Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Seksas ir menopauzė: tiesa ir mitai apie vyresnių moterų lytinį gyvenimą

Ilgą laiką buvo manoma, kad su amžiumi libido mažėja, o atėjus menopauzei moters seksualinis gyvenimas iš viso baigiasi. Bet tai netiesa, tikina ekspertai. Gyvenimo kokybė po 50-mečio gali ne tik nepablogėti, bet net ir pagerėti. Kaip tai padaryti?

 Seksas vyresniame amžiuje taip pat labai svarbus.<br> 123rf nuotr.
 Seksas vyresniame amžiuje taip pat labai svarbus.<br> 123rf nuotr.
 Prezervatyvai be silikono.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Prezervatyvai be silikono.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Lubrikantas.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Lubrikantas.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Klitorio stimuliatorius.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Klitorio stimuliatorius.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Lubrikantas.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Lubrikantas.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Vaginaliniai kamuoliukai.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Vaginaliniai kamuoliukai.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Preservatyvai.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Preservatyvai.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Pėdkelnės.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Pėdkelnės.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Lubrikantas.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Lubrikantas.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Prezervatyvai.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Prezervatyvai.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Vibratorius.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Vibratorius.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Kūno kojinė.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Kūno kojinė.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Vaginaliniai kamuoliukai.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Vaginaliniai kamuoliukai.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 BDSM rinkinys.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 BDSM rinkinys.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Lubrikantas.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Lubrikantas.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Masažuoklis.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Masažuoklis.<br> Fantazijos.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (16)

Lrytas.lt

2022-11-23 20:00

Visų pirma, reikia nesigąsdinti žodžio „menopauzė“ ar „klimaksas“ ir būti tam pasirengus. Endokrinologai, gerontologai ir ginekologai šiuo klausimu turi daug ką patarti.

Štai ką reikia žinoti apie menopauzę ir kokie teiginiai apie ją yra tiesa, o kas – tik mitai.

Tiesa

1. Seksualinis gyvenimas menopauzės metu gerina moters sveikatą

Menopauzė seksui – ne kliūtis. Šios taisyklės neverta užmiršti. Visi ekspertai sutinka: geriausia priemonė įveikti menopauzės sunkumus – reguliarus lytinis gyvenimas. Seksas puikiai veikia kraujotaką, o taip pat psichologinę moters būseną. Net jeigu menopauzės metu jums atsirado puokštė ligų, seksualinio gyvenimo neverta atsisakyti, nes tai neigiamai atsilieps libido ir bendrai fizinei būklei.

Be to, menopauzė – tai lyg antra jaunystė. Spręskite patys: vaikai užaugo, seksualiniai pojūčiai liko tokie pat ryškūs, nėra pavojaus pastoti, praeina migrenos ir kiti skausmingi pojūčiai, būdingi PMS. Atrodytų, kada dar mėgautis gyvenimu, jei ne dabar? Tačiau daugybė moterų priima šį laikotarpį kaip viso ko pabaigą – jaunystės, sekso, meilės.

Kas iš tiesų vyksta moters organizme menopauzės metu? Estrogeno lygis mažėja greičiau, nei testosterono. O būtent testosteronas atsakingas už seksualinį aktyvumą. Tad taip išeina, kad testosteronas niekur nedingsta ir jo nemažėja. Tad noras nepraeina. Moters fiziologija tokia, kad būtent po menopauzės sekso norisi dar daugiau.

2. Gebėjimas patirti orgazmą nedingsta

„Egzistuoja nuomonė, kad seksas – tik gražiems ir jauniems. Tai netiesa, – sako gerontopsichologas Voitas Jenottenas. – Jums gali būti 90 metų, galite sirgti vėžiu, galite sėdėti vežimėlyje, tačiau mylėti jūs galite taip pat stipriai, kaip jaunystėje. Ir taip pat mėgti seksą“.

Tik reikia turėti omenyje, kad moterims, atėjus menopauzei, sumažėja estrogenų, ir tai veikia makšties išskyras – drėgmės lieka mažiau. Todėl stimuliacijai ir pačiam seksui prireikia daugiau laiko, nei jaunystėje, ir įžanga moteriai tampa dar svarbesnė. O gebėjimas jausti orgazmą su amžiumi nemažėja. Net ir 85 metų moteris gali pajusti orgazmą, taip pat ir daugybinį.

