Pastarojo tipo žmonės dažnai kenčia dėl anstvorio, nes apimti streso į save kemša kalorijų bombas - šokoladą, pyragaičius, ledus.
Kaip sau padėti? Valgykite produktus, kurie ne tik nedidina svorio, bet ir padeda organizmui lengviau ištverti streso hormonų atakas.
Svarbi taisyklė - vengti saldumynų. Patyrus stresą, dažnai ranka pati tiesiasi link saldainių ar sausainių dėžutės. Jų suvalgius kraujyje padaugėja gliukozės, dėl to daugelis pajunta jėgų antplūdį. Tačiau gliukozės kiekiui vėl sugrįžus į normalų lygį, pajuntamas dar didesnis energijos trūkumas ir stresas.
Kur kas geresnis pagalbininkas - avokadas. Tai puikus organizmui naudingų riebiųjų rūgščių, antioksidantų (ypač vitamino C) ir kalio šaltinis. Šios medžiagos padeda sureguliuoti kraujo spaudimą. O širdžiai naudingo kalio avokaduose - netgi daugiau nei bananuose.
Gerai, jeigu po ranka turite ir produktų, kuriuose yra daug vitamino C, pavyzdžiui, mėlynių ar citrusinių vaisių. Vitaminas C saugo ląsteles nuo pažeidimų. Ne vienas tyrimas atskleidė, kad žmonėms, kurių kraujyje yra daugiau vitamino C, fizinis ir psichinis stresas pridaro mažiau žalos. Vitaminas C sumažina tokių streso hormonų, kaip kortizolis, poveikį.
Geras vaistais nuo streso - ir riešutai, kuriuose yra vitamino B6 ir omega-3 riebiųjų rūgščių. Šios medžiagos padeda sumažinti kraujo spaudimą ir kraujagyslių uždegimo požymius.
O geriausias patiekalas po įtemptos darbo dienos - pagamintas iš riebios žuvies, pavyzdžiui, lašišos, menkės ar tuno. Joje esančios omega-3 riebiosios rūgštys neutralizuoja hormonus kortizolį ir adrenaliną.
Jeigu nemėgstate žuvies, puikus pasirinkimas - patiekalas su špinatais. Ši žalia daržovė pasižymi dideliu magnio kiekiu, o medikams yra žinoma, kad mažas magnio kiekis sukelia galvos skausmus ir nuovargį. Tačiau špinatų nereikėtų perkaitinti, nes tuomet žūsta daug naudingųjų medžiagų - geriausia juos valgyti žalius ar tik vos vos pakaitintus.