Keturi filmai įkvėps gurmaniškiems eksperimentams

Kadras iš filmo „Kritikai gurmanai“. Jame supažindinama su penkiais maisto ekspertais, tarp kurių – ir lietuvė A.Misevičiūtė.
Kadras iš filmo „Kritikai gurmanai“. Jame supažindinama su penkiais maisto ekspertais, tarp kurių – ir lietuvė A.Misevičiūtė.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 19, 2015, 12:40 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 12:04 PM

Ar maisto gaminimas yra menas? To klausia ir bando atsakyti 20-ojo „Kino pavasario“ programa „Kulinariniai filmai“. Keturi dokumentiniai filmai – keturios skirtingos kelionės po kulinarijos pasaulį ir jo užkulisius.

Lietuvoje gyvenantis virtuvės šefas italas Gianas Luca Demarco pasidalijo savo įspūdžiais apie šią gurmaniškiems eksperimentams įkvepiančią programą. Virtuvės profesionalams jis rekomenduoja juostas „Atrandant Gastoną“ („Finding Gaston“) ir „Vakarienė kaip sapnas“ („The Dream“) bei linki, kad kolegos užsidegtų tokia pačia aistra savo darbui kaip šių filmų herojai.

Visus virtuvės entuziastus kulinaras kviečia į filmą „Kritikai gurmanai“ („Foodies – the Culinary Jetset“), nes tai – išskirtinė galimybė pamatyti, ką veikia maisto kritikai, ir sužinoti, ką reiškia valgyti geriausiuose pasaulio restoranuose.

Gianas Luca Demarco ragina nepraleisti ir filmo „Steiko (r)evoliucija“ („Steak (R)evolution“), kad suvoktum, kiek reikia pastangų, kad kliento lėkštę pasiektų taip mėgiami kokybiški mėsos patiekalai.

Trumpai – apie visus filmus.

Kritikai gurmanai / Foodies – The Culinary Jetset

Režisieriai: Thomas Jackson, Charlotte Landelius, Henrik Stockare, Švedija, 2014 m.

Kulinarija gali būti menu, todėl turi būti ir šio meno vertintojų. Dokumentinis filmas supažindina su penkiais „foodies“ – aukštosios virtuvės ekspertais, kuriems „Michelin“ gidas atstoja Bibliją.

Penki ekspertai, penkios asmenybės su savita pasaulėžiūra ir skirtingu skoniu. Tarp jų – lietuvė Aistė Misevičiūtė, buvusi modelis, gyvenanti Prancūzijoje ir itin mėgstanti Japonijos virtuvę. Kiti ekspertai – JAV naftos bendrovės vadovas, linksmuolis iš anglų darbininkų klasės, pirmuosius žingsnius skonių pasaulyje daranti studentė iš Honkongo ir tėvų pinigus žarstantis jaunuolis.

Vilniaus ir Honkongo daugiaaukščiai bei geriausių restoranų užkulisiai, vienišos kelionės per pusę Žemės rutulio ir triukšmingi maisto „blogerių“ susirinkimai, virtuvės šefų meilė ir neapykanta vertintojams, kurių neruošia joks pasaulio universitetas, kulinarijos mados ir (ne)tradiciniai patiekalai – šis filmas vienu metu yra sūrus ir saldus, sotus ir lengvas.

Surask Gastoną / Finding Gaston

Režisierė – Julia Patricia Perez, Peru, 2014 m.

Pasaulyje yra daug virtuvės šefų. Tik vienas jų yra laikomas nacionaliniu herojumi. Susipažinkite su Gastónu Acurio, Peru pasididžiavimu, ikona ir geriausiu šalies ambasadoriumi. Anot „Washington Post“, Peru sostinės Limos istorija (net ne kulinarijos, o visa!) yra skirstoma į dvi dalis: prieš Gastóną ir po Gastóno.

Era prieš Gastóną buvo kupina tamsos, sutrikimo ir ketčupo. 1994 m. Gastónui atidarius pirmąjį restoraną, niūrioji Lima lėtai, bet užtikrintai išsikovojo teisę vadintis Pietų Amerikos kulinarijos sostine. Gastóno franšizės restoranų skaičius visame pasaulyje artėja prie 50, jis vadinamas žymiausia Peru eksporto prekės ženklu, tačiau didžiausią darbą tebeatlieka tėvynėje.

Pasitelkęs kulinariją ir besąlygišką tikėjimą gerais darbais, jis pakeitė šalį. Geriausiai tai įrodo jauni žmonės, norintys būti tokie pat, kaip Gastónas: išmintingi, plačios širdies, reiklūs vizionieriai. Filmas – tai pažintis su Peru virtuve ir žmogaus ambicijomis, kurios svajones paverčia tikrove.

Steiko (r)evoliucija / Steak (R)evolution

Režisieriai – Franck Ribière, Prancūzija, 2014

Kur pasaulyje galima rasti skaniausią jautienos steiką? Uždavę sau šį klausimą, prancūzai kino prodiuseris Franckas Ribière ir jo draugas mėsininkas Yves-Marie Le Bourdonnec tiesiogine prasme išsiruošia į kelionę aplink pasaulį.

Jų tikslas nėra aplankyti milžiniškas fermas, kuriose tūkstančiai gyvulių auginami intensyviu būdu. Degantys aistra darbui, išmintingi, etiški ir gamtą tausojantys ūkininkai, originaliais būdais auginantys išskirtinius jaučius, yra pagrindiniai šio filmo herojai. Ne antrame plane lieka ir kulinarai, gerai išmanantys, kaip paruošti tokius išskirtinius produktus.

Gero steiko mėgėjai čia išvys ir kai kurių legendų apie jaučių auginimą patvirtinimą (taip, Japonijoje kai kurie gyvuliai masažuojami) ir patirs daugybę atradimų (norėtumėte paragauti 16 metų auginto jaučio mėsos?). Savo ruožtu mėsos vartojimo skeptikai, jeigu tik apsilankytų filme, turėtų progą iš naujo apsvarstyti savo įsitikinimus.   Vakarienė kaip sapnas / The Dream

Režisierius – Franc Aleu, Ispanija, 2014 m.

Svajonė, vizija, fantazija – katalonų juosta „El Somni“ yra kelionė į idėjų ir kūrybos visatą. Vieno geriausių pasaulių restoranų „El Cellar de Can Roca“ savininkai Joanas ir Jordi Rocos kartu su šiuolaikinės operos estetu Francu Aleu sugalvojo projektą, kuriame kulinarija susilietų su opera.

Gimęs iš libreto koncepcijos, autorių įvardinamas kaip „Dvylikos patiekalų opera ir dvylikos dalių banketas“, šis projektas sujungė klasikinę ir elektroninę muziką, poeziją ir 3D vizualizacijas, šokį ir vaidybą, filmus ir tapybą, egzotiškus kvapus ir maisto šedevrus, kurių nebūtų įmanoma sukurti be tiksliųjų mokslų žinių. Visus žmogaus pojūčius užtvindančia vakariene mėgavosi parinkti žmonės, tarp kurių – gyva kulinarijos legenda Ferranas Adrià ir aktorė Freida Pinto („Lūšnynų milijonierius“).

Ši juosta nėra paprasta kūrybos proceso ir rezultato ataskaita. „Vakarienė kaip sapnas“ yra sunkiai į kinematografijos rėmus įspraudžiama fantasmagorija, įgyvendinta laisvos kūrybos apraiška ir jos manifestas kartu. O gal tai tik sapnas?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.