Pasak sekso reikmenų parduotuvės fantazijos.lt ekspertų, lubrikantus ypač svarbu naudoti, kai jaučiamas diskofortas dėl išsausėjimo lytinių santykių metu. Lubrikantas sudrėkina gleivinę ir leidžia mėgautis intymumu be nemalonių pojūčių.

Lubrikantai gali būti vandens, silikono arba aliejaus pagrindo. Taip pat lubrikantai gali būti skirstomi į vaginalinius, analinius ir oralinius. Vandens pagrindo lubrikantai yra patys universaliausi ir natūraliausi, juos gali naudoti jautrūs ir į alergijas linkę asmenys, jie tinka su sekso žaisliukais ir prezervatyvais. Silikono pagrindo lubrikantai itin ilgai išlieka, yra ypač skalsūs.

Aliejaus pagrindo lubrikantai gali būti naudojami viso kūno masažui, analinei stimuliacijai, tačiau negali būti naudojami su prezervatyvais (juos tirpdo).

Analiniai lubrikantai idealiai pritaikyti šio tipo stimuliacijai, o oraliniai – gali būti ragaujami ir turėti įvairius skonius, tokius kaip braškių, šokolado, vanilės ir pan.

Lubrikantą rekomenduojame rinktis pagal poreikį: tarkim, jautresnei ir išsausėjusiai gleivinei bus tinkamiausias natūralios sudėties, vandens pagrindo lubrikantas“, – patarė fantazijos.lt atstovai.

Moksliniai tyrimai parodė, kad seksas turi įtakos tiek vyrų, tiek moterų gyvenimo trukmei, neleidžia atrofuotis smegenims. Galite net ir nepatirti orgazmo, bet seksas jūsų gyvenime turi būti. Stenkitės užsiimti seksu reguliariai, bent du kartus per mėnesį, nepamirškite ir masturbacijos – pasirodo, tai ypač naudinga vyresniame amžiuje.

Jeigu neturite partnerio – pasitelkite sekso žaislus. Parduotuvės fantazijos.lt ekspertai pataria vienišoms moterims nepabijoti peržvelgti intymių prekių asortimentą – organizmas tikrai padėkos.

„Idealiai tinka klitorio stimuliatoriai, klasikiniai vibratoriai, vibratoriai – zuikučiai, G taško vibratoriai – renkantis verta atkreipti dėmesį į tai, kuri stimuliacijos rūšis jums artimesnė: išorinė (klitorinė), vidinė (vaginalinė) ar abi. Taip pat galite išmėginti masažuoklius – jie tiks tiek išorinei erogeninių zonų stimuliacijai, tiek viso kūno masažui“, – aiškino ekspertai.

3. Seksualinis gyvenimas menopauzės metu pagerėja

„Nemalonūs menopauzės simptomai puikiai gydomi hormonų terapija. Taip, kartais į mane kreipiasi moterys skųsdamosis sumažėjusiu libido, – pasakoja britų ginekologas Nickas Panay. – Visiems ginekologams patarčiau jau per pirmąją konsultaciją leisti kalbėti moteriai apie jos seksualumą.

Be hormonų terapijos moterims neretai prireikia treniruoti intymius raumenis. Negalima leisti, kad įvyktų atrofija ar nusileistų mažojo dubens organai“, – sakė gydytojas.

„Dubens dugno raumenis treniruoti padeda vaginaliniai kamuoliukai. Jie gali būti įvairių dydžių ir svorių – lengvesni ir didesnės apimties kamuoliukai skirti pradedančiosioms, sunkesni ir mažesni – pažengusiosioms. Galima įsigyti rinkinius su skirtingo dydžio ir svorio kamuoliukais.

Vaginaliniai kamuoliukai veikia tokiu principu: tam, kad išlaikytų svorį viduje, raumenys turi įsitempti. Apkraunami šie vidiniai raumenys palaipsniui tvirtėja ir tampa stipresni.

Vyresniame amžiuje vaginalinius kamuoliukus naudoti galima ir netgi ypač patartina“, – pabrėžė fantazijos.lt specialistai.

Mitai

1 mitas. Menopauzę visada lydi bloga savijauta ir karščio bangos

„Prakaitavimą ir karščio bangas geriausia gydyti hormonų terapija, – įsitikinęs profesorius N.Panay. – Progesteronas ir estrogenas – geriausias derinys ir geriausia terapija. Net ir mažos dozės turi apsauginį poveikį ir didina kaulinio audinio tankį.

