Neįtikėtina: 7 maratonai per 7 dienas 7 žemynuose

Kai Chau Smith buvo jaunesnė, ji nemėgdavo bėgiojimo. Ji manė, kad tai yra nuobodi sporto šaka. Tačiau dabar 71-metė C.Smith mano visai kitaip. Kanzas Sičio (JAV) gyventoja praėjusiais metais nubėgo 7 maratonus per tiek pat dienų, 7 skirtinguose žemynuose. Tokiu būdu ji paminėjo savo 70 metų jubiliejų.

 Per savaitę moteris nubėgo maratonus Perte (Australija), Singapūre, Kaire (Egiptas), Amsterdame (Nyderlandai), Niujorke (JAV), Punta Arenase (Čilė) ir Karaliaus Jurgio saloje (Antarktida).<br> 123RF nuotr.
 Per savaitę moteris nubėgo maratonus Perte (Australija), Singapūre, Kaire (Egiptas), Amsterdame (Nyderlandai), Niujorke (JAV), Punta Arenase (Čilė) ir Karaliaus Jurgio saloje (Antarktida).<br> 123RF nuotr.
71 metų C. Smith mano, kad tapo seniausiu žmogumi pasaulyje, kuriam per 7 dienas pavyko įveikti 7 maratonus.<br> NY Post nuotr.
71 metų C. Smith mano, kad tapo seniausiu žmogumi pasaulyje, kuriam per 7 dienas pavyko įveikti 7 maratonus.<br> NY Post nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 24, 2018, 6:38 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 6:50 AM

Tarp 2017 metų sausio 25 ir 31 dienų ji bėgo maratonus Perte (Australija), Singapūre, Kaire (Egiptas), Amsterdame (Nyderlandai), Niujorke (JAV), Punta Arenase (Čilė) ir Karaliaus Jurgio saloje (Antarktida). Viską suplanuoti ir suorganizuoti padėjo kompanija „Marathon Adventures“, o visa tai buvo projekto „Triple 7 Quest“ dalis. Šiame projekte dalyvavo 8 žmonės, o C. Smith iš jų buvo vyriausia.

C. Smith mano, kad tapo seniausiu žmogumi pasaulyje, kuriam per 7 dienas pavyko įveikti 7 maratonus, todėl ji ketina kreiptis į Guinnesso pasaulio rekordų knygą.

„Marathon Adventures“ įkūrėjas Steve‘as Hibbsas, kuris pats yra nemažai pasiekęs bėgikas, sako, kad C. Smith tokiu būdu gyvena pilnavertį gyvenimą. Anot jo, jis jau ne kartą keliavo kartu su C. Smith, kuri visuomet labai nori išbandyti įvairius dalykus. Kartą ji su guma šoko nuo Viktorijos krioklio Zambijoje.

Nors C. Smith yra 71 metų amžiaus, jos oficialus amžius yra 68 metai. Mat moteris 1947 metais gimė Vietname Pirmojo Indikonijos karo karo metu, o jos tėtis buvo rezistentas, kuris buvo suimtas ir nužudytas 5 mėnesius prieš C. Smith gimstant. Dėl karo jos mama laukė 3 metus, kol pateikė prašymą gimimo liudijimui gauti, o galiausiai šį gavus, jame nurodyta liudijimo išdavimo, bet ne gimimo data.

Vietnamo karo metu – kai mergaitei – buvo 13 metų, ji buvo sužeista skeveldra. Skeveldros dalelės vis dar yra jos dešinėje rankoje ir kojoje, o kartais šios dalelės bėgimo metu jai sukelia didžiulius skausmus. Tomis akimirkomis moteris teigia kovojanti su skausmu pozityviomis mintimis.

Karo metu C. Smith emigravo į JAV, kur su tuometiniu vyru apsistojo Misūrio valstijoje. Porai išsiskyrus, C. Smith dirbo du darbus – gamykloje ir restorane, kad galėtų išlaikyti savo dvi dukras. Pirmasis jos darbas prasidėdavo 5 valandą ryto, o namo ji grįždavo tik vidurnaktį.

1982 metais moteris susipažino su Michaelu Smithu, su kuriuo po 6 mėnesių draugystės susituokė. M. Smithas buvo bėgikas, todėl C. Smith palaikydavo savo vyrą įvairiuose bėgimuose. Tačiau net ir tada ji negalvodavo, kad pati norėtų bėgti.

Netrukus jos gyvenimas tapo dar labiau užimtas – ji padėjo net 25 giminaičiams įsikurti JAV. Tad dieną ji rūpindavosi savo giminaičių reikalais, o naktimis dirbdavo. Tuomet ji pradėjo bėgti kartu su savo vyru – nes pajuto, kad bėgimas padeda atsikratyti streso. Ji ėmė jaustis geriau.

1995 metais, sulaukusi 48 metų amžiaus, ji sudalyvavo savo pirmose bėgimo varžybose. Moteris teigia prisimenanti, kad šios varžybos jai buvo sunkios, nes ji dar ir kentėjo nuo šienligės – ir vos nenualpo. Tačiau iškart po varžybų ji pasakė savo vyrui, kad nori dalyvauti dar vienose varžybose, kurios būtų dvigubai ilgesnės. M. Smithas atkreipė dėmesį, kad ji vos įveikė šias varžybas... tačiau po kelių mėnesių C. Smith įveikė pusmaratonį.

C. Smith skaičiuoja, kad dabar ji yra įveikusi apie 70 maratonų, visame pasaulyje. Smithai maratonuose dalyvavo kartu, o 2014 metais, kai abu išėjo į pensiją, jie nubėgo maratonus visuose 7 žemynuose, tik ne tokiu dideliu tempu. Būtent tada C. Smith užsimanė nubėgti 7 maratonus per 7 dienas 7 žemynuose.

M. Smithas nemėgino jos sulaikyti, bet į šią idėją žiūrėjo skeptiškai – nes traumų tikimybė tokio intensyvaus maratono metu yra didžiulė. Ji pasikonsultavo su treneriu ir ėmė treniruotis pagal specialiai sudarytą programą, kad pagerintų savo ištvermę.

Anot jos, įdomiausias maratonas buvo Egipte, kur ji bėgo kartu su vietiniu bėgiku, kuris bėgo vien tam, kad jai būtų lengviau orientuotis. Amsterdame ji nukrito ir susižeidė, tačiau vis tiek užbaigė maratoną. Pasibaigus paskutiniam, septintajam, maratonui ji nepuolė švęsti gimtadienio. Mat ji sužinojo apie dar vieną maratoną ir po kelių dienų jau buvo pasirengusi bėgti dar viename maratone.

Parengta pagal „NBC News“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.