Šventėje - galimybė paskanauti ir vienuolių gaminto vyno

Šviežiai traiškytomis vynuogėmis ir obuoliais kvepianti paroda-šventė „Vinalia Rustica" svetingumo komplekse „Monte Pacis" kvies mokytis, pažinti, ragauti, bendrauti ir džiaugtis derliaus vaisiais.

Derliaus šventė svetingumo komplekse „Monte Pacis".<br>A.Bulotos nuotr.
Derliaus šventė svetingumo komplekse „Monte Pacis".<br>A.Bulotos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:10 PM

Šiuo metu daugelyje mūsų klimato šalių pats darbymetis – baigiami derliaus surinkimo darbai. Visais laikais tautos brangino savo žemėje augančias gamtos vertybes, tad dažnai derliaus rinkimas buvo laikomas ne tik atsakingu darbu, bet ir ypač svarbiu, kone sakraliniu ritualu. O darbai užbaigiami šventėmis.

Bėgant metams, keičiantis ne tik tradicijoms, bet ir klimatui, kai kurios jų išnyko, o kitos išaugo iki festivalių, švenčiamų ir šiandien: pomidorų, figų, grybų, alyvuogių. Šviežiai spaustu vynu kvepiančios kaimiškos vynuogių ir kitų gėrybių rinkimo šventės minimos daugelyje šalių, o kildinamos net iš senovės Romos laikų, kai buvo vadintos „Vinalia Rustica".

Pirmą kartą Lietuvoje šį rudenį, rugsėjo mėnesio 12-13 dienomis vyno parodą-šventę  „Vinalia Rustica" rengia svetingumo kompleksas „Monte Pacis", įsikūręs Pažaislio vienuolyne. Kodėl?

Vyno istorijoje vienuoliai vaidina labai svarbų vaidmenį: viduramžiais praktiškai beveik visi patys save išlaikantys vienuolynai gamino vyną, alų ar įvairių žolelių trauktines pajamoms gauti, mišioms ar pačių vartojimui gerai sveikatai palaikyti. Taip, sveikatai.

Šv. Benediktas Regulos XV skyriuje nurodo net kiekį – 270 ml kiekvienam broliui per dieną „...esant būtinybei geriau išgerti šiek tiek vyno, nei didelį (gobšų) kaušą vandens“.

Praktiškai visoje dabartinėje Europoje (ir už jos ribų) įvairios kongregacijos nuosekliai ir kruopščiai šalia maldų ir kitų dvasinių reikalų vykdė vyndarystę: benediktinai Burgundijoje, Bordo, Šampanėje (Prancūzija) palei Reino upę (Vokietija), jų baltieji broliai cisterai Mozelio upės slėniuose, Šablis, Luaroje, Provanse, Ronoje, Langedoke (Prancūzija). Vyndarystėje šiems vienuoliams priskiriami žemės drenavimo, vynmedžių klonavimo ir terroir svarbos išryškinimo nuopelnai.

Žinoma, Italijos kamaldulių vienuoliai XVII a. apsigyvenę Pažaislio vienuolyne, vyndaryste užsiimti negalėjo dėl gamtos sąlygų, tačiau jų broliai Toskanoje ir šiandien tebegamina vyną, kurio bus galima paragauti parodoje-šventėje „Vinalia Rustica".

Turbūt retas žino, kad šio unikalaus baroko statinio forma žvelgiant iš viršaus atspindi taurę.

XVII a. pailgo stačiakampio formos su įvažiuojamąja alėja iš vakarų ir sodais iš šiaurės bei pietų vienuolyno sklypas buvo tobulai integruotas į vietovės struktūrą. Pasirinkta sklypo forma atitiko vienuolyno reikmes ir turėjo nevienareikšmę simbolinę prasmę išoriniu pavidalu primindama ir sakralinį medį (kamienas – tai alėja, o medžio vainikas – vidurinė sklypo dalis su sodais) ir šio ordino herbą: du balandžiai (prigludę sodai), geriantys iš vienos taurės (vidurinė sklypo dalis su alėja). Laima Šinkūnaitė. Kelionė į Ramybės kalną. Pažaislio kamaldulių vienuolyno dailės ikonologija. Mokslinė monografija, Vilnius, 2014, p.22.

