Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Alus dera ne tik su kepta duona, bet ir su desertais (receptas)

Lietuviai, išgirdę žodį „alus“, dažniausiai nupiešia savo vaizduotėje bokalą, sklidiną gintarinio gėrimo, ir keptos duonos lėkštę. Ketvirtadienį virtuvės šefė Liucija Makovska ir alaus someljė, virtuvės šefas Donatas Dabrovolskas pasiryžo sugriauti šį stereotipą. Jiedu sostinės gyventojams pristatė alaus ir desertų meniu.

Keptas varškės sūris.
Keptas varškės sūris.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 6, 2014, 10:18 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:54 PM

Į taures su aukšta kojele supilstę keturių skirtingų rūšių alų virtuvės šefai pristatė mažų mažiausiai netikėtą meniu: creme brulee su citrusiniais vaisiais, karamelizuotą obuolių pyragą su ledais, keptą varškės sūrį ir šokoladinę suflė su griliažu bei pelėsiniu sūriu. Šių desertų ir alaus dermė praplėtė degustacijoje dalyvavusių žmonių akiratį - niekada nėra vėlu eksperimentuoti ir ieškoti naujų skonių derinių.

„Alus Lietuvoje visada buvo itin populiarus gėrimas, tačiau jo tikslingas derinimas su įvairiais maisto produktais tik dabar sulaukia dėmesio. Man pačiai ruošiantis šiai degustacijai pirmą kartą teko desertus derinti prie alaus. Tai buvo įdomus iššūkis – reikia apjungti alaus ir deserto skonius bei poskonius taip, kad jie vienas kito neužgožtų, o priešingai – sustiprintų, kad užgeriant desertą alumi išryškėtų subtilūs skonio niuansai, atspalviai“, – sakė „Forest“ virtuvės šefė L.Makovska.

Jos kolega Donatas pridūrė, kad dažnai žmonės nemoka gerti alaus, tiksliau, jo ragauti. Visiems gerai žinomas šūkis apie karštus čeburekus ir šaltą alų - ne itin teisingas. Pasak alaus someljė, šį gėrimą reikia ragauti kambario temperatūros, mat tik gana šiltame aluje atsiskleidžia įvairūs poskoniai: karamelė, citrusiniai vaisiai ir t. t.

„Kartais žmonės gerdami alų, pastebi, kad jis neskanus, nors ragauja jį su neteisingu maistu. Derinant alų su maistu svarbiausia teisingai įvertinti alaus ir maisto skonių intensyvumą. Nei vienas, nei kitas negali dominuoti. Tai pagrindinis principas. Saldumas, kartumas, sūrumas, rūgštumas skirtingai dera su skirtingu alumi, todėl labai svarbu pasirinkti teisingai“, – sakė D.Dabrovolskas.

Keptas varškės sūris

Vienai deserto porcijai reikės:

100 g 22 proc. riebumo varškės sūrio

Medaus

Marinatui:

1 v. š. apelsinų sulčių

1 v. š. alyvuogių aliejaus

Čiobrelių

Tempuros tešlai:

1 kiaušinio

1 stiklinės šalto vandens

1 stiklinės ryžių miltų

Balzaminio acto, medaus ir raudono vyno padažui:

50 g raudono vyno

25 g natūralaus medaus

25 g balzaminio acto

Čiobrelių

Sūris supjaustomas ir trumpai marinuojamas apelsinų sulčių, alyvuogių aliejaus ir smulkintų čiobrelių marinate. Ruošiama tempuros tešla: išplakamas kiaušinis, įpilama šalto vandens ir išmaišoma su ryžių miltais. Sūris apvoliojamas miltuose ir paruoštoje tešloje bei kepamas įkaitintoje gruzdintuvėje apie 3 minutes. Ruošiant padažą, į puodą pilamas vynas, balzaminis actas, dedamas natūralus medus ir čiobrelio šakelės. Verdama ant silpnos kaitros, kol padažas pradeda tirštėti. Sūris patiekiamas su medumi ir paruoštu padažu. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.