Tad moterims, jeigu jos nori pratęsti jaunystę, išsaugoti gerą išvaizdą ir seksualinį aktyvumą, rekomenduoju apsilankyti pas gydytoją ir pasikonsultuoti dėl hormonų vartojimo“.

2 mitas. Seksas per menopauzę nebeteikia malonumo

Tyrimai parodė: seksualumas ir libido nesusiję su estrogeno lygiu, kuris menopauzės metu ženkliai krenta. Be to, atlikus apklausą apie 50 proc. moterų prisipažino, kad nepastebėjo susidomėjimo seksu sumažėjimo.

Didelį libido sumažėjimą pastebėjo mažiau kaip 20 proc. apklaustųjų. Tačiau net ir tie 20 proc. gali būti išankstinių nuostatų bei lūkesčių pasekmė. Todėl nenustebkite, kad menopauzės metu jūsų intymus gyvenimas ne tik nesuprastės, bet net ir taps turtingesnis, nei anksčiau.

Galbūt net atsiras įkvėpimas išbandyti dalykus, kurių neturėjote laiko ar galimybių sau leisti augant vaikams.

Intymių prekių parduotuvės fantazijos.lt atstovai sakė, kad neretai pas juos prekių ir idėjų dairosi ir vyresnio amžiaus poros.

„Vyresnės poros taip pat domisi seksualiu apatiniu trikotažu, išbando vaidmenų žaidimus, BDSM. Rekomenduojame tarpusavyje pasikalbėti, aptarti seksualines fantazijas ir tuomet įsigyti reikiamas prekes ir aksesuarus joms įgyvendinti“, – sakė fantazijos.lt atstovai.

3 mitas. Po menopauzės suvysta visas kūnas

Menopauzė – natūralus organizmo pokytis, hormonų persitvarkymas, kuris su amžiumi ateina ir vyrams. Šiuo laikotarpiu krenta hormonų progesterono ir estrogeno, kurie labai svarbūs moters organizmui, lygis.

Šie hormonai ne tik užtikrina nėštumo išsaugojimą, bet ir veikia odos, plaukų būklę, medžiagų apykaitos procesus. Šiuo laikotarpiu moteris gali priaugti svorio. Bet jeigu būsite pasirengusi šiems pokyčiams, jie niekaip neatsilieps jūsų gyvenimo kokybei.

Ką reikia daryti? Teisingai maitintis, laikytis sveiko gyvenimo būdo, aktyviai gyventi (taip pat ir seksualine prasme), atsisakyti rūkymo ir alkoholio, jei reikia, vartoti hormonus. Tuomet išsaugosite grožį ir sveikatą dar ilgus metus. Juk menopauzės simptomai gali trukti ne 3–5 metus, kaip medikai laikė anksčiau, o iki 10 metų.

4 mitas. Menopauzės metu moterys tampa isteriškos

Kai kurioms moterims menopauzė gali būti labai ramus laikotarpis, o kitos iš tiesų tampa dirglesnės. Yra keletas veiksnių, kurie veikia emocinę būseną menopauzės metu: asmeninė sveikata ir reprodukcinė istorija; motinos pusės giminaičių moterų sveikas gyvenimo būdas; valgymo įpročiai; rūkymas, alkoholio vartojimas; moters pasirengimas kreiptis į gydytojus ir pradėti hormonų terapiją.

5 mitas. Atėjus menopauzei nebereikia saugotis nėštumo

Ne visiškai tiesa. Atėjus menopauzei pastojimo tikimybė ženkliai sumažėja, bet visiškos garantijos nepastoti nėra. Kontraceptinių priemonių naudojimas lieka aktualus mažiausiai dvejus metus nuo menstruacijų ciklo pabaigos, nes visą šį laiką vis dar išlieka galimybė sulaukti nepageidaujamo nėštumo.

Geriausias būdas saugotis šiuo laikotarpiu – prezervatyvai. Naudoti hormoninius kontraceptikus galima naudoti tik pasikonsultavus su specialistu.

„Renkantis prezervatyvus vyresniame amžiuje, patartina rinktis gausiau lubrikuotus prezervatyvus, jei esate alergiški – be latekso, – pataria erotinių prekių parduotuvės fantazijos.lt atstovai. – Jei esate nusiteikę žaismingai, norite paįvairinti pojūčius – rinkitės prezervatyvus su grublėtu reljefu, dekoruotus burbuliukais ar bangelėmis – dar intensyvesnei stimuliacijai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti