10 įspūdingiausių lobių, kuriuos per praėjusius metus atkasė archeologai

Nuo pat tada, kai žmonės ėmė kaldinti monetas, gaminti nuostabius papuošalus ir kitus stulbinančius kolekcinius daiktus, yra ne mažiau žmonių, kurie ieško šių brangių vertybių, rašo „Live Science“. Štai 10 nepaprastų 2023 m. padarytų atradimų, kurie įrodo, kad užkastų lobių medžioklė vis dar aktuali.

Nuo pat tada, kai žmonės ėmė kaldinti monetas, gaminti nuostabius papuošalus ir kitus stulbinančius kolekcinius daiktus, yra ne mažiau žmonių, kurie ieško šių brangių vertybių.<br>123rf iliustracinė nuotr.
Nuo pat tada, kai žmonės ėmė kaldinti monetas, gaminti nuostabius papuošalus ir kitus stulbinančius kolekcinius daiktus, yra ne mažiau žmonių, kurie ieško šių brangių vertybių.<br>123rf iliustracinė nuotr.
Povandeniniai archeologai, tyrinėdami kanalą prie Viduržemio jūros pakrantės Egipte, rado iš dalies sugriuvusią povandeninę šventyklą, pripildytą lobių.<br>Europos povandeninės archeologijos instituto nuotr.
Povandeniniai archeologai, tyrinėdami kanalą prie Viduržemio jūros pakrantės Egipte, rado iš dalies sugriuvusią povandeninę šventyklą, pripildytą lobių.<br>Europos povandeninės archeologijos instituto nuotr.
„Blizgantis, auksinis plaukų žiedas“ buvo bronzos amžiaus palaidojimo, aptikto prie kelio Velse, dalis.<br>Amgueddfa Cymru nuotr.
„Blizgantis, auksinis plaukų žiedas“ buvo bronzos amžiaus palaidojimo, aptikto prie kelio Velse, dalis.<br>Amgueddfa Cymru nuotr.
Pakistano archeologai tarp senovinės budistų šventovės, vadinamos stupa, griuvėsių rado 2 000 metų senumo bronzinių monetų kolekciją.<br>Sheikho Javedo Ali Sindhi nuotr.
Pakistano archeologai tarp senovinės budistų šventovės, vadinamos stupa, griuvėsių rado 2 000 metų senumo bronzinių monetų kolekciją.<br>Sheikho Javedo Ali Sindhi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 2, 2024, 8:50 AM

1. Didžiulė monetų kolekcija Japonijoje

Į šiaurę nuo Tokijo vykstant gamyklos statybų projektui, darbininkai buvo priblokšti, kai statybvietėje atkasė maždaug 100 000 monetų slėptuvę. Pinigų kolekcija buvo suskirstyta į 1060 pakuočių ir datuojama nuo 175 m. pr. m. e. iki 1265 m. Pirmosios monetos buvo kilusios iš Kinijos ir ant jų buvo kiniškas užrašas „Banliang“ – o tai išvertus reiškia „pusė uncijos“. Iki šiol tyrėjai ištyrė apie 334 monetas – ir tik spėliojama, kokie dar lobiai bus atskleisti.

2. Povandeninė šventykla Egipte perpildyta nuskendusių lobių

Povandeniniai archeologai, tyrinėdami kanalą prie Viduržemio jūros pakrantės Egipte, rado iš dalies sugriuvusią povandeninę šventyklą, pripildytą lobių. Toliau tyrinėjant šventyklą, kuri sugriuvo kažkur II a. pr. m. e. viduryje ir buvo pastatyta senovės egiptiečių dievui Amonui, aptikta daugybė „lobių ir paslapčių“, įskaitant sidabrinius ritualinius įrankius, auksinius papuošalus ir alebastro indus.

3. „Vaivorykštinė“ taurė, nukaldinta keltų Vokietijoje

Vokietijoje prie upės rasta 2000 metų senumo keltų nukaldinta taurės formos moneta. Auksinė moneta turi retą dizaino elementą – keturkampę žvaigždę, apsuptą arkomis. Tai viena iš trijų žinomų „vaivorykštės taurių“ su šiuo motyvu. „Vaivorykštės taurės“ pavadinimą auksinė moneta gavo pagal keltų legendą, kuri teigia, kad tai yra aukso lašai, nukritę ant žemės vaivorykštės pabaigoje.

