Nežinote, kokį vardą duoti savo atžalai? Tegul sugalvoja kiti!

Vaikui duotas vardas lydės jį visą likusį gyvenimą. Taigi suteikti vaikui vardą yra labai atsakinga užduotis. Vardų ekspertai teigia, kad vaiko vardas gali nulemti jo sėkmę karjeroje, socialinį populiarumą ar dvasinį gyvenimą.

Užduoties išrinkti vaikui vardą perleidimas tokias paslaugas teikiančiai įmonei nereiškia tėvų nerūpestingumo vaiko atžvilgiu.<br>123rf nuotr.
Užduoties išrinkti vaikui vardą perleidimas tokias paslaugas teikiančiai įmonei nereiškia tėvų nerūpestingumo vaiko atžvilgiu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2016, 10:33 AM, atnaujinta May 13, 2017, 9:17 AM

Taigi neatsitiktinai kai kurie žmonės nusprendė iš to pasipelnyti ir ėmė kurti įmones, kurios už atitinkamą mokestį siūlosi sugalvoti jūsų kūdikiui vardą. Štai Marcui Hauseriui priklauso Šveicarijoje įkurta įmonė, kuri išrenka vardus kūdikiams. Už vienam kūdikiui išrinktą vardą ji prašo įspūdingų 29 tūkst. dolerių.

Į šią užduotį įmonė žiūri labai rimtai ir tam skiria apie 2–3 savaites bei 100 valandų darbo. M.Hauserio įmonės darbuotojai patikrina, ar būsimas vardas nėra panašus į kokios nors garsios įmonės pavadinimą, nes tokie vardai neišsilaiko ilgai. Jie taip pat patikrina, ar vardas neturi jokios neigiamos istorinės praeities.

Pats M.Hauseris sako, kad jo vardas Marcas niekada neįveiktų jų taikomo filtro, kadangi jis yra susijęs su romėnų karo dievu.

Tuo metu Sherri Suzanne, kuriai Niujorke (JAV) priklauso kompanija „My Name for Life“ sako, kad jos paslaugų kaina prasideda nuo kelių šimtų dolerių. Ji praleidžia 30 valandų vien tam, kad parašytų ataskaitą apie vieną vardą.

Tokius kriterijus, kaip vardo populiarumas, galima įvertinti objektyviai, tačiau, anot S.Suzanne‘os, kiti kriterijai, tokie kaip vardo moralumas, būsima sėkmė, yra labai subjektyvūs ir priklauso nuo žmogaus, bendruomenės bei pačios šeimos. Ji dažnai dirba su kultūros ekspertais, kad patikrintų, ar vardas atitinka šeimos istoriją bei kilmę.

Tačiau M.Hauseris ir S.Suzanne sako, kad užduoties išrinkti vaikui vardą perleidimas tokias paslaugas teikiančiai įmonei nereiškia tėvų nerūpestingumo vaiko atžvilgiu, kadangi vardo rinkime tėvai turi svarbų vaidmenį, o jų nuomonė apie kiekvieną pasiūlytą vardą turi didelės įtakos galutiniam rezultatui. Tėvai konsultantus dažniausiai samdo dėl to, kad nesutaria dėl būsimo vardo arba tiesiog siekia apsisaugoti, kad vardas nebūtų pernelyg užsienietiškas ir sunkus giminėms ištarti.

Vaikų vardų išrinkimo paslauga nėra naujiena ir gyvuoja pakankamai seniai. Štai Pietų Korėjoje ar Indijoje dvasiniai lyderiai teikia patarimus tėvams, kokį vardą duoti, prieš tai patikrinę vardą pagal astrologiją bei vietinę kultūrą. Žinoma, už tokią malonę dvasiniams lyderiams dažniausiai atsilyginama.

Tačiau ekspertai sako, kad vardą geriau rinkti remiantis tikslia informacija. Kartais tėvai, norėdami atžalai suteikti kuo labiau išskirtinį vardą, gerokai perlenkia lazdą. Anot ekspertų, geriau kartą sumokėti kelis šimtus ar tūkstančius dolerių už tai, kad vaikui būtų išrinktas tinkamas vardas, negu versti jį gailėtis ir patirti nemalonumų dėl to turimo vardo visą likusį gyvenimą.

Šaltinis: Bloomberg.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.