Būtent vidurinėje sklypo dalyje fundatorius LDK kancleris K.Z.Pacas XVII a. sau ir svečiams pastatydino namus, kuriuose šiandien antrus metus veikia svetingumo kompleksas „Monte Pacis". Itin senas tradicijas turinti derliaus šventė  „Vinalia Rustica" bus surengta Karietų aikštėje, kurioje kadaise sustodavo didikų karietos. Daugiau nei prieš tris šimtus metų čia vyko įvairūs priėmimai ir šventės – mūsų protėviai gyveno aktyvų socialinį ir kultūrinį gyvenimą.

Dvi dienas pažintiniame, saikingą vyno kultūrą puoselėjančiame renginyje vyno importuotojai „Amka”, „Eugesta”, „Filipopolis”, „Prike“ bei „Vyno guru” pristatys vyno pasaulio naujienas, o svetingumo kompleksas „Monte Pacis" - ne tik kamaldulių, bet ir kitų vienuolių padarytą bei sertifikuotą Šv. Mišių vyną, nepamirštant Šv. Benedikto nurodyto saikingo kiekio.

Abi dienas profesionalūs somelje Jurga Karinauskaitė, Stanislav Smolskij, Indra Ramanauskienė ves paskaitas ir degustacijas, konsultuos visus norinčius. Kad svečiai nesijaustų lyg mokykloje, skambės gyvai atliekama muzika, bus kepami ne tik kepsniai, bet gaminami obuolių, grybų ir kitų mūsų krašto gėrybių patiekalai.

Pirmąjį vakarą bus pristatytas stilizuotas vynuogių traiškymas, o antrąją šventės dieną pradėsime subtiliais putojančio vyno „Valdo“ vėlyvaisiais pusryčiais – degustacija. Bus pagerbtos ir kitos mūsų krašto derliaus gėrybės: obuoliai, medus, sūris.

Kultūringas, pažintinis ir žaismingas dvi dienas trunkantis renginys po atviru dangumi pradės naują svetingumo komplekso „Monte Pacis" sezoną, kuriame laukia daug jau pamėgtų renginių bei naujovių. Dar rugsėjį vyks Gospel Kauno dienos, spalį - atvirų durų jaunavedžiams, lapkritį - jauno vyno šventė, bus tęsiamas Gyvų pašnekesių ciklas „Monte Pacis".

O didžiausia naujo sezono naujiena – naujas svetingumo komplekso  „Monte Pacis" virtuvės šefas! Net pusę metų užtruko, bet pavyko prisivilioti atgal iš „Londono mišelinų“ Ernestą Viršilą, kuris prieš keturis metus paliko 5 žvaigždučių viešbučio vyriausiojo virtuvės šefo chalatą ir išvyko į Londoną ieškoti patirties.

„Pirmiausia, dirbant 80-100 valandų per savaitę, kulinarinę pasaulėžiūrą apvertė šefas Gordon Ramsey dirbant Michelin žvaigždute įvertintame restorane „Gordon Ramsey MAZE“, - sako Ernestas šia patirtimi neapsiribojęs ir perėjęs į privataus Londono klubo virtuvę. Ten ne tik gamino pasaulinio lygio žvaigždėms, bet mokėsi iš itin garsių virtuvės šefų atvykusių iš 2-3 „Michelin" žvaigždutėmis įvertintų restoranų. Žymiausi - desertų meistras Claude'as La Marche, kulinarijos žvaigždė - Jeanas-Lucas Mongondinas, ne kartą bendrauti teko ir su žymiuoju Alainas Ducasse.

Į svetingumo kompleksą  „Monte Pacis" Ernestas Viršila atvyksta tiesiai iš kitos gastronomijos žvaigždės Peteris Gordonas (fusion virtuvės virtuozo) restorano virtuvės. Profesionalus, atsakingas, užsispyręs ir ambicingas, jaunas, charizmatiškas vyras parveža jums savo patirtį ir paskutines žinias iš maisto madas diktuojančių Londono restoranų!

Daugiau informacijos rasite www.montepacis.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?