4. Pilietinio karo laikų monetos, užkastos Kentukio kukurūzų lauke

Kentukyje vyras, dirbdamas savo kukurūzų lauke, aptiko 700 Pilietinio karo laikų monetų, o tarp jų buvo šimtai auksinių monetų, nukaldintų 1840–1863 m. – ir saujelė sidabrinių monetų. Mokslininkai mano, kad kolekcija buvo užkasta prieš Konfederacijos reidą Amerikos civilinio karo metu, 1863 m. vasarą.

5. „Akį traukiantis“ auksinis plaukų žiedas bronzos amžiaus kapavietėje Velse

„Blizgantis, auksinis plaukų žiedas“ buvo bronzos amžiaus palaidojimo, aptikto prie kelio Velse, dalis. Archeologai, kasinėdami kapavietę, taip pat atkasė medines šukas, kurios, kaip manoma, yra seniausios tokios rūšies šukos, kada nors rastos Jungtinėje Karalystėje. Tyrėjai padarė išvadą, kad abu daiktai buvo palaidoti kartu su 3000 metų senumo žmogaus, kuris, tikėtina, turėjo aukštą socialinį statusą, kremuotais palaikais.

6. Bronzos amžiaus kalavijai ir tūkstančiai viduramžių monetų Vokietijoje

Savanorių konservatorių grupė, dirbdama trijose skirtingose vietose Vokietijoje, aptiko apie 8 000 viduramžių monetų ir septynis bronzos amžiaus kalavijus. Archeologai mano, kad 3000 metų senumo ginklai galėjo būti padėti kaip aukos dalis. Monetos, kurios buvo padalytos tarp dviejų vietovių, buvo didžiausio XI a. slavų monetų lobio dalis.

7. Geležies amžiaus stiklo dirbtuvės Čekijoje nuklotos keltų monetomis

Čekijoje archeologai aptiko seniausią žinomą stiklo dirbtuvę į šiaurę nuo Alpių – ir mano, kad ji galėjo būti naudojama ritualiniais tikslais. 2300 metų senumo dirbtuvėje buvo daugybė užbaigtų stiklo ir gintaro dirbinių, įskaitant karoliukus ir apyrankes, taip pat 2000 auksinių ir sidabrinių monetų, nukaldintų keltų. Taip pat atkastas kvadratinis pastatas, panašus į kitas visoje Europoje esančias senovines stuktūras, kurios buvo naudojamos ritualams.

8. Auksiniai kaklo papuošalai, kuriuos atidengė nuošliauža Ispanijoje

Šiaurės Ispanijoje nuošliauža atidengė du „gausiai dekoruotus“ auksinius kaklo papuošalus, kurie buvo užkasti maždaug prieš 2500 metų. Pirmąjį iš kaklo papuošalų aptiko komunalinių paslaugų darbuotojas, o antrąjį surado ieškotojas metalo detektoriumi. Remdamiesi papuošalų gamybos stiliumi ir technika, archeologai padarė išvadą, kad kaklo papuošalai buvo pagaminti apie 500 m. pr. m. e., Iberijoje – ir juos greičiausiai nešiojo aukštesniosios klasės atstovai.

9. Senovės budistų šventykloje Pakistane aptikta monetų slėptuvė

Pakistano archeologai tarp senovinės budistų šventovės, vadinamos stupa, griuvėsių rado 2000 metų senumo bronzinių monetų kolekciją. Monetos ir šventovė siejamos su Kušano imperija – daugiausia budistine valstybe, valdžiusia regioną maždaug nuo II a. pr. m. e. iki III a. Dėl korozijos monetos susiliejo į vieną žalios spalvos gabalą, kuris sveria apie 5,5 kg.

10. Varinės lenkiškos ir lietuviškos monetos, paslėptos moliniame ąsotyje

Ieškotojas metalo detektoriumi, ūkininko lauke Lenkijoje ieškojęs pasimetusių traktoriaus dalių, nustebo, kai vietoj jų rado po viršutiniu dirvos sluoksniu užkastą 1000 varinių monetų lobį. Toliau kasinėjant aptiktas sudaužytas molinis siwakas – vietinės gamybos ąsotis su viena rankena ir siauru kakleliu – perpildytas XVII a. Varšuvoje kaldintomis lenkiškomis ir lietuviškomis monetomis. Tačiau net ir apyvartoje buvusios monetos nebuvo labai vertingos, o viso lobio tuo metu būtų užtekę nusipirkti „maždaug dvi poras batų“, teigė ekspertai.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.