Ar katės gadina orą?

Oro gadinimas yra įprastas reikškinys: žmonės tai daro, šunys – tai daro. Iš tikro yra nemažai orą gadinančių gyvūnų, tačiau, ar tarp jų yra katės?

Oro gadinimas yra įprastas reikškinys: žmonės tai daro, šunys – tai daro. Iš tikro yra nemažai orą gadinančių žinduolių, tačiau ar tarp šių gyvūnų yra katės?<br>123rf nuotr.
Oro gadinimas yra įprastas reikškinys: žmonės tai daro, šunys – tai daro. Iš tikro yra nemažai orą gadinančių žinduolių, tačiau ar tarp šių gyvūnų yra katės?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2023, 9:20 AM

Trumpas atsakymas – taip, katės irgi gadina orą. Tačiau jų mityba ir virškinimas nulemia, kad, palyginti su šunimis, yra daug mažesnė tikimybė pastebėti, kai jos tai daro.

Katės turi būti šeriamos daugiausia mėsingu maistu, kuriame gausu baltymų – nes jos yra mėsėdės. Tai reiškia, kad bandant maitinti katę daržovių ir angliavandenių dieta, galima ją labai susargdinti.

Šis mitybos režimas yra viena iš priežasčių, kodėl atrodo, kad kai kurios katės visai negadina oro – nes vieni iš didžiausių dujų sukėlėjų yra maisto produktai, kurių jos nevalgo. Lapinės daržovės, tokios kaip kopūstai, brokoliai, žiediniai kopūstai, gūžiniai kopūstai ir pan., yra žmonėms naudingos, tačiau kartu ir rimtos dujų sankaupos organizmuose sukėlėjos. Taip yra todėl, kad jose yra labai daug skaidulų ir mūsų virškinimo sistemai sunku jas suskaidyti.

Nors tokia „ląsteliena“ naudinga mūsų virškinimui – nes padeda išsituštinti – ji taip pat maitina bakterijas, kurios sudaro mūsų žarnyno mikrobiomą. Šie mikroorganizmai žarnyne fermentuoja angliavandenius, (pavyzdžiui oligosacharidus) todėl susidaro dujos, kurios gali kauptis ir išsiskirti.

Katėms, kurios nevalgo įprastinių dujų gamybos sukėlėjų, dujų kaupimasis yra mažiau tikėtinas, tačiau vis tiek visiškai normalu, kad jos gali patirti lengvą vidurių pūtimą. Paprastai jis būna nedidelis ir neturi tokio blogo kvapo kaip kitų žinduolių – tačiau tai gali pasikeisti, jei pasikeičia sveikatos būklė.

Priešingai nei katės, šunys dažnai gadina orą – tai susiję su tuo, kad jie, kaip ir žmonės, yra visaėdžiai. Jų žarnyne susikaupusios dujos gali pasišalinti bet kuriuo metu, nes gyvūnai neturi tokios savimonės kaip kai kurie žmonės, kuri skatintų juo dujas sulaikyti.

Alergijos, dirgliosios žarnos sindromo ir bakterijų kaupimąsis katėms gali sukelti dujų pagausėjimą, todėl jei pastebėjote, kad jūsų augintiniui labiau nei įprastai pučia pilvą, vertėtų kreiptis į veterinarijos gydytoją.

O jei dujas lydi sunkesni simptomai – tokie kaip viduriavimas ir kraujavimas – turėtumėte kreiptis kuo greičiau.

Parengta pagal „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.