Nauja sveikuolių mada sukėlė tragediją: pusnuogiai įstrigo kalnuose

Lenkijos visuomenę sukrėtė penkių pusnuogių asmenų, šį sekmadienį įstrigusių snieguotose Beskidų kalno pusnyse, gelbėjimo operacija. Gelbėtojus iškvietė kiti turistai, pamatę, jog vien batus, šortus ir maikutes trumpomis rankovėmis dėvintys keturi jaunuoliai gaivina su jais kartu kopusią merginą.

​Lenkijos visuomenę sukrėtė penkių pusnuogių asmenų, šį sekmadienį įstrigusių snieguotose Beskidų kalno pusnyse, gelbėjimo operacija. Gelbėtojus iškvietė kiti turistai, pamatę, jog vien batus, šortus ir maikutes trumpomis rankovėmis dėvintys keturi jaunuoliai gaivina su jais kartu kopusią merginą.<br>Imago/Scanpix nuotr.
​Lenkijos visuomenę sukrėtė penkių pusnuogių asmenų, šį sekmadienį įstrigusių snieguotose Beskidų kalno pusnyse, gelbėjimo operacija. Gelbėtojus iškvietė kiti turistai, pamatę, jog vien batus, šortus ir maikutes trumpomis rankovėmis dėvintys keturi jaunuoliai gaivina su jais kartu kopusią merginą.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

2021-01-19 10:09

Kol atvyko gelbėtojai kiti turistai dalį savo rūbų paskolino sąmonę beprarandančiai merginai ir jos bendražygiams. Gelbėtojai merginą suvyniojo į specialius šilumą sulaikančius apklotus, ir nunešę ją nuo viršūnės perdavė greitosios pagalbos specialistams.

Medikams vos pavyko išgelbėti merginos gyvybę nes jos kūno temperatūra buvo nukritusi iki 25 laipsnių. Mergina tebėra sunkios būsenos, ji nušalo visas galūnes, dalį jų greičiausiai teks amputuoti.

Gelbėtojų tarnyba „GOPR Beskidy“ išplatino pareiškimą, kuriame paprašė ekstremalius poelgius mėgstančius tautiečius susilaikyti nuo kopimo į kalnus išsirengus. Pareiškime teigiama, jog tokie turistai pasivadino kalnų sveikuoliais, ir šią žiemą sukėlė savotišką madą socialiniuose tinkluose.

Nuotraukos bei filmukai apie kopimą žiemą į kalnus išsirengus esą tapo labai populiarūs, ir kelių užsigrūdinusių asmenų poelgį daug kas ėmė lengvabūdiškai mėgdžioti. Gelbėtojai pareiškė, jog visiems tą dieną kopusiems penkiems plikšiams galėjo baigtis liūdnai, nes kalno viršūnėje pūtė 85 metrų per sekundę vėjas.

Oro temperatūra buvo 14 laipsnių šalčio, tačiau dėl didelio vėjo reali jutiminė buvo gerokai mažesnė. Be to, minėti plikšiai ignoravo informaciją apie egzistuojantį antro laipsnio sniego griūties pavojų, ir su savimi kuprinėse neturėjo pasiėmę nei rūbų, nei maisto, nei sniego kasimo įrankių.

Beskidų kalnai sudaro šiaurinį Karpatų kalnų lanką, ir driekiasi per Lenkiją, Ukrainą, Čekiją, Slovakiją. Lenkijoje aukščiausia Beskidų viršūnė siekia 1725 metro ir yra vadinama Diablaku arba Babia Gora.

Kopti į pastarąją viršūnę galima iš įvairių pusių, o populiariausią ir lengviausią trasą įveikti nuo automobilių stovėjimo aikštelės trunka apie dvi su puse valandos. Vasaros savaitgaliais kopiančių būna tiek daug, jog net susidaro nenutrūkstama turistų eilė.

Žiemą turistų yra mažiau, tačiau kopimas į minėtą viršūnę ir tada išlieka populiaria pramoga.

Penkių nuogalių kvailystė kopti siaučiant stipriam vėjui ir stingdant šalčiui buvo prilyginta dar tragiškiau pasibaigusiai naujai žiemos maudynių madai.

Šį sausį Lenkijos socialinius tinklus užplūdo nuotraukos asmenų, nardančių iš vienos eketės į kitą. Kažkieno sugalvotą pramogą panoro pakartoti daugybė sveikuolių, ir vienam iš jų praėjusį šeštadienį toks nardymas baigėsi mirtimi.

Netoli Torunės esančiame Uršulevos ežere grupė sveikuolių iškirto dvi dideles eketes, viena nuo kitos nutolusias per keturis metrus. Sveikuoliai eketėse plaukiojo, o drąsiausi nardė iš vienos eketės į kitą.

Vienas toks drąsuolis nunėrė ne į tą pusę ir jam pritrūko oro rasti kelią atgal. Atvykę gelbėtojai vaikino atgaivinti neįstengė.

Tragedija šį šeštadienį pasibaigė ir vieno dvylikamečio berniuko pasivažinėjimas nuo kalno Varšuvos Ščenslivickų parke. Nuo kalno viršūnės įsibėgėjęs berniukas galva atsitrenkė į apačioje esantį suoliuką. Vaikas mirė vietoje.

Apžvalgininkai dėl minėtų nelaimių iš dalies kaltina COVID-19 pandemiją. Dėl jos metu taikomų apribojimų žmones esą yra priversti sėdėti namuose, ir yra labai ištroškę pramogų.

O kai gauna galimybę pasilinksminti, lengviau ryžtasi rizikingai pramogai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.