Ar D.Grybauskaitės smūgis suskaldys valdančiąją koaliciją?

Darbo partijos vadovai yra veikiami Kremliaus, todėl jie nebus kviečiami į pasitarimus dėl šalies gynybos klausimų. Tokius žodžius trečiadienį kirto šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė. Kitaip tariant, valstybės vadovė apkaltino Darbo partijos lyderius valstybės išdavyste. Tai patvirtino ir politikos apžvalgininkai. Kokią įtaką turės šis pareiškimas?

Valdančioji koalicija žengia į naujų išbandymų ruožą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdančioji koalicija žengia į naujų išbandymų ruožą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2014-03-05 15:33, atnaujinta 2018-02-15 16:50

Premjeras Algirdas Butkevičius per savo atstovus portalui lrytas.lt pareiškė, kad tokios informacijos neturi, todėl jis nekomentuoja prezidentės žodžių. Klausimas bus sprendžiamas tik gavus tokią informaciją patvirtinančius faktus. 

Politikos apžvalgininko Tomo Janeliūno teigimu, tokie mesti rimti kaltinimai neturėtų suskaldyti valdančiosios daugumos. Tačiau tokie prezidentės pasakyti žodžiai būtinai turi būti patvirtinti arba paneigti.

„Nuo to priklausytų ar visa Darbo partija, ar konkretūs partijos nariai gali užimti dabartines pozicijas. Tai yra pakankamai rimtas kaltinimas“, – sakė apžvalgininkas T.Janeliūnas.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas turi leidimus dirbti su įslaptinta informacija.

Jeigu prezidentės žodžiai pasitvirtintų, mažų mažiausiai, kas turėtų būti padaryta, – apriboti leidimai dirbti su įslaptinta informacija.

„Jeigu įtarimai, kad jie yra veikiami arba bendradarbiauja su užsienio šalių slaptosiomis tarnybomis, pasitvirtintų, jiems greičiausiai kiltų rizika prarasti leidimus dirbti su įslaptinta informacija“, – sakė T.Janeliūnas.

Apžvalgininkas pabrėžė, kad institucijos, kurios atsakingos už darbui su įslaptinta informacija leidimų išdavimą, turėtų patvirtinti arba paneigti, ar jos turi kokios nors informacijos, kad galėtų tuos leidimus panaikinti.

Koalicija nesubyrėtų

T.Janeliūnas teigė, kad valdančioji koalicija neturėtų subyrėti, nes klausimas būtų apie konkrečias pareigas einančius „darbiečius“.

„Jeigu šie žmonės būtų pakeisti, teoriškai Darbo partija išlaikytų savo vietą koalicijoje. Tačiau tai priklauso nuo to, kaip pati Darbo partija reaguotų ir ar sutiktų pakeisti konkrečius žmones. Ar vis dėlto reikalautų esminių permainų visoje koalicijoje“, – sakė T.Janeliūnas.

Anot T.Janeliūno, jeigu paaiškėtų, kad Seimo pirmininkė L.Graužinienė arba NSGK pirmininkas A.Paulauskas yra veikiami Rusijos valdžios struktūrų, tai būtų nesuderinama su jų einamomis pareigomis.

T.Janeliūnas sutiko, kad susiklosčiusi situacija yra keista ir šiuo metu reikia konkretaus sprendimo.

„Negalima nesutikti, kad prezidentė turi teisę atsirinkti žmones, kas dalyvauja viename ar kitame pasitarime.

Anot apžvalgininko, motyvų gali būti įvairių. Prezidentei nebūtina įrodinėti, kodėl kviečia ar nekviečia konkrečius asmenis.

„Tačiau jeigu tai yra akivaizdus pretekstas arba paaiškinimas nuolatiniams susitikimams, kuriuose sprendžiami nacionalinės gynybos ir saugumo klausimai, logiška būtų, kad pozicijose, kurių vadovai turi spręsti šiuos klausimus, turi būti tinkami žmonės“, – paskutinius žodžius pabrėžė politikos apžvalgininkas.

Moteriška isterija?

Apžvalgininko Lauro Bielinio nuomone, prezidentė turi labai aiškiai pagrįsti savo žodžius. Nes šalies vadovė šiuo pareiškimu Seimo pirmininkę ir kitus aukštas pozicijas užimančius „darbiečius“ apkaltino valstybės išdavyste.

„Manyčiau, kad čia moteriška isterika, kuri jai padarys labai daug problemų“, – reaguodamas į prezidentės žodžius aiškino L.Bielinis.

Liudininkus, dokumentus, filmuotą medžiagą – bet ką, kas pagrindžia jos pasakytus žodžius, – D.Grybauskaitė turės pateikti.

„Turi būti paruošta didžiulė medžiaga. Kitu atveju ją bus galima apkaltinti, o „darbiečiai“ tikrai tai padarys – atviru politiniu šmeižtu rinkimų kampanijos metu. Tai apkaltos sudėtinė dalis, nes ji iš tikrųjų peržengė savo galių ribas. Jeigu ji neparems dokumentais, tai tikrai bus labai didelis skandalas“ – įsitikinęs L.Bielinis.

Politikos apžvalgininkas atkreipė dėmesį, kad tolesnis valstybės vadovių – D.Grybauskaitės ir L.Graužinienės darbas bus labai sudėtingas ir netgi neįmanomas.

Jo nuomone, jeigu politikės tarpusavyje nesugeba atskirti asmeninių ambicijų nuo einamų pareigų, Lietuva dar ilgai matys šių dviejų vadovių konfliktą.

Tačiau toks prezidentės akibrokštas Darbo partijai turi didelės naudos, kalbant apie prezidentės reitingus. L.Bielinio nuomone, jeigu sekmadienį vyktų balsavimas, D.Grybauskaitė pajustų labai didelį rinkėjų palaikymą.

Apžvalgininko nuomone, jeigu prezidentė įrodys savo žodžius, Lietuva turės labai didelę politinę bylą, susijusią su asmenimis valdžios viršūnėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.