Kas geriau degina kalorijas – bėgimas ar ėjimas?

Tikriausiai esate girdėję posakį, kad bėgimas sudegina daugybę kalorijų ir padeda greitai sulieknėti. Tačiau jei nesate didelis sporto mėgėjas, turbūt bent kartą paklausėte savęs – ar tikrai bėgimas yra geriau už ėjimą? Kuri iš šių veiklų sveikesnis?

Mokslininkai atliko tyrimą, kuriame pamatavo, kiek kalorijų sudegina žmonės eidami ir bėgdami.<br> 123RF nuotr.
Mokslininkai atliko tyrimą, kuriame pamatavo, kiek kalorijų sudegina žmonės eidami ir bėgdami.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2018, 1:29 PM

Sirakūzų universiteto mokslininkai atliko tyrimą, publikuotą žurnale „Medicine & Science in Sports & Exercise“, kuriame pamatavo, kiek kalorijų sudegina žmonės eidami ir bėgdami. Tyrime dalyvavo 12 vyrų ir 12 moterų, jie ant bėgimo takelio bėgo ir ėjo 1,6 km.

Vyrai bėgdami vidutiniškai sudegino 124 kcal., o eidami – 88 kcal. Tuo tarpu moterys bėgdamos sudegino 105 kcal., o eidamos – 74 kcal. Reikėtų pažymėti, jog vyrų sudegintų kalorijų skaičius yra didesnis dėl didesnės kūno masės.

Eiant kojos būna tiesios, o gravitacijos centras išlieka pakankamai stabilus – tiesiai virš kojų. Tuo tarpu bėgant mes šokinėjame nuo vienos kojos ant kitos ir su kiekvienu šuoliu gravitacijos centras pakyla, o pastačius koją ant žemės – nusileidžia. Toks nuolatinis gravitacijos centro kitimas reikalauja daug jėgos, nes reikia priešintis gravitacijai.

Tačiau nurodomas kalorijų skaičius nėra grynas sudegintų kalorijų skaičius – jis mums parodo, kiek konkrečiai kalorijų sudeginame sportuojant, o į tai įeina ir kalorijos, kurios deginamos ilsintis.

Tyrimo metu, grynas sudegintų kalorijų skaičius pas vyrus buvo 105 kcal. bėgant, o einant – 52 kcal., pas moteris bėgant – 91 kcal., o einant – 43 kcal. Tai reiškia, kad bėgant grynųjų kalorijų sudeginame dvigubai daugiau nei einant.

Žinoma, ėjimas vis tiek yra puikus fizinis pratimas. Žingsniuojant tvirtėja raumenys, kaulai ir kalorijų sudeginama pakankamai daug. 2004 m. atliktas tyrimas parodė, kad JAV amišų bendruomenė padaro net 6 kartus daugiau žingsnių, nei dauguma amerikiečių – ir dėl to nutukimo atvejų pas juos būna 87 proc. mažiau.

Greitas ėjimas kalorijų deginimo atžvilgiu yra beveik taip pat gerai, kaip ir lėtas bėgimas. Einant greitai, kūnas juda neefektyviai ir ne taip, kaip jis buvo sutvertas judėti einant, todėl padidėja širdies ritmas, deguonies suvartojimas ir sudeginamų kalorijų skaičius.

Parengta pagal runnersworld.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.