Šeštadienį vakare Pakruojo dvare šurmuliavusios alaus fiestos dalyviai išvydo įspūdingą iš keptos duonos riekelių pastatytą piramidę, kurios aukštis siekė 1 metrą 61 centimetrą, o jos pagrindo apimtis – 3 metrus 70 centimetrų.
Rekordinei piramidei prireikė 280 duonos kepalų, iš kurių buvo iškepti 18 tūkstančiai 832 duonos gabalėliai. Kepant duoną buvo sunaudota 70 litrų aliejaus, 3 kilogramai druskos ir 3 kilogramai česnakų.
Informuos rekordus fiksuojančią agentūrą
Kadangi ŠPRC mokiniai jau išleisti atostogų, tai pagrindinis krūvis kepant duoną teko šios profesinio rengimo įstaigos pedagogams.
Piramidė iš keptos duonos gabalėlių buvo statoma jų nelipdant. Nors tokia dėlionė atrodė esanti netvirta piramidę pavyko „išauginti“ gan greitai.
„Duonos gabalėlių mes niekuo nepertepėme, kad negadintume skonio, o piramidę iš duonos gabalėlių dėjome kaip malkų rietuvę“, – piramidės statybos paslaptį išdavė ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus vedėja dr. Renata Veršinskienė.
Skyriaus vadovė sakė, kad pastatyti aukštos piramidės nesiekė. Ji turėjo būti masyvi, kad atitiktų terminą – didžiausia.
Apie rekordinio dydžio piramidę iš keptos duonos gabalėlių bus informuota Lietuvoje rekordus fiksuojanti agentūra „Factum“.
Užfiksavus naują rekordą kepta duona buvo išdalinta alaus šventės dalyviams.
Nepaliauja „kepti“ rekordų
Didžiulė piramidė iš keptos duonos riekelių – jau dešimtas konditerijos gaminių rekordus gerinti nepailstančio Prekybos ir verslo skyriaus kolektyvo rekordas.
Pastarąjį kartą šio skyriaus konditeriai nustebino pavasarį, kai Sauginiuose (Šiaulių r.) vykusios ugniagesių šventės dalyviams patiekė iš mielinės tešlos iškeptą 51 metrų 33 centimetrų gaisrinę žarną.
ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus vedėja R.Veršinskienė sakė, kad siekti rekordo su duonos ir aliejaus gamintojais nusprendė ne tik norėdami paįvairinti alaus šventę, bet ir atkreipti jaunimo dėmesį ir tuos, kurie dar nepasirinko jokios specialybės, pakviesti stoti į ŠPRC Prekybos ir verslo skyrių.
Alaus šventėje – muzikos žvaigždės
Jau trečią kartą Pakruojo dvare rengiamas lietuviškas „oktoberfest“ – vienintelis ir didžiausias Lietuvoje „Amatų, muzikos ir alaus festivalis“ – šiemet sulaukė apie dešimt tūkstančių dalyvių ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio.
Į Pakruojį atvykę amatininkai ir aludariai pristatė savo tradicijas ir labai plačią alaus rūšių bei skonių įvairovę.
Pakruojo dvare esančiame gyvajame muziejuje šventės dalyviai galėjo susitikti su Tadu Blinda ir dvaro tijūnu, apžiūrėti parfiumerio Žako laboratoriją ir senovinį fotografijos saloną. Adrenalino mėgėjams buvo siūloma apsilankyti kraują stingdančiame bausmių muziejuje.
Šventėje šurmuliavo tautodailininkų ir amatininkų mugė, vyko senovinių automobilių paradas.
Festivalio dalyviai galėjo smagintis atrakcionų parke bei dalyvaudami įvairiuose rungtyse.
Liaudies teatrų artistai žiūrovams pristatė savo spektaklius, o penktadienio ir šeštadienio vakarą alaus fiestos dalyvių laukė koncertai.
Į renginį buvo pakviesta bliuzo karalienė Arina, grupės „Rebelheart“, „Laiptai“, „Lemon Joy“ su Igoriu Kofu, Žilvinas Žvagulis ir Irena Starošaitė, Tomas Augulis, Povilas Meškėla, „Aktorių trio“, grupė „Stiliagos“, dainuojančių mimų grupė „Neteisėtai padaryti“, viešnia iš Latvijos Samanta-Tina ir daug kitų atlikėjų.
Renginį vedė dvaro malūnininkas Levukas, didysis žemaitis Antanas Kontrimas ir Lietuvos anekdotų karalius Raimondas Šilanskas.
Atsivežė įspūdingą dviratį
Dvylika Gineso rekordų jau pasiekti spėjęs Degaičių seniūnijos seniūnas A.Kontrimas į alaus šventę atvyko ne tuščiomis rankomis, o atsivežė tai Degaičių traukos objektu jau tapti spėjusį į sunkiausio pasaulyje dviračio titulą pretenduojantį dviratį.
Šis dviratis, kurio ratus atstoja girnapusės, sveria 1380 kilogramų, o sunkiausio dviračio Guinnesso rekordas kol kas priklauso 750 kilogramų sveriančiam dviračiui iš Skandinavijos.
Rinko geriausią alų ir girą
Festivalio metu buvo renkamas geriausias alus ir gira.
Autoritetinga komisija, kurią sudarė ne tik alaus ekspertai iš Lietuvos, bet ir profesionalai iš Baltarusijos, Anglijos bei JAV geriausia gira pripažino Pasvalyje įmonės „Alsteka“ gaminamą „Senojo Pasvalio girą“.
Geriausias alus net penkiose kategorijose buvo renkamas iš daugiau nei septyniasdešimties rūšių alaus.
Elio kategorijoje geriausiu buvo pripažintas Panevėžio alaus daryklos „Dundulis“ alus „Gutstautas“.
Šviesaus lagero kategorijoje geriausiu buvo pripažintas tos pačios alaus daryklos alus „Cyrulis“. Tamsaus lagero kategorijoje laurus pelnė Vilniaus bravoro „Prie Katedros“ alus „Tamsusis“.
Tekinto alaus kategorijoje geriausiu buvo pripažintas Aldonos Udrienės iš Jovarų (Pakruojo r.) kaimo pagamintas alus „Jovarų su medumi“.
Specialios technologijos kategorijoje komisijos simpatijas pelnė Jurbarko rajono alaus daryklos „Klausučiai“ alus IPA.