Išsirito išskirtinės išvaizdos aligatoriaus jauniklė – tokių gyvūnų pasaulyje tik aštuoni

Kaip tik prieš šventinį periodą Floridos roplių parke išsirito itin reta sniego baltumo aligatorė su mėlynomis akimis, praneša „IFLScience“.

Gamtoje pasitaiko baltų aligatorių, tačiau jie labai reti – visame pasaulyje kartu su naujagime aligatoriaus patele yra tik 8 tokie aligatoriai.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Gamtoje pasitaiko baltų aligatorių, tačiau jie labai reti – visame pasaulyje kartu su naujagime aligatoriaus patele yra tik 8 tokie aligatoriai.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Floridos roplių parke išsirito itin reta sniego baltumo aligatorė su mėlynomis akimis.<br>„Gatorland“ nuotr.
Floridos roplių parke išsirito itin reta sniego baltumo aligatorė su mėlynomis akimis.<br>„Gatorland“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 12, 2023, 12:19 PM, atnaujinta Dec 12, 2023, 12:20 PM

Aligatoriaus jauniklė sveria 96 gramus ir yra 49 cm ilgio, taigi jos ilgis prilygsta naujagimio žmogaus ūgiui, o svoris – kortų kaladės svoriui. Tačiau taip bus neilgai: ji ir jos brolis, kuris gimė įprastos spalvos, jau dabar reguliariai maitinasi kąsnio dydžio vištienos gabalėliais ir mažomis granulėmis, specialiai sukurtomis aligatorių mitybai.

„Tai neįtikėtinai unikalūs gyvūnai roplių pasaulyje, todėl labai rūpinamės jų saugumu ir apsauga“, – teigė „Gatorland“ prezidentas ir generalinis direktorius Markas McHughas.

Planuojama, kad aligatoriaus jaunikliai plačiajai visuomenei parke pasirodys jau kitų metų pradžioje.

Aligatoriaus jauniklė gimė tokios spalvos dėl leukizmo – labai retos būklės, kai pigmentacija yra sumažėjusi. Kartais ji painiojama su albinizmu, tačiau tai ne tas pats. Mokslininkai atkreipia dėmesį, kad yra itin paprastas testas, leidžiantis atskirti leukizmą nuo albinizmo: albinosų gyvūnų akys būna rausvos, o leukistinių gyvūnų, tokių kaip aligatoriaus jauniklė, jos dažniau būna mėlynos arba tamsios.

Gamtoje pasitaiko baltų aligatorių, tačiau jie labai reti – visame pasaulyje kartu su naujagime aligatoriaus patele yra tik 8 tokie aligatoriai. Taip yra iš dalies todėl, kad įvairios būklės, sukeliančios blyškią spalvą, yra retos ir autosominės recesyvinės – kitaip tariant, abu tėvai turi turėti tam tikrą retą genetinę mutaciją, o palikuonys turi ją paveldėti iš jų.

Taip pat gyvūnai su sniego baltumo oda gamtoje yra labai reti, nes melanino trūkumas yra ne itin naudingas sveikatai. Pavyzdžiui, albinosai yra neapsaugoti nuo ultravioletinės spinduliuotės, kuri padidina vėžio išsivystymo riziką. Tai taip pat blogina regėjimą ir atima iš gyvūno gebėjimą maskuotis.

Paskutinio sveikatos patikrinimo metu aligatoriaus jauniklės sveikata buvo įvertinta pukiai. Dabar jai renkamas vardas, o „Gatorland“ socialinių tinklų paskyrose visuomenė gali dalintis savo pasiūlymais.

Parengta pagal „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.