Tikėdami stebuklinga augalų galia trumpiausią metų naktį lietuviai ne tik pindavo vainikus, rinkdavo žolynus ir juos džiovindavo, kad turėtų iš ko išsivirti arbatos ištisus metus.
Lietuviai taip pat mėgdavo žolynais apkaišyti trobas ir tvartus, kad karvės duotų daugiau pieno.
Todėl tradicinis Joninių gardumynas – varškės sūris, o troškuliui malšinti šeimininkės užraugdavo išrūgų giros.
Lauže būdavo kepamos bulvės, kurias užgerdavo rūgpieniu, o sutemus vyrai eidavo vėžiauti.
Kulinarinį paveldą tyrinėjanti Alantos technologijos ir verslo mokyklos pedagogė Dalia Žygelienė atgaivino ne vieną užmirštą patiekalą.
Ji atkreipė dėmesį, kad ruošdamosi Joninėms moterys stengdavosi vienu šūviu nušauti du zuikius – ruginėje tešloje kepdavo kumpį, dažnai išsaugotą nuo žiemos, todėl atskirai nereikėdavo kepti duonos.
Paprotys naudoti ruginę tešlą kaip indą siekia beveik viduramžius. Į ruginę bandelę, išskaptavus jos minkštimą, būdavo pilama sriuba ar koks tirštesnis troškinys. Tešloje būdavo kepama ne tik mėsa, bet ir žuvis.
D.Žygelienė tikino, kad kepti kumpį ruginėje tešloje labai patogu. Toks kepsnys atrodo kaip duonos kepaliukas, jį patogu pjaustyti riekelėmis ir valgyti rankomis.
Todėl nereikia dairytis lėkščių, užtenka turėti servetėlių.
„Senovėje žmonės buvo praktiškesni nei mes. Tai rodo valgių ruošimo tradicijos.
Švęsdami trumpiausią metų naktį mūsų protėviai valgė saikingai, nes pagrindinis dėmesys būdavo skiriamas apeigoms ir burtams“, – priminė D.Žygelienė.
Tešloje keptas kumpis
Reikės:
1 kg kiaulienos kumpio
druskos
pipirų
česnakų
kmynų
Duonos tešlai reikės:
200 g raugo
300 g vandens
600 g rupių ruginių miltų
200 g kvietinių miltų
30 g druskos
30 g cukraus
30 g aliejaus
20 g kmynų
Iš pradžių pasigaminkite raugo. Paimkite stiklinę rupių ruginių miltų, įpilkite stiklinę šilto vandens, išmaišykite ir laikykite parą šiltoje patalpoje.
Vėliau trečdalį miltų užpilkite šiltu vandeniu, išmaišykite, sudėkite paruoštą duonos raugą. Tešlos viršų apibarstykite miltais, uždenkite ir vėl šiltai palikite per naktį.
Rytą į tešlą sudėkite druską, kmynus, likusius miltus, išminkykite ir palikite, kad vėl pakiltų.
Iš anksto būtina marinuoti ir kumpį. Mėsą įtrinkite druska, pipirais, česnakais, kmynais ir palikite per naktį.
Tada iškočiokite tešlą, marinuotą mėsą dėkite jos viduryje ir suformuokite kepaliuką.
Kepkite orkaitėje ar krosnyje 1,5–2 valandas.