Vegetarai ir veganai susiduria su rimtu iššūkiu

Ištisus dešimtmečius JAV mėsos suvartojimas tiesiog nesustojo augęs, o prieš gerą dešimtmetį pasiekė piką. Tačiau dabar mėsos suvartojimas ėmė kristi. Nors dauguma žmonių šiais laikais stengiasi valgyti mažiau mėsos, vis dėlto, jos visiškai atsisakyti yra labai sunku. Pasirodo, tik nedaugelis žmonių visam laikui lieka vegetarais arba veganais. 

 Daugiau nei 60 procentų buvusių vegetarų dėl savo mitybos bijodavo išsiskirti iš kitų, o 58 procentai buvusių vegetarų manė, jog tai neatitinka jų asmenybės.<br> 123rf nuotr.
 Daugiau nei 60 procentų buvusių vegetarų dėl savo mitybos bijodavo išsiskirti iš kitų, o 58 procentai buvusių vegetarų manė, jog tai neatitinka jų asmenybės.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2017, 10:36 AM

Humaniškų tyrimų taryba atliko pirmąjį tyrimą, kuriuo buvo mėginama išsiaiškinti, kodėl mažėja vegetarų skaičius. Pagrindinė tyrimo išvada – sumažinti mėsos suvartojimą yra žymiai lengviau negu visiškai jos atsisakyti. 

Tyrime dalyvavo 11 000 žmonių iš JAV, vyresnių nei 17 metų. Paaiškėjo, kad vos 2 procentai iš jų šiuo metu yra vegetarai ar veganai, tačiau net 10 procentų kažkada tokiais buvo. Kitaip tariant, tik beveik kas penktas vegetaru ar veganu tapęs žmogus juo išlieka ilgam laikui. O net 84 procentai jų vėl grįžta prie gyvulinės kilmės produktų mitybos. 

Tyrimas taip pat atskleidė, kaip ir kodėl dauguma žmonių grįžta prie senų mitybos įpročių. 65 procentai buvusių vegetarų bei veganų nurodė, kad perėjo prie vegetariškos ar veganiškos mitybos vos per kelias dienas ar savaites, o 53 procentai dabartinių vegetarų ar veganų tai padarė per žymiai ilgesnį laiką. Tai leidžia daryti prielaidą, kad lėtesnis perėjimas prie naujos mitybos turi ilgalaikių rezultatų. Vis dėlto, trečdalis naujai „iškeptų“ vegetarų ir veganų grįžo prie senosios mitybos per tris mėnesius, o pusė jų – per pirmus metus. 

Priežastys, dėl ko žmonės netampa vegetarais ar veganais ilgam laikui, yra įvairios, tačiau dauguma jų susijusios su santykiais. Trečdalis buvusių vegetarų gyveno su įprastą mitybą propaguojančiomis antromis pusėmis. Be to, tyrimas parodė, kad dabartiniai vegetarai sugeba išvardinti daugybę priežasčių, dėl ko jie tokie yra – gyvūnų gerovė, aplinkos tausojimas, asmeninė sveikata. O 58 procentai buvusių vegetarų kaip pagrindinę priežastį, dėl ko jie buvo tapę vegetarais, nurodė asmeninę sveikatą. 

Tyrėjai taip pat pastebėjo, kad reikėtų keisti vegetarų ir veganų kultūrą bei pabrėžti su tuo susijusius iššūkius. Daugiau nei 60 procentų buvusių vegetarų dėl savo mitybos bijodavo išsiskirti iš kitų, o 58 procentai buvusių vegetarų manė, jog tai neatitinka jų asmenybės. Beveik 50 procentų buvusių vegetarų pripažino, kad buvo pernelyg sunku išlaikyti visiškai vegetarišką ar veganišką dietą.

Šaltinis: Fastcompany.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.