Po G. Nausėdos kalbos – svarbus D. Grybauskaitės įspėjimas: į Lietuvą atsibeldžia ekonominė krizė

Šalies vadovo Gitano Nausėdos metinio pranešimo Seime išklausyti atvykusi kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad nei prezidento kalboje, nei politikų planuose negirdi esminių, pasikeitusių globalios ekonomikos aplinkybių įvertinimo.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-06-16 11:19, atnaujinta 2022-06-16 11:36

„Yra didelė tikimybė, kad nuo teorijų apie stagfliaciją globali ekonomika pereina į recesiją, ir tai galime matyti jau šį rudenį ir žiemą. Tai reiškia, kad Lietuvoje ekonominė krizė taip pat atsibels dviejų – trijų mėnesių lago laikotarpyje.

Kodėl tai sakau? Nes visi planai apie papildomas lėšas, apie antiinfliacinius paketus jau turi atsižvelgti į geopolitinės ekonomikos lėtėjimą ir tai, kad tokių lėšų dėl ekonomikos susitraukimo gali nebūti.

Kol kas to negirdžiu – girdžiu kalbas, kurios buvo ir taikos, augimo ir klestėjimo laikotarpiu. Deja, šis laikotarpis baigiasi. Vienkartinės išmokos, vienkartiniai lėšų įliejimai į ekonomiką skatins ir didins infliaciją“, – perspėjo D.Grybauskaitė.

Prezidentės teigimu, tokia didelė infliacija kartu su ekonomikos sulėtėjimu yra absoliučiai neišvengiama ekonominė krizė.

„Tai visiems reikia turėti galvoje ir neturėti iliuzijų, nežadėti, ko negalime realizuoti, ir pradėti gyventi realybėje“, – pridūrė ji.

Anot jos, nepamatuotas, populistinis ekonomikos skatinimas, vienkartinės išmokos pandemijos metu visame pasaulyje buvo mada. „Dabar sutariama, kad tai buvo viena iš pagrindinių priežasčių, sukėlusių tokią didžiulę pasaulinę infliaciją. Inertiškai dabar siūlome tą patį“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

„Mūsų politikų kalbose negirdžiu, kad jie supranta, į kur smunka geopolitika, viso pasaulio ekonomika, paskui – ir Lietuvos ekonomika. Po pusmečio tokių galimybių ir lėšų nebus, o mes vis žadame ir žadame. Reikia baigti žadėti, atsižvelgti į realybę ir elgtis atsakingai“, – pabrėžė prezidentė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.