Trumpiausią metų naktį - skalsūs valgiai (receptas)

Joninių patiekalai Lietuvoje susiję su apeigomis ir burtais, kurie aiškindavo, ką galima kepti ant laužo, naudoti pieną ar vandenį. Ypač tikėta rugiais, nes naktį raganos virdavusios košę iš šių javų, o nusiprausę nuo rugių nubraukta rasa žmonės esą pasisemdavo stiprybės visiems metams.

Tešloje keptas kumpis.
Tešloje keptas kumpis.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Jun 22, 2013, 11:46 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:25 AM

Tikėdami stebuklinga augalų galia trumpiausią metų naktį lietuviai ne tik pindavo vainikus, rinkdavo žolynus ir juos džiovindavo, kad turėtų iš ko išsivirti arbatos ištisus metus.

Lietuviai taip pat mėgdavo žolynais apkaišyti trobas ir tvartus, kad karvės duotų daugiau pieno.

Todėl tradicinis Joninių gardumynas – varškės sūris, o troškuliui malšinti šeimininkės užraugdavo išrūgų giros.

Lauže būdavo kepamos bulvės, kurias užgerdavo rūgpieniu, o sutemus vyrai eidavo vėžiauti.

Kulinarinį paveldą tyrinėjanti Alantos technologijos ir verslo mokyklos pedagogė Dalia Žygelienė atgaivino ne vieną užmirštą patiekalą.

Ji atkreipė dėmesį, kad ruošdamosi Joninėms moterys stengdavosi vienu šūviu nušauti du zuikius – ruginėje tešloje kepdavo kumpį, dažnai išsaugotą nuo žiemos, todėl atskirai nereikėdavo kepti duonos.

Paprotys naudoti ruginę tešlą kaip indą siekia beveik viduramžius. Į ruginę bandelę, išskaptavus jos minkštimą, būdavo pilama sriuba ar koks tirštesnis troškinys. Tešloje būdavo kepama ne tik mėsa, bet ir žuvis.

D.Žygelienė tikino, kad kepti kumpį ruginėje tešloje labai patogu. Toks kepsnys atrodo kaip duonos kepaliukas, jį patogu pjaustyti riekelėmis ir valgyti rankomis.

Todėl nereikia dairytis lėkščių, užtenka turėti servetėlių.

„Senovėje žmonės buvo praktiškesni nei mes. Tai rodo valgių ruošimo tradicijos.

Švęsdami trumpiausią metų naktį mūsų protėviai valgė saikingai, nes pagrindinis dėmesys būdavo skiriamas apeigoms ir burtams“, – priminė D.Žygelienė.

Tešloje keptas kumpis

Reikės:

1 kg kiaulienos kumpio

druskos

pipirų

česnakų

kmynų

Duonos tešlai reikės:

200 g raugo

300 g vandens

600 g rupių ruginių miltų

200 g kvietinių miltų

30 g druskos

30 g cukraus

30 g aliejaus

20 g kmynų

Iš pradžių pasigaminkite raugo. Paimkite stiklinę rupių ruginių miltų, įpilkite stiklinę šilto vandens, išmaišykite ir laikykite parą šiltoje patalpoje.

Vėliau trečdalį miltų užpilkite šiltu vandeniu, išmaišykite, sudėkite paruoštą duonos raugą. Tešlos viršų apibarstykite miltais, uždenkite ir vėl šiltai palikite per naktį.

Rytą į tešlą sudėkite druską, kmynus, likusius miltus, išminkykite ir palikite, kad vėl pakiltų.

Iš anksto būtina marinuoti ir kumpį. Mėsą įtrinkite druska, pipirais, česnakais, kmynais ir palikite per naktį.

Tada iškočiokite tešlą, marinuotą mėsą dėkite jos viduryje ir suformuokite kepaliuką.

Kepkite orkaitėje ar krosnyje 1,5–2 valandas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.