Auksinė „Krušovice“ istorija tęsiasi jau 433 metus

Krušovicų vietovė, nors ir įsikūręs Prahos pašonėje, greičiausiai būtų likęs niekam nežinomas, jei ne alus. Alus, kurį dabar ragauja ir giria viso pasaulio ekspertai ir mėgėjai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 1, 2014, 10:01 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 6:30 AM

1581 metais įkurta Krušovicų alaus darykla jau po poros metų perėjo į Šventosios Romos imperatoriaus bei Bohemijos karaliaus Rudolfo II nuosavybę. Nuo to laiko daryklos herbe puikuojasi Austrijos imperijos karūnos atvaizdas.

Kalbama, kad imperatorius labai mėgdavo Krušovicuose verdamą alų ir rūpestingai prižiūrėdavo aludarių darbą, nuolat stengdamasis, kad juos pasiektų tik kokybiškiausios žaliavos.

Nors Trisdešimtmečio karo ir vėlesnių konfliktų metu darykla nukentėdavo, tačiau greitai vėl pakildavo kone iš pelenų. Šiuo metu tai – viena moderniausių Čekijos alaus daryklų.

Tačiau Rudolfo II pamokos neliko pamirštos ir šiais laikais. Reikia įrodymų? Kas gali būti iškalbingiau, jei ne aukščiausi įvertinimai, suteikti Krušovicuose verdamam alui!

Jungtinėje Karalystėje kasmet vykstančio prestižinio konkurso „World Beer Awards“ komisijai šįmet teko tik nukelti kepurę prieš čekų aludarių meistrystę: „Krušovice Imperial“ rūšis pripažinta geriausia tiek Europoje, tiek visame pasaulyje čekiško „Pilsner“ alaus kategorijoje.

Puikiai subalansuotas „Pilsner“ tipo alus, pasižymintis išskirtiniu skoniu ir solidžiu, burnoje išliekančiu kartumu. Taip vertintojų komisija apibūdino šios kategorijos nugalėtoją.

„Krušovice Imperial“ šiame prestižiniame Jungtinėje Karalystėje vykstančiame konkurse nurungė pagrindinius konkurentus – 16 Čekijos ir 29 Vokietijos aludarių gaminius. Maža to, konkursui buvo pristatyta daug „Pilsner“ alaus rūšių iš Šiaurės bei Pietų Amerikos ir Azijos.

Ši šviesiojo alaus rūšis verdama iš salyklo, kuris gaminamas iš Bohemijoje užaugintų miežių. Išskirtinio skonio suteikia visame pasaulyje puikiai žinomi čekiški 'Saaz' apyniai.

Kiekvienam aludariui žinoma, kad jo produkto skonis labai priklauso nuo vandens. „Krušovice Imperial“ verdamas naudojant vandenį iš šaltinio, esančio Krivoklato miške.

Tinkamai suderinus šias kruopščiai atrinktas žaliavas ir gaunamas išraiškingo saldumo, gilaus aromato bei malonaus apynių kartumo derinys. „Krušovice Imperial“ viso pasaulio alaus mėgėjams įsimena ir sodriu, ilgai burnoje išliekančiu skoniu bei poskoniu.

Būtų naivu manyti, kad „World Beer Award“ apdovanojimas – vienintelis, kurio yra sulaukusi ši legendinė alaus darykla. Šįmet tarptautiniame konkurse „International Beer Challenge“ bronzos medalį nuskynė tamsusis lageris „Krušovice Černé“, tokio pat apdovanojimo sulaukė ir „Krušovice Imperial“.

Tad ne veltui šiuo metu „Krušovice“ yra stipriausias ir sparčiausiai augantis Čekijos alaus prekės ženklas Baltijos šalyse.

Šios daryklos alus pastaruoju metu platinamas trijose dešimtyse pasaulio valstybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti