios. Per tą laiką, kol vanduo atvės, garai raukšles ištiesins.

Jei rezultatas netenkina, procedūrą pakartokite. Po tokio lyginimo rūbą reikia išdžiovinti.

Prireikus išlyginti nedidelį daiktą ar tik plotelį audinio, užteks garuojančio arbatinuko. Tik būkite atsargūs – karšti garai greitai nudegina, pataria ir įspėja legkovmeste.ru.

Audinį sušildykite

Lygintuvą galima pakeisti kokiu kitu karštu metaliniu daiktu, kad ir puodu. Pripilkite į puodą vandens, o kai metalas gerai įkais, spauskite paviršių prie norimo ištiesinti audinio. Puodą patogu naudoti, nes jis turi rankenas.

Suprantama, indas, kuriuo pasirinkote pakeisti laidynę, turi būti švarus.

Ir plaukams, ir rūbams

Tam tikrose situacijose neturint lygintuvo padės išsisukti plaukų lyginimo žnyplės. Šis prietaisas itin tinka kelnių kraštams užlyginti, ištiesinti apykaklę ar rūbo pakraštį.

Jei audiniui lyginti naudosite žnyples plaukams, įkaitinkite jas iki didžiausio laipsnio, o tuomet atsargiai pamėginkite lyginti ne taip į akis krintančioje drabužio vietoje. Jei viskas tvarkoje, galite lyginti ir tą drabužio dalį, kur būtina.

Audinio tiesinimas vandeniu

Drėgnas audinys įgauna bet kokią formą, todėl vanduo pagelbės prireikus ištiesinti susiraukšlėjusį rūbą. Yra ne vienas kelias, kaip drėgme lyginti daiktus.

Galite pasigaminti specialų tirpalą, lygiomis dalimis sumaišę vandenį, skalbinių kondicionierių ir 9 proc. actą. Mišinį supilkite į purkštuvą, tirpalu lengvai sudrėkinkite audinį. Prieš tai jį pakabinkite ant pakabos. Luktelkite, kol audinys pradžius. Šį tirpalą galima naudoti ir spalvotiems drabužiams, nes actas paryškina audinio spalvą.

Susiraukšlėjusį rūbą galima apipurkšti ir paprastu vandeniu. Tik gausiau, nei tirpalu su actu.

Pamėginti išlyginti rūbus galima ir taip: sudrėkinkite servetėlę, rankšluostį ar bet kokio kito audinio gabalą ir juo užklokite susiglamžiusį rūbą. Raukšlėms išsitiesinus, rūbą pakabinkite ant pakabos ir leiskite išdžiūti. Tą patį galima padaryti ir tiesiog susišlapinus ranką: delnu sudrėkinkite raukšles, o po to audinį išdžiovinkite.

Atkreipkite dėmesį į tai, iš kokio audinio lyginamas rūbas. Pavyzdžiui, sudrėkintai medvilnei reikia leisti visiškai išdžiūti, ir tik tuomet apsivilkti. Kitaip rūbas praras formą. O štai sintetinius marškinėlius galima baigti džiovinti ir apsivilkus. 

Kuo padės skalbimo mašina?

Šis buities prietaisas raukšlių neišlygins, tačiau palengvins darbą. Kai kuriose skalbimo mašinose yra lengvo lyginimo funkcija. Ją pasirinkus mašina skalbinius gręžia atsargiau. Jei rūbus džiovinsite juos ištiesę, gali būti, kad skalbinių lyginti apskritai nereikės.

Yra skalbimo mašinų, kuriose veikia režimas „Be raukšlių“. Šiuo atveju gręžimas ir džiovinimas, priešingai, vyksta mašinai sukantis didžiausiomis apsukomis. Taip skalbiniai ištiesinami. Tačiau turėkite omenyje, kad dėl dažno režimo „Be raukšlių“ naudojimo audiniai greičiau susidėvi.

Jei jūsų skalbimo mašina turi džiovinimo funkciją, prieš ją įjungdami į būgną įmeskite tris kubelius ledo. Nuo tirpstančio ledo kylantys garai išlygins džiovinamus rūbus.

Sukite į ritinėlius

Apskritai rūbai mažiau glamžysis, jei juos džiovinsite arba ant horizontalaus paviršiaus, arba ant pakabų.

Išgręžtus drabužius gerai nukrėskite.

Jei pakuojatės daiktus kelionei, susukite juos į ritinėlius.

Beje, užuolaidų geriau nelyginti, net jei lygintuvas po ranka. Geriau jau ištrauktas iš skalbimo mašinos dar drėgnas išsyk pakabinti. Tempiamos audinio svorio užuolaidos ir taip išsitiesins. Tiesa, ši taisyklė netinka užuolaidoms iš organzos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.