Kodėl alus pilstomas į tamsiai rudus butelius?

Kai kurie alaus ekspertai galėtų pasakyti įdomių dalykų apie alaus butelio spalvą, tačiau dauguma eilinių vartotojų net neatkreipia dėmesio, kodėl alaus butelių spalva yra vienokia ar kitokia. Dauguma alaus butelių yra tamsiai rudos spalvos, tačiau kai kurie yra žalsvi, o gerai paieškojus rastume ir visiškai skaidrios spalvos butelių. Taigi kodėl alaus butelių spalvos yra būtent tokios? 

 Alaus gamintojai ėmė naudoti stiklą dėl to, kad tokiuose buteliuose alus ilgiau išlikdavo šviežias.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Alaus gamintojai ėmė naudoti stiklą dėl to, kad tokiuose buteliuose alus ilgiau išlikdavo šviežias.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2017, 9:24 AM

Alaus gamintojai eksperimentavo su stikliniais buteliais dar XVI amžiuje. Tiesa, komercinėje gamyboje buteliai imti naudoti tik XVII amžiaus antroje pusėje. Alaus gamintojai išsiaiškino, kad tik stikliniai buteliai gali išlaikyti tinkamą CO2 slėgį.

Skiriasi ir butelių forma. Populiariausi – buteliai su ilgais kakliukais. Žinoma, šiais laikais galima pagaminti pakankamai stiprų stiklą, todėl butelio forma neturės jokių neigiamų pasekmių. 

Nors alus į butelius pilstomas nuo XVII amžiaus, masinė stiklinių butelių gamyba prasidėjo tik Pirmojo pasaulinio karo metu. 

Alaus gamintojai ėmė naudoti stiklą dėl to, kad tokiuose buteliuose alus ilgiau išlikdavo šviežias. Vis dėlto buvo susiduriama su viena rimta problema – palikus alų saulės šviesoje, jo skonis subjurdavo. Tiesiogine to žodžio prasme, jo kvapas primindavo šeško skleidžiamą kvapą. Mokslininkai išsiaiškino, kad ultravioletiniai saulės spinduliai skaido apynių alfa rūgštis, kurios tuomet reaguoja su aluje esančia siera, dėl to susiformuoja medžiaga, panaši į tą, kurią skleidžia šeškai, norėdami apsiginti nuo grobuonių. Šios problemos sprendimo būdas – užtamsinti alaus butelio stiklą ir tokiu būdu apsaugoti alų nuo ultravioletinių spindulių. Panašiu principu akiniai nuo saulės apsaugo mūsų akis nuo ultravioletinių spindulių. 

O kodėl kai kurie alaus buteliai būna žalios spalvos? Tokie alaus buteliai beveik nesaugo alaus nuo ultravioletinių spindulių. Tiesa, žalių butelių atsiradimo istorija yra pakankamai įdomi. 

Maždaug Antrojo pasaulinio karo metu ėmė augti rudojo stiklo paklausa, todėl alaus gamintojai turėjo pasiaukoti ir perleisti rudąjį stiklą šalies labui. Dėl to alaus gamintojai buvo priversti naudoti skaidrų stiklą, kuris ne tik nesaugojo alaus nuo ultravioletinių spindulių, bet ir atrodė pigiai. 

Kokybiško alaus daryklos ėmė naudoti žalią stiklą, kad vartotojai atskirtų įprastą alų nuo aukštesnės kokybės alaus. Taigi žalias stiklas tapo tarsi vizitine aukštos kokybės alaus gamintojų kortele. 

Šiais laikais dauguma kompanijų žalią stiklą naudoja siekdamos išsiskirti iš kitų. Laimei, šiais laikais stiklo gamintojai sugeba apdoroti žalią alaus butelį, kad šis tinkamai apsaugotų alų nuo ultravioletinių spindulių. Vis dėlto geriausias patarimas alaus mėgėjams yra laikyti alų vėsioje ir tamsioje patalpoje. 

Šaltinis: Berghoffbeer.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.