Kaip teisingai maitintis?

Jei žmogus nuolat užkandžiauja, nepriklausomai nuo to, kad jis nėra išalkęs, jei jam sunku laikytis mitybos režimo, jei jis nuolat galvoja apie valgį, jis yra pavojingoje zonoje, rašo „The Times of India“. Mitybos specialistai paskelbė pagrindines taisykles, kurių laikantis galima įveikti šias problemas.

90 proc. žmonių sugeba laikytis teisingos mitybos taisyklių, tačiau po to tarsi nutrūksta nuo grandinės.<br>123rf
90 proc. žmonių sugeba laikytis teisingos mitybos taisyklių, tačiau po to tarsi nutrūksta nuo grandinės.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 1, 2013, 4:35 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:11 AM

Pirmiausiai reikėtų nusistatyti dienos režimą: trys pagrindiniai valgymai ir du užkandžiavimai (daržovės ar vaisiai). Stenkitės daugiau nieko nevalgyti. Pagrindinė varomoji jėga – emocinis prisirišimas. Žinia, ne vienas pradeda be saiko valgyti, jei jis jaučiasi vienišas, būna susierzinęs, prastos nuotaikos ar kenčia dėl nuolatinio streso ir įtampos. 

Dietologai tokiais atvejais rekomenduoja kreiptis ir į psichologą, kuris padėtų pakelti savivertę ir suvokimo, įsisąmonimo lygį. Tačiau galima ir pačiam tai padaryti, tiesiog reikėtų prieš valgant kiekvieną patiekalą stabtelėti 10 sekundžių. Valgis neturėtų būti tarsi apdovanojimas ar laimėjimas.

Jei žmogus visiškai negalvoja apie mitybos racioną, bet svajoja kuo greičiau numesti svorio, atsiranda atvirkščias efektas. Kai organizmui pradeda stigti reikalingų ir naudingų medžiagų, jis pradeda taupyti kiekvieną riebalo gramą. Todėl geriau atsisakyti griežtų dietų, bet rinktis mažesnes porcijas ir subalansuotą racioną. 

Taip pat išsiaiškinta, kad 90 proc. žmonių sugeba laikytis teisingos mitybos taisyklių, tačiau po to tarsi nutrūksta nuo grandinės. Psichologų manymu, reikia vengti labai griežtų taisyklių ir leisti sau bent retsykiais šiek tiek pasmaguriauti. Taip pat ekspertai skiria dar vieną žmogaus valgymo elgesio tipą, kurį pavadino „zombiu“. Žmogus apskritai nepastebi, ką valgo. Todėl jokiu būdu negalima valgyti žiūrint televizorių ar skaitant laikraštį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?