Skaudi nelaimė pasienyje atskleidė karčią ugniagesių kasdienybę: žuvusysis ten dirbo norėdamas prisidurti prie algos

Pasienyje su Baltarusija antradienį mirtinai susižalojusiam Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) pareigūnui šis darbas buvo papildomas, siekiant prisidurti prie algos, tvirtina Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos vadovas Saulius Džiautas. Jo teigimu, menką atlygį gaunantys ugniagesiai dažnai turi sukti galvas, kaip papildomai užsidirbti.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Saulius Džiautas.<br>V.Balkūno nuotr.
Saulius Džiautas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 1, 2021, 2:15 PM, atnaujinta Sep 1, 2021, 5:02 PM

Su valdžios atstovais trečiadienį susitikęs S.Džiautas klausė, kodėl aplinkos paruošimo darbams yra pasitelkiami ugniagesiai, o ne šios srities specialistai.

„Paklausiau, kodėl nebuvo pasitelkti, pavyzdžiui, iš ESO padaliniai, kurie valo krūmynus ir elektros linijas, o naudojama pigi darbo jėga – ugniagesys. Priminiau ministrei, kad ugniagesiais rūpintis reikia ne tik tada, kai kažkas nutinka“, – po susitikimo sakė Ugniagesių gelbėtojų profsąjungos vadovas.

Valdžios atstovams uždavė svarbų klausimą

Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos vadovas S.Džiautas patikino, kad žuvusiojo šeimai bus išmokėta kompensacija, taip pat padengtos laidojimo išlaidos. Vidaus reikalų ministerijos BNS pateiktais duomenimis, preliminariai kompensacija turėtų siekti apie 160 tūkst. eurų.

Kartu S.Džiautas pažymėjo, kad pareigūnai nuo šiol bus aprūpinti papildomomis darbo saugos priemonėmis. Apie tai trečiadienį po susitikimo kalbėjo ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Sutarėme, kad jie bus aprūpinti visomis darbo saugos priemonėmis nebūdingo darbo, tai yra medkirčio, miško pjovėjo, žoliapjovio darbo saugos priemonėmis – neperpjaunamomis kelnėmis, dirbant su grandininiu pjūklu, ir taip toliau. Visos darbo saugos priemonės turi būti tinkamos būtent tam darbui.

Ugniagesio uniforma, kaip žinoma, yra specifinė, apsauganti nuo gaisrų, ir ne visada yra apsauganti nuo kitų darbų – medžio pašalinimas nuo kelio nėra tapatu miško arba krūmynų pjovimui“, – kalbėjo jis.

Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos vadovas teigė besitikintis geresnės komunikacijos su pasienyje dirbančiomis kariuomenės paramedikų komandomis. Be kita ko, profsąjungos vadovas vylėsi, kad bus užtikrintas ir greitas greitosios medicinos pagalbos automobilių atvykimas.

S.Džiautas per susitikimą valdžios atstovų klausė, kodėl koncertinos tiesimo aplinkos paruošimo darbams negalėjo būti pasitelkti ESO padaliniai, „kurie valo krūmynus ir elektros linijas, o naudojama pigi darbo jėga – ugniagesys“.

Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas trečiadienį pranešė, kad kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją ir Vyriausybę su reikalavimu kuo skubiau stabdyti statutinių pareigūnų siuntimą tiesti ir montuoti koncertinos tvorą pasienyje su Baltarusija, kol bus užtikrinamos saugios jų darbo sąlygos.

Susivienijimo pirmininko Vladimiro Banelio teigimu, ugniagesio gelbėtojo parengimas dirbti su grandininiu pjūklu atliekant gelbėjimo darbus negali būti tapatinamas su pasiruošimu tvoros tiesimo darbams, teritorijos valymo ir želdinių genėjimui. Tam reikia atskirų leidimų ir atitinkamos kvalifikacijos.

S.Džiautas: žuvusiajam tai buvo tik papildomas darbas

Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos vadovas taip pat paragino ugniagesiais rūpintis ne tik tada, kai nutinka nelaimė. Jis apgailestavo, kad dėl nedidelio atlyginimo ugniagesiams tenka griebtis papildomų darbų.

„Nuolatiniame nepritekliuje esantys ugniagesiai, gyvenantys skurdžiai, puola užsidirbti prie bet kokio darbo. Šis darbas buvo papildomas“, – neslėpė S.Džiautas.

Jis nurodė, kad šiuo metu trūksta 700 pareigūnų, kurių darbą „dengia“ persikomplektavę ugniagesiai.

„Žinoma, valstybei reikia pagalbos, bet ugniagesiams važiuoti į gaisrus trise, vietoje šešių, irgi nėra saugu. Tai globaliai spręstinas dalykas ir šioje Seimo sesijoje.

Tikiuosi, kad Vyriausybė tai įvykdys ir per tris likusius Seimo kadencijos metus ugniagesių sukomplektavimas atitiks standartus ir pasipildys 700 ugniagesių, bus tinkamas finansavimas ir vieninga tarnyba“, – vylėsi S.Džiautas.

Padėti nesuspėjo

Kaip trečiadienį pranešė Policijos departamentas, rugpjūčio 31 d. apie 9 val. 55 min. Varėnos r., Kalvių kaime, pasienio ruože, grandininiu pjūklu susižalojo tarnybos metu uniformuotas Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesys gelbėtojas Egidijus Karla, kuris įvykio vietoje mirė.

Neoficialiais lrytas.lt duomenimis, ugniagesį galėjo sužaloti trūkusi pjūklo grandinė. Nutrūkusi ji pataikė į pjūklą laikiusį vyrą ir jį mirtinai sužalojo. Greta buvę kiti ugniagesiai kolegai bandė padėti, vėliau jį dar bandė gelbėti ir atvykę greitosios pagalbos medikai, tačiau sužalojimai buvo per sunkūs.

Kaip jau skelbė lrytas.lt, ugniagesys žuvo ruošdamas vietą pjaunančios vielos, vadinamosios koncertinos, turinčios stabdyti migrantų srautą iš Baltarusijos, tiesimui.

Žuvusysis dirbo Ignalinos gelbėjimo tarnyboje. Ugniagesiai iš įvairių Lietuvos regionų jau trečia savaitė pasienyje dirbo numatytus darbus. Šią savaitę pasienyje darbavosi Panevėžio valdybos ugniagesiai. Ignalinos priešgaisrinės gelbėjimo tarnyba priklauso Panevėžio priešgaisrinei gelbėjimo valdybai.

Policija po nelaimės pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.