Vegetariški receptai: ką pateikti mėsos nevalgantiems svečiams?

Šiandien daugelis žmonių turi draugų, kurie laikosi specialios dietos, yra alergiški tam tikriems maisto produktams arba tiesiog pasižymi išskirtiniu išrankumu, tad pasikvietus juos į svečius neretai sutrinkama, nes sunku išsiversti be įprastų produktų. Tačiau panikuoti neverta, rašo huffingtonpost.com.

Maisto gaminimas vegetarams neretai priverčia sutrikti net profesionalius virėjus.<br>M. Patašius
Maisto gaminimas vegetarams neretai priverčia sutrikti net profesionalius virėjus.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 28, 2012, 9:50 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:52 AM

Jau įprasta, kad maisto gaminimas vegetarams neretai priverčia sutrikti net profesionalius virėjus. Vis tik įvairūs medicininiai straipsniai, didėjantį mėsos suvartojamą siejantys su sveikatos problemomis, paskatina vis daugiau žmonių pabandyti bent vieną dieną per savaitę atsisakyti patiekalų su mėsa. JAV tai net tapo mada, nes netikėtai išpopuliarėjo „pirmadieniai be mėsos“. Tiesa, kai kurie žmonės dažnai net nesuvokia, jog vegetariškus patiekalus valgo netgi dažniau nei mėsiškus, tačiau jaučiasi nejaukiai, kai svečiuose daugelis valgo riebius kepsnius, o vegetarai draugai turi tenkintis kuklia salotų porcija.

Maisto ekspertai siūlo ne vieną idėją, kaip į vegetarišką meniu įlieti ne tik įvairių maistingųjų medžiagų, bet ir skonių bei spalvų. Štai sodo vakarėliui siūloma vegetarams pasiūlyti tokių skanių mėsainių be mėsos (vietoje įprasto kotleto – daržovių maltinukas), kad net įprastus mėsos patiekalus mėgstantys svečiai jų užsigeistų.

Taigi pagrindinė taisyklė – nepanikuoti ir nedaryti vienos didžiausių klaidų – pamiršti, kad vegetarai gali mėgautis sūriu, ir juo negardinti daugelio patiekalų.

Štai kelios idėjos, kurios galėtų praversti į svečius pasikvietus vegetarą:

Avižirnių ir artišokų paštetas – šis patiekalas yra puikus šaltas užkandis, kurį rekomenduojama pateikti kartu su skrudinta duona. Beje, didžioji dalis šaltųjų užkandžių ir taip yra vegetariški, tad ilgai mąstyti apie juos nereikėtų.

Sūrio fondiu – į karštą sūrį mirkomi daržovių gabaliukai ne tik yra puikus sprendimas vakarėliui, bet ir sutraukia visus svečius į vieną tašką.

„Saag Paneer“ – tai yra indiškas špinatų patiekalas, be galo populiarus šioje šalyje, kurioje yra daugiausiai vegetarų pasaulyje.

Daržovių mėsainis – šis mėsainis tikrai neprimins liūdnai atrodančių šaldytų daržovių kotletų, nes jame susipina puikūs pupelių bei raudonųjų pipirų skoniai.

Pica su pesto padažu, pomidorais bei fetos sūriu – nors galima surasti tikrai ne vieną vegetariškos picos receptą, ši nustebins tikrai ne vieną ilgametį vegetarą.

Tofu kepsneliai su salsos padažu – šis tofu patiekalas yra pagardintas aštriu ir sūroku pipiriniu salsos padažu, kuris tinka tiek kepsniams, tiek tofu receptams.

Keptų baklažanų, „halloumi“ sūrio ir pesto „burgeriai“ – graikiškas kepamas sūris, kuris išsiskiria savo sodriu skoniu, ne tik puikiai papildo baklažanus, bet ir dera su pesto padažu.

Sūrio enchilada su raudonuoju Čilės padažu – nors užsienyje šis patiekalas itin populiarus gaminamas su mėsa, siūloma išbandyti ir jo receptą, kuriame vištieną ar kitokią mėsą pakeičia sūris.

Makaronai su sūriu – mintis, kad vegetariški patiekalai yra itin sveiki – mitas, nes vegetarai dievina nesveiką maistą, o ypač – riebų sūrio ir makaronų patiekalą.

Bulvių ir kukurūzų fritata – tai itin paprastas ir skanus patiekalas, tinkamas tiek pusryčiams, tiek priešpiečiams. Puikus pasirinkimas, jei norite nustebinti ne tik draugus vegetarus, bet ir šeimos narius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.