Pagaliau – pirmas programišius nuteistas už pagalbą „Islamo valstybei“

JAV įrodė, kad nors kibernetiniame kare priešai yra lyg ir virtualūs, jie gali sėsti į realų kalėjimą. Pirmasis šį „malonumą“ patirs Kosovo pilietis Arditas Ferizis. Artimiausius 20 metų jis vietoj interneto svetainių galės mėginti laužti savo kameros spyną.

Irako kariai džiaugiasi išvaduodami miestus nuo IV. Pats metas nuo teroristų išvaduoti ir internetą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Irako kariai džiaugiasi išvaduodami miestus nuo IV. Pats metas nuo teroristų išvaduoti ir internetą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2016, 2:37 PM, atnaujinta May 12, 2017, 2:18 AM

A.Ferizis nuteistas už tai, kad siekdamas pavogti 1300 valstybės bei kariuomenės tarnautojų duomenis ir padėti „Islamo valstybei“ (IV) sudaryti numatytų išpuolių aukų sąrašą, įsilaužė į JAV kompanijos interneto svetainę. Tai pirmas kartas, kai JAV nuteisė programišių už darbą teroristams.

A.Ferizis pripažino kaltę birželio 15 d. – praėjus aštuoniems mėnesiams po to, kai JAV prašymu buvo suimtas Malaizijos policijos.

20 metų kalėjimo nebuvo pati griežčiausia galima bausmė – prokurorai reikalavo programišių patupdyti 35 metams,  tačiau JAV pareigūnai mano, kad ir dabar pasiųsta aiški žinutė visiems, kas remia teroristų grupuotes.

„JAV ateis pas jus ir tai nebus tik pliaukštelėjimas per rankytę“, – sakė šalies generalinio prokuroro pavaduotojas Johnas Carlinas.

Bausmė gal ir nepaveiks atsidavusių IV programišių, ypač tų, kurie dirba iš teroristų okupuotų teritorijų, tačiau įvairūs prijaučiantys anarchistai, kurie kibernetines atakas rengia mąstydami ne apie pasekmes, o tik apie savo nesugaunamumą, turės apie ką pamąstyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.