Dešimt faktų apie žvėrieną

Senovės lietuvių ypač vertinta žvėriena sovietmečiu buvo tapusi deficitu, todėl jos vartojimo kultūra buvo nunykusi. Tačiau pastaruoju metu stirniena, šerniena ar briediena vis dažniau atsiranda ant Lietuvos gyventojų stalo. Kokios yra išskirtinės šios mėsos savybės ir kuo ji skiriasi nuo pramoniniu būdu auginamų gyvulių mėsos, paaiškina žvėrienos žinovas, įmonės „Viltlit” direktorius Vigilijus Vansevičius.

100 g žvėrienos yra beveik 100 proc. vitamino B12 paros normos, tai – svarbus energijos šaltinis.<br>123rf
100 g žvėrienos yra beveik 100 proc. vitamino B12 paros normos, tai – svarbus energijos šaltinis.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 8, 2012, 1:38 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 7:00 PM

1. Žvėriena nesukelia alergijų. Dėl savo natūralių savybių žvėriena daug rečiau nei naminių gyvulių mėsa sukelia alergines reakcijas. Specialistai pataria šia mėsa papildyti vaikų racioną, kadangi jie dažnai yra linkę į alerginius susirgimus. Pasak V. Vansevičiaus, mamos su mažais vaikais ypač vertina stirnieną, nes nepastebėta, kad ji sukeltų alergines reakcijas.

2. Natūralūs vitaminai ir mineralai. 100 g žvėrienos yra beveik 100 proc. vitamino B12 paros normos, tai – svarbus energijos šaltinis. Mėsoje esanti geležis reikalinga organizmo kraujo sistemai, cinkas veikia kaip antioksidantas, apsaugo žmogaus imuninę sistemą. Šie ir kiti vitaminai bei mineralinės medžiagos yra gaunami iš gamtos, nenaudojant sintetinių priedų, augimo stimuliatorių ar hormonų.

3. Antioksidantų šaltinis. Žvėrienoje yra daug antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių C bei E vitaminų. Su natūraliu pašaru žvėrių gaunami augalinės kilmės flavonoidai bei karatenoidai padeda apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų poveikio, taip pat mažina Alzhaimerio, širdies ligų bei vėžio riziką.

4. Mėsa „be streso“. Laukiniai gyvūnai yra medžiojami jiems įprastoje aplinkoje, todėl jie nepatiria naminiams gyvuliams sukeliamo streso. Mokslininkų teigimu, stresas paskatina biocheminius procesus gyvūno raumenyse, dėl to prastėja mėsos kokybė.

5. Liesesnė mėsa. Laukiniai gyvūnai yra aktyvesni bei minta žole, lapais, uogomis bei vaisiais, todėl jų mėsa yra liesesnė nei naminių gyvulių, mintančių kombinuotu pašaru. Mokslininkų teigimu, žvėrienoje yra tik 1/7 naminių gyvulių mėsai būdingo riebalų kiekio ir trečdaliu mažiau cholesterolio, tačiau yra organizmui būtinų polinesočiųjų riebalų. Liesesnė mėsa padeda išvengti nutukimo, rimtų kraujotakos susirgimų, sumažina infarkto bei diabeto tikimybę.

6. Mėsos ekologiškumas. Pasak „Viltlit“ direktoriaus, ekologiškus produktus vertinantiems lietuviams žvėriena yra neatsiejama raciono dalis. Šiais laikais Lietuvoje beveik neįmanoma rasti pramoniniu būdu auginamų gyvulių mėsos, kurią galima būtų vadinti ekologiška. Savo ruožtu, žvėrienos mėsa yra ekologiška, nes žvėris auga miške ir minta natūraliai, be jokių modifikuotų papildų.

7. Kitos mėsos spalvos. Žvėriena išsiskiria savo spalva. Kitaip nei naminė mėsa, ji paprastai būna sodriai raudonos arba rudos spalvos. „Viltlit“ direktoriaus teigimu, nereikia bijoti „tamsios“ mėsos, kadangi tai ženklas, jog gyvūnas buvo sveikas, užaugęs ir subrendęs natūralioje aplinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.