Kiekvieną sezoną virtuvės vadovai iš viso pasaulio atiduoda duoklę vienam ar kitam maisto produktui, maisto gaminimo technologijai. Atrasti nauji produktų deriniai, naujos maisto ruošimo technologijos, gyvenimo būdo mados, derlius – visa tai diktuoja, ką dėsime į puodą ir kuo nustebinsime draugus ir artimuosius.
Daugelio tarptautinių kulinarinių konkursų prizininkė Liucija Makovska teigė, kad šį sezoną dominuoja daržovės, galinčios visiškai pakeisti bulves.
„Šį rudens ir žiemos sezoną ypač madingos visos šakninės daržovės: nuo morkų ir burokėlių iki pastarnokų, kaliaropių, saldžių bulvių ir petražolių šaknų. Lietuviams tai ypač palanku, nes ne taip seniai nuėmėme gausų daržovių derlių“, – teigė picerijų tinklo „Čili pica“ virtuvės vadovė L. Makovska.
Sveikiau pagamintas ir sveikesnis maistas
Jau kurį laiką kulinarines madas diktuoja sveikas gyvenimo būdas. Šis šaltasis sezonas – ne išimtis. Kulinarai ne tik kviečia lėkštės turinį papildyti kuo daugiau ir įvairesnių daržovių, bet ir rinktis sveikesnį jų gaminimo būdą.
Pasak virtuvės vadovės, šiuo metu vienas populiariausių daržovių paruošimo būdų – kepimas orkaitėje.
„Tai kur kas sveikesnis ir vertingesnis maisto paruošimo būdas. Daržovės išlaiko visas naudingąsias medžiagas, neprisigeria riebalų. Orkaitėje keptos daržovės skanios ir šiltos, ir šaltos“, – sakė virtuvės vadovė.
Orkaitėje keptas įvairias šaknines daržoves galima naudoti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų. Iš jų pagaminti padažą arba salotas. Iš šakninių daržovių galima paruošti ir pagrindinį patiekalą, kuris bus sveikas ir maistingas.
Majonezą keičia riešutinis padažas
Be daržovių, kulinarinėse improvizcijose šį sezoną rekomenduojama naudoti kuo daugiau įvairių riešutų ir džiovintų vaisių. Jie puikiai dera salotose, jais galima paskaninti sriubas, karštuosius ar šaltuosius patiekalus, pagrindinį patiekalą ar desertą.
„Iš riešutų galima paruošti tiek salotoms, tiek desertams tinkantį gardų padažą. Jis puikiai gali pakeisti riebų ir maistinės vertės neturintį majonezą. Tereikia riešutus pamirkyti, kad suminkštėtų, sutrinti, pagardinti druska, prieskoninėmis žolelėmis, jeigu padažas ruošiamas salotoms, arba džiovintais vaisiais, jeigu padažas ruošiamas saldiems patiekalams“, – patarė virtuvės vadovė.
L. Makovska teigė, kad pasaulio virtuvės vadovų dėmesys riešutams ir džiovintiems vaisiams atgaivino anksčiau populiarius, o dabar kiek primirštus patiekalus. Gerai žinomas jautienos ir džiovintų slyvų derinys, pagardintas sezamo sėklomis ir riešutais vėl gali pradžiuginti šeimą ir draugus.
Kiekvienas gali gaminti madingai
Pasak virtuvės vadovės, norint sukurti skanų ir pasaulines kulinarines tendencijas atitinkantį patiekalą, visai nebūtina ieškoti įmantrių receptų, retų ir egzotiškų produktų. Šis sezonas palankus kiekvienam prie puodų ir keptuvių karts nuo karto besisukiojančiam virtuvės mėgėjui.
Daržovių ir riešutų galima įsigyti bet kurioje parduotuvėje ar turgelyje, o kaip juos panaudoti – tai kiekvieno fantazija. Riešutais pagardintos mėgstamos salotos ir orkaitėje keptos margaspalvės daržovės vietoj bulvių – ir ant stalo padėsite naujai atgimusį šeimos mėgstamą patiekalą. Sveika, sotu, maistinga ir madinga.