Karališkam alui – karališkas įvertinimas

Čekišką alų žino net ir tie, kurie negeria alaus. O ar žinote, kad vienas šios šalies alus pagrįstai gali vadintis pačiu geriausiu pasaulyje? Tai „Krušovice Imperial“. Geriausiu jį pripažino prestižinio konkurso „World Beer Awards“ vertinimo komisija, šiam alui skyrusi aukščiausius apdovanojimus šių metų geriausio pasaulyje ir geriausio Europoje čekiško pilsnerio kategorijose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 25, 2014, 10:00 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 4:48 PM

„Puikiai subalansuotas pilsnerio stiliaus alus, pasižymintis ištaigingu skoniu ir solidžiu, burnoje išliekančiu kartumu“, ‒ taip konkurso vertinimo komisija apibūdino „Krušovice Imperial“.

Šviesiojo „Krušovice Imperial“ alaus gamybai naudojami Bohemijos salyklai, visame pasaulyje vertinami čekiški aromatiniai Saaz apyniai ir šaltinio vanduo iš Krivoklato miško. Kruopščiai atrinktos žaliavos alui suteikia išraiškingą saldumo, gilaus aromato ir malonaus apynių kartumo derinį, kuris sužavėjo tiek ekspertus, tiek čekiško alaus mėgėjus visame pasaulyje.

Šis alus pasižymi ne tik išskirtiniu skoniu, bet ir istorija. „Krušovice“ – vienintelė alaus darykla, kada nors priklausiusi karališkajai šeimai.

1581 m. Krušovicų kaime netoli Prahos įkurta darykla po poros metų perėjo Bohemijos karaliaus ir Šventosios Romos Imperijos valdovo Rudolfo II nuosavybėn. Todėl daryklos herbe atsirado ir šiandien matomas Austrijos imperatorių karūnos atvaizdas.

Pasakojama, kad imperatorius Rudolfas II ypač mėgo „Krušovice“ alų ir asmeniškai rūpinosi, kad daryklai nestigtų aukščiausios kokybės žaliavų. Nors darykla smarkiai nukentėjo Trisdešimtmečio karo metu (1618-1648 m.), alaus gamyba Krušovicuose visuomet buvo greitai atkuriama.

Šiandien tai – ne tik viena seniausių alaus daryklų Čekijoje, bet ir viena moderniausių. Ji yra įsikūrusi pačioje aludarių krašto širdyje – Bohemijoje. Ir tai yra vienintelė vieta pasaulyje, kur gaminamas „Krušovice“ alus. Nors jis tiekiamas į daugiau nei 30 šalių, nesvarbu, kur jį pirksite – visuomet įsigysite originalų Čekijoje pagamintą alų.

Beje, šiandien „Krušovice“ alus – oficialus Prahos pilies, kurioje įsikūrusi Prezidentūra, alus.

Kad „Krušovice“ daryklos alus yra vertas karalių karūnos, patvirtina ir tai, kad jis apdovanojamas ne pirmą kartą. 2012 metais San Diege vykusiuose Pasaulio alaus taurės rinkimuose („World Beer Cup“) jis laimėjo sidabro medalį, o 2006-aisiais tose pačiose varžybose buvo įvertintas auksu.

Kitas tos pačios daryklos alus – tamsusis „Krušovice Černe“ , pasižymintis lengva saldžia karamele ir kartumu, taip pat yra pelnęs ne vieną apdovanojimą.

Šiemetiniame „World Beer Awards“ čekų aludarių sukurtas ir gaminamas „Krušovice Imperial“ nurungė 16 Čekijos ir 29 Vokietijos aludarių gaminius, nekalbant apie pilsnerius iš Azijos ir Šiaurės bei Pietų Amerikos.

Nuo 2007-ųjų organizuojamas „World Beer Awards“ konkursas laikomas vienu prestižiškiausių pasaulyje. Konkurso metu vertinamos ir apdovanojamos visame pasaulyje pripažįstamos alaus rūšys. Nugalėtojai atrenkami vertinant alų aklosiose degustacijose – pirmiausiai regioninėse atrankose Azijoje, Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Vėliau atrankų nugalėtojai vertinami pasauliniame konkurse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.